Cum influențează designul interior starea de spirit (1)

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce anumite spații iți aduc o stare de bine și ai vrea să revii în ele ori de câte ori este posibil, de ce altele iți sunt indiferente iar pe unele le simți chiar apăsătoare, iți prezentăm câteva elemente esențiale din culisele designului interior, pentru a te ajuta să creezi ambientul reconfortant acolo unde merită cel mai mult: în casa ta.

În mod curent, se spune, petrecem aproximativ 90% din viața noastră în interioare, iar momentul actual face ca acest procent să urce încă și mai mult. Spațiile pe care le traversăm, în care ne oprim, lucrăm, cumpărăm, sau locuim își lasă o amprentă puternică asupra stării noastre de spirit. Dacă unele spații, cum ar fi cele publice sau cele ce găzduiesc mediul de lucru, ne sunt „date”, locuința este spațiul în care putem interveni pentru a „calibra” interiorul la acele trăsături care ne aduc starea de bine.

 

Ce este, de fapt, designul interior?

O definiție concisă ar putea suna așa: în raport cu toate componentele unui spațiu, designul interior este elementul de legătură și echilibru care face ca spațiul să funcționeze optim și să ofere confort și bucurie estetică.

Ambient realizat de către Delta Studio folosind mobilier Ditre Italia si Formmat, brand propriu al companiei

Ca disciplină, designul interior s-a dezvoltat în ultimul secol, sub impulsul modernismului. Ca principiu, însă, a însoțit dintotdeauna alcătuirea interioarelor, prin relația armonioasă dintre spațiu și elementele care îl alcătuiesc: forme, texturi, lumină etc.

 

Ce ne aduce designul interior?

Prin profesioniștii săi, arhitecți sau designeri, designul interior are menirea de a seta spațiul amenajat la preferințele și afinitățile persoanelor ce urmează să îl locuiască sau să îl folosească, pentru a crea și a transmite o stare de bine, sau altfel spus, confort psihologic, prin calități estetice și functionale adecvate.

Miza designului interior este să pună în valoare calitățile unui spațiu și să minimizeze sau să anuleze punctele slabe, printr-o intervenție creativă sensibilă față de personalitatea locuitorilor.

 

Detaliu din Apartamentul Scenografic, proiect Delta Studio Design, arh. Cristina Golban

Te invităm în continuare să descoperi principiile de bază care pot crea o stare de bine prin design interior, fie că vorbim de intervenții mici sau proiecte ample de amenajare.

 

Echilibrul elementelor de design

Poate cel mai important aspect în amenajarea interiorului este dozajul optim al fiecărei piese de design – de la finisaje la obiecte de mobilier – și o bună relație între părți și ansamblu. Totodată, în etapa de selecție a produselor, cu nuanțe și texturi proprii, este foarte important să se urmărească o ierarhie a elementelor de design: care sunt elementele principale, unde introducem accentele și ce elemente neutre alegem care să susțină punctele de interes.

Ambient din Showroomul principal Delta Studio. Compoziție cu mobilier Formmat, bazată pe asocierea echilibrată între piese dominante și texturi neutre

După alegerea materialelor și a obiectelor preferate, modul în care acestea sunt puse împreună este decisiv pentru obținerea unui ambient care să transmită o stare de bine: Cât folosim din fiecare textură, unde o amplasăm, cum este pusă în valoare sau ce zona/obiect pune în valoare. Aici, experiența unui specialist, arhitect sau designer, contribuie în mod esențial la obținerea unui ambient echilibrat.

Atunci când remarcăm o amenajare sau o compoziție de obiecte care ne atrage și ne încântă foarte mult privirea, este atât datorită obiectelor care o alcătuiesc, dar mai ales faptului că a fost urmărit un echilibru între toate elementele folosite.

 

Funcționalitatea spațiului

Înainte de a explora universul posibilităților estetice în crearea unei stări de bine, este foarte important să ne oprim asupra aspectelor funcționale. Acestea trec cumva în plan secundar într-un proiect reușit de amenajare, dar neglijarea acestora poate afecta echilibrul estetic și starea generală de confort.

Funcționalitatea împletită armonios cu estetica în bucătăria Moss Island, Cluj-Napoca.

Prin ce se traduce funcționalitatea? Aranjarea obiectelor într-o amenajare astfel încât să servească cât mai bine activitățile zilnice și să ofere libertate de mișcare în interior. Pentru mobilier, un design ergonomic care să ofere confort în utilizare. Pentru aparatură sau obiecte sanitare, performante și fiabilitate tehnică. Pentru finisaje, o rezistență suficientă în raport cu modul și intensitatea utilizării. Iar lista poate continua. Atunci când alegi un produs care te atrage, e foarte important să îi cunoști caracteristicile tehnice, iar atunci când amenajezi, un profesionist te ajută să economisești timp și să ai siguranța unui spațiu care funcționează impecabil.

 

Apartament Garlei, arh. Oana Deacu – Delta Studio

Funcționalitatea optimă a unui spațiu este esențială pentru o stare de bine. Imaginează-ți cum ar fi să te atingi mereu de colțul unei mese de design prea mari sau greșit amplasată în spațiul tău sau să trebuiască să faci mișcări obositoare pentru a ajunge la dulapul pe care îl folosești frecvent. Să nu beneficiezi de lumină suficientă acolo unde ai nevoie sau să constați că ai infiltrații de apă după ce tocmai ți-ai instalat un duș modern. Astfel de probleme pot fi evitate dacă acorzi atenție aspectelor funcționale încă din etapa de planificare.

 

Percepția spațiului. Dimensiuni, proporții și amplificare vizuală.

Revenim la aspectele care încântă ochiul și spiritul într-o amenajare de interior, pentru a explora cele mai importante caracteristici care pot influența in bine starea de spirit a celor ce locuiesc spațiul.

Designul interior are marea calitate de a transforma modul în care un spațiu este perceput. Pentru un spațiu cu calități inițiale importante, designul interior amplifică atu-urile existente, iar pentru un spațiu cu deficiente transformă percepția, creând ambiente agreabile.

Spațiul alungit al bucătăriei capătă echilibrul prin introducerea unui backsplash reflectant, care extinde vizual lățimea spațiului. Apartament AH, arh. Cristina Micu

Spațiul interior sau zona care urmează a fi amenajate sunt definite prin dimensiuni – lungime, lățime, înălțime, prin orientare, relații cu alte spații (sistem comandat sau decomandat) sau iluminare. Toate aceste caracteristici fizice ale spațiului pot fi semnificativ transformate la nivelul percepției și al atmosferei, prin design interior, pentru a transmite un sentiment de echilibru și bună dispoziție locuitorilor.

O relație atent studiată între piesele de design ale interiorului. Apartamentul Sophisticated Gray, proiectat de Archivity in Constanța

Proporția unui spațiu sau element de design se definește ca relație/raport între dimensiunile sale fizice. Un spațiu poate avea o proporție echilibrată, poate fi prea îngust sau foarte alungit, cu o înălțime agreabilă sau, din contra, nepotrivită. Aceste tensiuni pot fi atenuate sau chiar eliminate printr-o amenajare inteligentă. Crearea unor subzone, a unui punct focal, a unor planuri intermediare sau doar a unui obiect de mobilier abil amplasat și dimensionat sunt numai câteva dintre „trucurile” folosite în amenajări pentru a armoniza ambianța unui spațiu.

 

Crearea unor subzone pentru a atenua efectul de coridor al spatiului alungit. Apartament Padina, proiectat de Live Concept

O mică intervenție realizată inteligent într-un ambient existent poate transforma decisiv atmosfera unui spațiu, poate echilibra relația între obiectele amenajării și transmite locuitorilor un sentiment de liniște și confort.

 

Biblioteca Lexington de la Bontempi dimanizeaza compozitia diningului, creand un echilibru intre transparenta si inchiderea creata de pereti. Ambient din Showroomul principal Delta Studio

În privința spațiilor cu dimensiuni reduse, designul interior poate amplifica vizual interiorul și poate crea un sentiment reconfortant de spațialitate. Este nevoie de o grupare eficientă a pieselor de mobilier, de degajarea suprafețelor într-o măsură cât mai mare pentru a păstra continuitatea vizuală, dar și de utilizarea unor finisaje adecvate care să susțină „deschiderea” spațiului. Crearea unor planuri intermediare, chiar și numai a unor nișe iluminate decorativ, amplifică percepția spațiului și conturează un sentiment de lejeritate și de stare de bine în interior.

 

Planurile transparente amplifică senzația de spațialitate. Apartament Garlei, arh. Oana Deacu – Delta Studio

 

Alternanța texturilor, nișa creată și introducerea planurilor de oglinzi amplifică un spațiu de dimensiuni medii. Proiectul Apartament la Parter, semnat de Ateliero

 

Spațiul mic al băii este valorificat la maximum prin continuitatea texturilor. Industrial Puzzle, proiectat de Spatiograf. © Ruxandra Scripcariu

 

Dacă dorești un sfat, o recomandare sau chiar un proiect de amenajare pentru interiorul tău, te invităm să apelezi la experiența arhitecților și consultanților Delta Studio. Situația actuală nu reprezintă un impediment, ți-am pregătit servicii de consultanță prin programul #SmartLuxury.

Te invităm să descoperi, în cea de-a doua parte a materialului alte aspecte ale designului interior care pot influența în mod benefic starea de spirit:

Cromatica

Finețea detaliilor

Verticalitate vs. orizontalitate

Geometria formelor

Vibratia suprafetelor și a texturilor

Iluminatul

 

De 22 ani, dedicati designului interior

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.