Planificarea – cea mai importantă etapă a unei amenajări


Atunci când vrei să începi un proiect de amenajare, este foarte important să cunoști în detaliu tot ceea ce implică, pentru a aloca în maniera optimă resursele de care dispui și pentru a obține ceea ce te reprezintă și îți aduce confortul locuirii, ținând cont de unicitatea fiecăruia dintre noi.

Etapa planificarii merită toată atenția ta, deoarece acum se iau deciziile esențiale privind modul în care va arăta și va funcționa spațiul amenajat. Uneori, această etapă nu ajunge să capete atenția pe care o cere, din motive de timp sau de altă natură, optându-se pentru varianta unei „ajustări din mers” a proiectului, mai ales atunci când există și constrângerea unui termen strâns de finalizare.

În situația ideală, planificarea amenajării capătă toată atenția iar îndrumarea unui specialist te poate ghida eficient în procesul de analiză, selecție și configurare a proiectului dorit. Mai ales atunci când vorbim de o locuință – de locuința ta ­planificarea în detaliu a amenajării este pasul decisiv către căminul mult dorit.

Îți prezentăm în continuare cele mai importante întrebări și aspecte la care etapa de planificare trebuie să aducă răspunsurile decisive pentru reușita proiectului.

Sober Elegance – proiect realizat prin Delta Studio Design

 

Cum îți dorești să funcționeze spațiul?

Înainte de a oferi o anumită estetică sau un anumit tip de design, un spațiu trebuie să funcționeze optim în raport cu viața noastră de zi cu zi. Care diferă de la persoană la persoană. Stilul de viață este un factor decisiv în configurarea unei amenajări – acesta poate influența semnificativ raportul dintre spațiile locuinței, importantă fiecarei zone și modul de rezolvare în detaliu. Opțiunea pentru o amenajare open-space, rezolvarea bucătăriei în sistem minimal, cu o insulă tip bar sau insulă de gătit, un living individual sau multifuncțional, cu spațiu de lucru integrat, o baie cu o cadă spectaculoasă sau cu un simplu duș minimal, camuflat în pardoseala spațiului – iată numai câteva întrebări legate de preferințele fiecăruia dintre noi pentru ambientul ideal.

 

Ce stil te reprezintă?

Fiecare dintre noi avem afinități, preferințe, gusturi pentru un tip sau altul de atmosferă. Uneori, opțiunile noastre estetice sunt puternic definite, alteori suntem în căutarea unui stil sau mix de elemente stilistice care să ne reprezinte cât mai bine personalitatea și să o transpună în proiectul pe care îl începem. Îți prezentăm în articolele noastre precedente câteva trăsături care definesc cele mai importante stiluri de amenajare de astăzi. Posibilitățile nu se opresc însă aici, iar fiecare dintre noi este invitat să descopere ce stil sau elemente estetice transpun cel mai bine personalitatea și aspirațiile sale.

 

Ce materiale alegi?

Pendulând între imaginea și funcționarea unui spațiu, este foarte important să cunoști ce materiale răspund cel mai bine dorințelor funcționale și estetice. Fiecare produs redă o anumită imagine sau textură dincolo de care materialul din care este realizat determină o rezistență și comportare în timp specifică fiecărui caz în parte. Fiecare produs care îți atrage atenția conține și un set de caracteristici pe care este bine să le cunoști pentru a face alegerea potrivită pentru proiectul de amenajare. Pentru a ilustra acest aspect, te invităm să descoperi universul de posibilități care se ascunde în spatele unora dintre cele mai frecvente materiale de finisaj: Placile ceramice (gresia și faianța) și Parchetul.

 

Rolul consultantului – arhitect sau consilier de specialitate

Pentru că fiecare dintre noi își dezvoltă pregătirea în direcția dorită pentru a atinge un nivel de profesionalism în ceea ce face, și în cazul unui proiect de amenajare este foarte indicat să apelezi la un specialist în etapa de planificare pentru a beneficia de un set de cunoștinte utile și uneori decisive în reușita proiectului. Experiența unui proiectant (arhitect și designer de interior) și a unui consilier de specialitate (cu cunoștințe detaliate privind produsele și asocierea acestora) îți poate oferi îndrumări și idei pe care nici nu le bănuiai, te ajută să eviți erorile și în același timp îți oferă un proiect complet, cu toate indicațiile tehnice și particularitățile de execuție, care să facă ulterior execuția mult mai previzibilă.

Modern Serenity – randare concept realizat prin Delta Studio Design


Rolul imaginilor fotorealiste – randările

În procesul de planificare, un rol foarte important îl joacă generarea unor reprezentări virtuale ale spațiului ce urmează să fie amenajat. Cunoscute mai ales sub denumirea de „randări”, aceste imagini digitale pot atinge o precizie foarte mare în redarea realității, astfel că reprezintă o unealtă extrem de utilă în confruntarea variantelor și alegerea configurației finale a proiectului. Datorită faptului că redau fidel viitoarea atmosfera, ele transmit într-o anumită măsură emoția experienței spațiului, dar oferă și o certitudine privind rezultatul obținut. Odată începută colaborarea cu un arhitect, acesta îți poate oferi și imaginile fotorealiste ale proiectului dorit.

 

Ce tehnologii alegi pentru diferitele spații?

Este bine să cunoști încă din etapa de planificare ce dorești să îți ofere ca tehnologie obiectele, dispozitivele și sistemele alese, de la dotările bucătăriei, la sistemul de iluminat și până la obiectele sanitare cu funcții inovatoare. Consultarea unui specialist îți va aduce la îndemână toate specificațiile, parametrii și performanțele pe care un tip de produs le poate oferi, în multiplele variante dezvoltate de producători. Electrocasnicele aduc astăzi funcții inovatoare pentru gătit, lămpile de living pot funcționa în mai multe moduri de redare a luminii, iar obiectele sanitare pot regla temperatura, dispersia apei sau pot îngloba funcții de igienizare de ultimă oră.

 

Cum repartizezi bugetul optim?

Nu în ultimul rând, orice proiect pornește de la un buget. Din acest punct, alegerile făcute pot valorifica la maximum resursele disponibile prin alegeri inteligente și corelarea tuturor componentelor unei amenajări: proiect – produse – comenzi & livrare – coordonare & execuție. Un arhitect cu experiență te poate ghida prin tot acest proces aparent anevoios pentru a-ți oferi, din stadiul de planificare, imaginea completă a proiectului de amenajare dorit, în care fiecare componentă de buget este clar înțeleasă. Mai mult, având controlul ansamblului, te poate ghida pentru a fructifica la maximum resursele, prin asocieri de produse care să se puna în valoare reciproc iar rezultatul să capete plusvaloare în urma investiției.

 

Te invităm să urmărești și acest clip, în care arhitecții de interior îți vorbesc din perspectiva specialistului, despre ce trebuie să știi înainte de a incepe un proiect de amenajare:

 

 

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.