Ghid pentru amenajarea unei bucătării mici

Dimensiunile reduse ale unei bucătării pot uneori limita opțiunile de design, însă totul depinde de perspectiva aleasă și de planificare. Ideile de design pentru bucătăriile mici necesită să fie corect gândite, pentru a spori amplitudinea întregului spațiu. Schema de amenajare a unei bucătării mici trebuie să fie de asemenea, atent planificată, funcțională și practică.

În acest articol, vom aborda următoarele subiecte:

  1. Trei aspecte esențiale pentru amenajarea bucătăriilor mici
  2. Importanța funcționalității în cadrul unei bucătării mici
  • Triunghiul de lucru
  1. Tipuri de configurare a bucătăriilor mici
  • Bucătărie cu mobilă pe două laturi
  • Bucătărie liniară
  • Bucătărie în formă de L
  1. Game cromatice pentru bucătăriile mici
  • Culori neutre predominante, perfecte pentru bucătăriile mici
  • Culorile puternice sporesc dinamismul spațiului
  1. Sisteme de iluminare pentru bucătăriile mici
  • Îmbinarea tipurilor de iluminare artificială
  • Iluminarea unei bucătării cu mobilă pe două laturi
  • Iluminarea unei bucătării în linie
  • Iluminarea unei bucătării în formă de L
  1. Bucătării moderne mici

TREI ASPECTE ESENȚIALE PENTRU AMENAJAREA BUCĂTĂRIILOR MICI

Aspectele pozitive ale unei bucătării de dimensiuni mici sunt:

  • Proiectare eficientă – un spațiu de lucru restrâns, ce asigură eficientizarea încăperii din punct de vedere funcțional
  • Cantitatea redusă de materiale și unități necesare, ceea ce rezultă în achiziționarea unor produse de calitate mult mai înalte (în comparație cu amenajarea unei bucătării de dimensiuni mari, ce necesită multiple componente)
  • Procesul de amenajare simplu – datorită dimensiunii reduse a spațiului, paleta de opțiuni este restrânsă, aspect care simplifică și accelerează procesul de luare a deciziilor

FUNCȚIONALITATEA UNEI BUCĂTĂRII MICI

Indiferent de stilul de design ales pentru spațiul de bucătărie, primordială este funcționalitatea încăperii, urmată ulterior de design și decor. Pentru eficientizarea activităților specifice bucătăriei, proiectarea schemei de amenajare se face în raport cu aparatele electrocasnice cu utilizare frecventă.

Triunghiul de lucru

Triunghiul de lucru al bucătăriei reprezintă un concept utilizat deseori în domeniul amenajărilor interioare, ce face referire la relația recomandată dintre zonele pentru gătit, cele pentru zone de depozitare și cele pentru pregătire. Bucătăria ideală este aceea unde beneficiarul se poate deplasa fără efort în centrul triunghiului de lucru, fără întreruperea îndelungată a activității.

TIPURI DE CONFIGURARE A BUCĂTĂRIILOR MICI

Pentru amenajarea unei bucătării de dimensiuni reduse, se recomandă alegerea unui mobilier pe două laturi paralelemobilier în linie sau mobilier în formă de L.

Bucătărie cu mobilă pe două laturi

Acest tip de bucătărie dispune de două spații de lucru opuse, care creează o configurație asemănătoare unui hol. Bucătăria cu mobilă pe două laturi este perfectă pentru spațiile înguste, cu o lățime ideală de aproximativ 2 – 3 metri. În acest tip de bucătărie este mai eficient ca amplasarea cuptorului să fie opusă față de chiuvetă și frigider.

Bucătăria cu mobilă pe două laturi opuse reprezintă un spațiu extrem de funcțional, ce permite deplasarea fără efort în centrul triunghiul de lucru. Prin intermediul unor piese de mobilier atent alese, configurarea bucătăriei de acest tip devine cu ușurință o reprezentare a stilului modern și contemporan, perfectă pentru orice locuință.

Simplitatea triunghiului de lucru

Proiectarea unei bucătării cu mobilă pe două laturi rezultă în crearea unui triunghi de lucru eficient. Marea parte a triunghiurilor de lucru funcționează cu două elemente ale triunghiului pe un perete, al treilea fiind dispus pe peretele opus. Spațiul vertical se poate utiliza în totalitate pentru montarea dulapurilor de bucătărie și a rafturilor deschise, cu scopul de a crea spațiu suficient pentru stocare.

Avantajele acestei configurări de bucătărie

  • Multiple zone de lucru
  • Accesibilitatea către fiecare componentă a bucătăriei
  • Spațiu amplu pentru depozitare
  • Blatul de pe fiecare latură poate avea orice lungime
  • Curățare rapidă a spațiului
  • Design contemporan / modern.

Bucătărie în linie

Bucătăria în linie reprezintă cea mai simplă formă de configurare a acestui spațiu, unde toate componentele bucătăriei se găsesc pe un singur perete. Acest tip de bucătărie este popular în apartamente mici și garsoniere.

Pentru a maximiza eficiența acestei configurații de bucătărie, chiuveta trebuie amplasată între spațiul de gătit și frigider. Este important de verificat (înainte de achiziționare) modul în care ușile aparatelor se deschid, pentru a nu încurca circulația și activitățile specifice.

Bucătăriile în linie prezintă un design simplist, comun pentru apartamente, mansarde și garsoniere. Totodată, această configurație se pretează cu ușurință și în locuințele de dimensiuni mai ample (vile).

Dispunerea tuturor componentelor de bucătărie pe un singur perete creează un spațiu deschis, sporind simultan nivelul de confort vizual. În plus, tipul de bucătărie în linie reprezintă o opțiune rentabilă, deoarece necesită un minimum de materiale, cât și un nivel scăzut de efort pentru montare.

Bucătărie în formă de L

După cum precizează și denumirea, aceste bucătării au forma literei L și sunt mobilate pe doi pereți perpendiculari. Planul unei bucătării în formă de L este dintr-un motiv întemeiat unul dintre cele mai populare și clasice. Este un design extrem de flexibil, care poate fi adaptat la diferite dimensiuni și stiluri de design. În plus, este unul dintre cele mai ergonomice modele de bucătărie.

Triunghiul de lucru

Această configurație de bucătărie facilitează crearea unui „triunghi de lucru”. Cu o distanță adecvată între cuptor, chiuvetă și frigider, această dispunere în formă de L va transforma gătitul într-o plăcere.

Spațiu suplimentar pentru stocare

Bucătăriile în formă de L, prin intermediul unor dulapuri de perete, oferă un spațiu de stocare valoros și mențin spațiul aerisit. Se recomandă utilizarea unor piese de mobilier înalte, pentru perete, care pot oferi spațiu suficient pentru depozitare.

Finisajul perfect pentru o bucătărie mică de tip L

Ușile de dulap cu finisaj lucios transformă orice bucătărie de dimensiuni reduse într-un spațiu amplu, aerisit. Simultan, finisajele mate reprezintă o tendință ascendentă în domeniul amenajărilor de bucătărie, fiind mult mai simplu de întreținut.

GAME CROMATICE PENTRU BUCĂTĂRIILE MICI

Utilizarea corectă a culorii reprezintă una dintre cele mai simple și mai puțin costisitoare modalități de a influența percepția asupra unui spațiu de dimensiuni reduse. Alegerea atentă a culorilor utilizate, cât și impactul acestora asupra gradului de iluminare, poate amplifica sentimentul de spațiu al bucătăriei.

Culori neutre predominante, perfecte pentru bucătăriile mici

Vopseaua albă reflectă cu succes lumina, amplificând astfel dimensiunile bucătăriei. Utilizată pentru pereți, blaturi, dulapuri și plafon, se creează un spațiu coeziv, lipsit de limitări vizuale.

Se recomandă utilizarea unor diferite nuanțe de alb, precum și adăugarea unor texturi diferite prin intermediul materialelor sau a tapetului, cu scopul de a intensifica și diversifica potențialul cromatic al bucătăriei.

Vopsirea pereților în nuanțe neutre, deschise, este ideală pentru o bucătărie de dimensiuni mici. Culori precum maro, bej și alb fildeș vor crea senzația de spațiu deschis, aerisit. Un aspect general monocrom ajută la unificarea tuturor elementelor din bucătărie.

Culorile puternice sporesc dinamismul spațiului

Culorile puternice precum roșu, galben, roz, albastru deschis și verde sunt perfecte pentru spațiile mici. Scopul acestor culori este de a reprezenta indirect personalitatea beneficiarului, totodată energizând spațiul. Culorile puternice pot fi utilizate drept accente pentru evidențierea anumitor secțiuni din cadrul bucătăriei.

STRATEGII DE ILUMINARE PENTRU BUCĂTĂRIILE MICI

Gradul de iluminare are puterea de a transforma complet o bucătărie mică, având un impact semnificativ asupra esteticii și funcționalității acesteia. O strategie ideală de iluminare îmbunătățește aspectul blaturilor, dulapurilor și al accesoriilor. Vizibilitatea efectelor crește în bucătăriile mici, unde aparatele sunt montate apropiate, iar orice modificare ușoară a gradului de luminozitate poate crea umbre sau reflexii orbitoare. Cele mai de succes bucătării reușesc să îmbine caracterul aparte al luminii naturale cu utilitatea iluminării artificiale. Astfel, se urmărește crearea unui echilibru.

Îmbinarea tipurilor de iluminare artificială

Iluminarea optimă în cadrul unei bucătării mici îmbină multiple tipuri de iluminare într-o abordare stratificată. Acestea facilitează distribuția completă a luminii în spațiu, obținându-se o atmosferă plăcută, care permite personalizarea nivelului de iluminare a anumitor zone, în funcție de nevoie.

Există trei tipuri de iluminat:

  • Lumina generală – dispozitive montate pe plafon, ce oferă o strălucire difuză de-a lungul întregului spațiu (corpuri de iluminat: lămpi de tavan)
  • Lumina de lucru – dispozitive montate deasupra zonelor de lucru, cu scopul de a asigura o cantitate adecvată de lumină (corpuri de iluminat: lămpi suspendate, lămpi de masă sau podea, îndreptate spre zona de lucru)
  • Lumina de accent – dispozitive montate în partea inferioară a rafturilor, sau în cadrul altor elemente decorative, cu scopul de a scoate în evidență detalii impresionante (corpuri de iluminat: spoturi)

Iluminarea unei bucătării cu mobilă pe două laturi

În timp ce acest tip de configurație definește o utilizare eficientă a spațiului, există riscul unei senzații de aglomerare, în special când gradul de iluminare nu este suficient. Cu toate acestea, amestecul potrivit de lumină generală, lumină de lucru și lumină de accent, va deschide spațiul vizual și va crea o atmosferă plăcută și confortabilă.

Se recomandă utilizarea luminilor de plafon pe întreaga lungime a bucătăriei, pentru a crea un grad de lumină generală adecvată, dispersată în orice colț al încăperii. Iluminarea corespunzătoare a suprafețelor de bucătărie este esențială și se poate realiza prin intermediul unor lămpi suspendate, montate dedesubtul dulapurilor superioare. Așa, blaturile, chiuveta și cuptorul vor beneficia de o strălucire aparte.

Lumina de accent va amplifica estetica unei bucătării cu mobilă pe două laturi. Prin utilizarea unui furtun luminos în partea superioară a dulapurilor, plafonul va părea mai înalt și se va adăuga un element de interes vizual deosebit. Lumina de accent va scoate în evidență caracteristicile atractive ale bucătăriei, pentru a estompa senzația de spațiu îngust.

Iluminarea unei bucătării în linie

Pentru iluminarea de tip general, corpurile cu pandantiv si spoturile reprezinte o alegere potrivita. Avand in vedere configuratia acestui tip de bucatarie, se recomanda montarea unor corpuri de iluminat cu reflector, a caror lumina se propaga de-a lungul intregii bucatarii. Acest tip de iluminare poate fi reglat catre blat si alte zone de lucru ale bucatariei.

Iluminarea unei bucatarii in forma de L

O bucatarie in forma de L beneficiaza de o cantitate mai mare de lumina naturala, spre deosebire de bucataria cu mobila pe doua laturi. Totodata, coltul acestui tip de bucatarie tinde sa nu ajunga in calea luminii, de aceea trebuie accentuat cu un corp de iluminat (spoturi, furtun luminos, etc.)

Luminile incastrate, candelabrele si corpurile cu pandantiv indeplinesc cu succes functia de iluminare generala.

BUCATARII MODERNE MICI

Bucatarie moderna mica, multiple solutii pentru depozitare

Acest tip de configuratie a bucatariei ar putea parea restrans, compact. Cu ajutorul unor solutii ingenioase de depozitare, precum dulapurile superioare si inferioare din imagine, se poate contura un spatiu functional, aerisit si confortabil. Aceasta bucatarie de dimensiuni mici incorporeaza o paleta cromatica alcatuita din negru, alb si gri, accentuate prin intermediul unui blat de cherestea. In acest mod se contureaza o senzatie de simplitate si atemporalitate.

Insufletirea unui spatiu ingust

In momentul amenajarii unei bucatarii mici, multi proprietari se cramponeaza de optiunile bine cunoscute de design. Spatiul de bucatarie din imagine este unul neconventional, fiind o incapere ingusta, cu plafon foarte inalt. Din dorinta de a colabora cu arhitectura spatiului, eforturile de decorare s-au axat pe valorificarea acestor trasaturi neconventionale.

Corpurile de iluminat au fost strategic pozitionate, pentru ca punctul focal al bucatariei sa fie reprezentat de catre plafon si nu de spatiul ingust. Imbinarea mobilierului de culoare alba cu faianta in culori vii, energizeaza complet bucataria, conturand un spatiu inedit.

BUCATARIE MODERNA, LUMINOASA SI PRIMITOARE

In prezent, conceptele de design imbratiseaza tot mai frecvent aspectul modern, minimalist si sofisticat. Bucataria din imagine este luminoasa si primitoare, dar totodata moderna si eleganta. Piesele metalice de mobilier, a carui caracter puternic este estompat de blandetea verdeturilor decorative si de caldura ferestrelor inalte, asigura o atmosfera relaxanta si confortabila. Rafturile deschise mentin estetica generala a spatiului, fiind o solutie perfecta pentru depozitare.

In prezent, conceptele de design imbratiseaza tot mai frecvent aspectul modern, minimalist si sofisticat. Bucataria din imagine este luminoasa si primitoare, dar totodata moderna si eleganta. Piesele metalice de mobilier, a carui caracter puternic este estompat de blandetea verdeturilor decorative si de caldura ferestrelor inalte, asigura o atmosfera relaxanta si confortabila. Rafturile deschise mentin estetica generala a spatiului, fiind o solutie perfecta pentru depozitare.

Bucatarie cu design futurist

Pentru proprietarii de locuinte care prefera scheme interioare cu tenta futurista si moderna, in locul celor clasice si modeste, bucataria din imagine reprezinta rezultatul perfect. Totul despre acest design exprima modernitate, inovatie, de la suprafetele metalice lustruite pana la corpurile sferice de iluminat cu finisaje aurii. Acest design de bucatarie este perfect pentru orice tip de apartament sau garsoniera unde se doreste intensificarea profunzimii spatiului.

Asadar, o bucatarie mica nu limiteaza optiunile de design, ci reprezinta o oportunitate de accesare a creativitatii. Dimensiunile bucatariei nu dicteaza stilul de design sau culorile alese. Bucatariile de dimensiuni reduse pot fi dinamice si spatioase, chiar si prin intermediul unor culori puternice, vitalizante. Cu toate acestea, o paleta cromatica neutra, impreuna cu aparate electrocasnice din otel inoxidabil si finisaje chrome, contureaza o bucatarie de inalt rafinament care va creste valoarea intregii locuinte.

O bucatarie bine proiectata este benefica atat pentru proprietarul actual, cat si pentru potentialii cumparatori sau chiriasi, indiferent de dimensiunile spatiului. Acestia cauta spatii deschise, blaturi din piatra naturala, faianta de calitate si aparate electrocasnice moderne, aspecte care se pot gasi cu usurinta in cadrul unei bucatarii mici.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.