Soluții de amenajare pentru o bucătărie open space

Modelele de bucătării open space sunt foarte apreciate astăzi, comparativ cu anii trecuți, când oamenii cosiderau că livingul și spațiul de gătit trebuie să fie două zone separate.

Care au fost cauzele care au dus la astfel de schimbări? Să aibă oare legătură cu faptul că oamenii au început să realizeze că timpul petrecut în compania celor dragi este neprețuit și ar trebui valorificat în fiecare moment al zilei, chiar și atunci când gazda, de exemplu, se ocupă de pregătirea mesei? Să fie oare faptul că mamele au simțit nevoia să-și poată supraveghea copiii când “trebăluiesc” pe la bucătărie? Sau să fie vorba despre nevoia de a lărgi spațiul de locuit sau cel puțin de a crea această impresie?

Toate sunt motive ce au dus creșterea acestui trend în amenajările interioare și, deși casele și apartamentele amenajate recent sunt concepute în jurul unui living open space, părerile sunt încă împărțite.

Bucătărie în stil industrial cu insulă arh. Cristina Golban Delta Studio Design

Bucătărie deschisă spre living într-o amenajare Delta Studio Design prezentată și în revista igloo

Despre avantajele și dezavantajele living-ului cu bucătărie open space, dar și despre soluțiile și ideile de amenajare ale unui astfel de spațiu, fie la casă, fie la apartament, vom vorbi, pe rând, în cele ce urmează.

Cuprins

1. Amenajarea bucătăriei open space
1.1. Avantaje
1.2. Dezavantaje
2. Soluții pentru bucătării open space
2.1. Bucătării open space mici, la apartament
2.2. Bucătării open space mari, la casă
3. Stiluri de amenajare ale unui open space
3.1. Open space modern
3.2. Open space clasic
4. Idei de amenajare a spațiilor open space cu adiții speciale
4.1. Amenajări cu adiții de insulă
4.2. Amenajări cu adiții de baruri

1. Amenajarea bucătăriei open space

Cum „de gustibus non est disputandum” era normal ca părerile să fie împărțite în ceea ce privește deschiderea bucătăriei către living, așa cum sunt de altfel în orice ramură a designului de interior sau în orice aspect, în general.

1.1. Avantaje

Referitor strict la subiectul de față, iată care sunt părerile pro:

• Creează senzația de spațiu mărit

Deși în realitate spațiul în sine nu suferă modificări, lipsa pereților despărțitori creeză acest efect, de spațiu mărit. Alegerea unui design interior cu bucătărie open space este un truc excelent pentru ca bucătăriile de dimensiuni modeste să capete un aspect mai larg, mai aerisit, mai luminos.

În plus, te-ai gândit vreodată că acest truc te-ar putea ajuta să economisești din cheltuielile aferente energiei electrice? Lipsa pereților interiori permite lumii să intre din abundență în casă, fără a întâmpina obstacole, pentru o bună parte a zilei, ceea ce înseamnă că vei aprinde lumina în casă abia după lăsarea întunericului.

• Socializarea cu membrii familiei, cu prietenii sau invitații devine mai facilă

Când ești gadză la tine acasă trebuie să te ocupi de pregătirea mesei, în timp ce invitații povestesc și se amuză în living. Auzindu-le râsetele din bucătărie, parcă ți-ai dori să știi și tu de ce râd, ce povestesc și despre ce discută. Când, în final, ai terminat de gătit și vii să le servești musafirilor preparatele, trebuie “să fii pus în temă”, pentru a intra în discuții.

Dar cum ar fi dacă, în timp ce ai găti, ai putea socializa cu prietenii tăi, glumi și chiar sta la povești cu ei? Ideal, nu? Bucătăria open space facilitează întocmai această interacțiune, pentru ca tu să nu pierzi nici o secundă din vizita celor dragi.

• Copiii pot fi supravegheați mai ușor

Nu este ușor pentru părinții cu copii mici să se ocupe de treburile casnice când cei mici fac năzbâtii sau sunt foarte curioși și umblă de colo-colo. Printr-un living și o bucătărie open space, îmbinarea celor două activități devine posibilă, mai ales dacă zona de gătit este dotată cu o insulă cu orientare către living.

• Traficul din casă este fluidizat

Nu-i așa că nu îți este ușor să tot închizi și deschizi ușile când intri/ieși dintr-o cameră în alta, mai ales atunci când ai mâinile ocupate?
Spațiile închise pot crea senzația de aglomerare, mai ales în cazul familiilor numeroase, sau de dezordine, atunci când, într-un spațiu prea mic, se adună foarte multe obiecte. Ambele probleme pot fi rezolvate prin amenajarea unei bucătării deschise.

1.2. Dezavantaje

Enumerăm aici și dezavantajele în amenajarea unui astfel de spațiu:

• Mirosurile neplăcute se răspândesc în toată casa

Când zona în care se gătește nu este izolată de living prin nici un perete, mirosul mâncării se răspândește peste tot. Și nu ar fi nimic rău, dacă în casă s-ar găti doar dulciuri cu miros plăcut de vanilie, zmeură sau cafea, dar ce te faci când gătești ceapă, pește sau friptură?

• Bucătăria trebuie să fie mereu curată

Dacă ai o bucătărie închisă, îți poți permite ca atunci când vii obosit de la birou să lași farfuriile nespălate în chiuvetă sau pungile cu cumpărături pe scaune și pe masă.

Atunci când bucătăria este de tip open space și face corp comun cu living-ul, nu îți mai permiți să lași vasele să se adune în chiuvetă sau diverse ustensile și obiecte aruncate pe blat, mai ales dacă primești oaspeți.

• Intimitatea nu prea există

Ai putea gândi: Cine are nevoie de intimitate în bucătărie? Nu este un spațiu personal. Însă atunci când locuiești la bloc și singura ta cameră este de fapt livingul, parcă ai vrea să te bucuri de puțină intimitate în cameră. Sau poate vrei să gătești în liniște un preparat pe care-l pregătești pentru prima dată, iar privirile celorlalți te-ar putea emoționa.

2. Soluții pentru bucătării open space

Dacă după ce ai cântărit foarte bine avantajele și dezavantajele bucătăriei open space, ai hotărât să renovezi bucătăria actuală sau să o amenajezi de la zero ca un spațiu comun cu livingul, te felicităm și venim cu câteva idei și sfaturi care să-ți facă munca mai ușoară.
În primul rând, trebuie să iei în calcul că, deși un open space presupune lipsa pereților, tot trebuie să delimitezi zona de gătit, cea pentru servit masa și livingul.

În acest caz însă, este vorba despre o delimitare vizuală, mai mult, una care ține efectiv de amenajarea acestor zone. Trebuie să ții cont în primul rând de configurarea arhitecturală a spațiului și de dimensiunile acestuia. Una este să planifici o amenajare de bucătărie și living open space într-un apartament, alta într-o casă.

2.1. Bucătării open space mici, la apartament

Dimensiunile modeste ale unui apartament la bloc îți limitează alegerile, însă nu trebuie să aibă același efect și asupra imaginației. Atunci când spațiul nu este ofertant, trebuie să știi să te joci cu lumina, culorile și mobilierul.
O amenajare bazată pe o cromatică deschisă, dacă este completată și de ferestre mari, prin care pătrunde multă lumină, are capacitatea de a crea iluzia optică de spațiu amplu, larg, luminos și aerisit.

Bucătărie open space într-un apartament din cartierul bucureștean Aviației, amenajat de Delta Studio Design

Bucătărie open space într-un apartament din cartierul bucureștean Aviației, amenajat de Delta Studio Design.

Din punctul de vedere al mobilierului, ar fi de preferat să optezi pentru minimalism, indiferent dacă vorbim despre o amenajare clasică sau modernă. Bucătăriile open space mici nu trebuie să fie aglomerate nici ca design, nici ca obiecte expuse la vedere.

La capitolul spațiu de stocare, mobilierul trebuie să fie inteligent compartimentat și foarte încăpător, astfel încât să permită “ascunderea” obiectelor folosite în bucătărie și păstrarea permanentă a ordinii.

Bucătărie open space

Propunere de bucătărie open space cu mobilier Formmat custom made, într-un apartament amenajat de Delta Studio Design.

De obicei, în proiectarea bucătăriilor mici, de apartament, este inclus un bar sau, mai bine spus, un minibar, care servește ca un perete parțial despărțitor. Acesta este optimizat astfel încât să funcționeze cu spațiu multifuncțional, care poate fi folosit atât ca suprafață de lucru, cât și ca loc de servit masa. Cu alte cuvinte, în toate bucătăriile mici deschise, totul trebuie să fie optimizat la maximum.

Având în vedere că un apartament la bloc este deja construit, nu poți face chiar toate modificările pe care le vrei. Sigur, poți interveni la nivelul cromaticii, dar, de exemplu, nu poți modifica dimensiunea sau poziția ferestrelor, așa că trebuie să lucrezi cu ce ai și să optezi pentru corpuri de iluminat care să genereze multă lumină. Pentru ca bucătăria open space să pară deci mai mare, nu obstrucționa lumina care intră de afară. Trage jaluzelele sau draperiile, nu poziționa flori mari pe pervaz sau roboți de bucătărie pe blat, în dreptul geamului.

2.2. Bucătării open space mari, la casă

Despre amenajarea bucătăriilor open space la casă putem stabili clar un lucru: ai libertate deplină să dai frâu liber imaginației. Având în vedere că tu le-ai dat indicații specialiștilor care au ridicat casa, înseamnă că ai gândit dinainte fiecare spațiu. Dacă ai avut în minte, încă de la început, un design de interior cu bucătărie open space și ai ridicat pereții de așa natură încât bucătăria și livingul sa facă corp comun, înseamnă că știi deja cum să amenajezi spațiul.

Marele avantaj al caselor este spațiul mare pe care îl ai la dispoziție. La casă, îți permiți să mizezi pe ferestrele înalte pentru a aduce o cantitate mai mare de lumină naturală în casă, îți permiți, spre deosebire de bucătăriile de mici dimensiuni, să jonglezi cu accentele cromatice închise la culoare și chiar cu elemente decorative impunătoare, de tipul statuilor, vazelor supradimensionate sau corpurilor de iluminat atipice ca design și mărimi.

Bucătărie Phoenix de la Poliform

Bucătăria Phoenix de la Poliform, un model contemporan și versatil.

Un alt plus al bucătăriilor deschise, la casă, este posibilitatea de a construi amenajarea în jurul unui mobilier mare și înalt, pe tot peretele, dacă este pe gustul tău, bineînțeles. În acest fel, ai la dispoziție un spațiu foarte amplu de depozitare și de incorporare a electrocasnicelor.

Desigur, nu trebuie să mergi neapărat pe această variantă de mobilă. Poți adapta după propriile preferințe: mobilier continuu la partea inferioară și câteva corpuri suspendate la partea superioară.

Cel mai adesea, din motive estetice, dar mai ales practice, bucătăriile open space la casă sunt dotate cu insulă. Acest corp multifuncțional servește drept spațiu pentru gătit, pentru servit masa sau ca loc de socializare – când prietenii te surprind cu o vizită neașteptată, în timp ce tu trebăluiai prin bucătărie.

Deși spațiul amplu îți permite să te joc cu formele, texturile și culorile, îți oferim totuși un sfat: ai grijă la paleta cromatică de ansamblu – cea din living și cea din bucătărie. Găsește nuanțe care să se îmbine armonios și pete de culoare care să spargă “monotonia” într-o manieră estetică, “blândă”, nicidecum brutală sau bruscă.

3. Stiluri de amenajare a unui open space

Gusturile personale nu pot fi cuprinse neapărat într-un stil anume. Este de așteptat să preferi amenajările calde, primitoare, bazate pe elemente minimaliste pentru zona dormitorului și cele industriale, urbane și cu vibe mai masculin pentru spațiul deschis al livingului. De cele mai multe ori, în amenajarea unei locuințe, stilurile se întrepătrund cumva, dar important este să o facă într-un mod elegant.

Când vine vorba despre amenajarea bucătăriei și a livingului open space este de la sine înțeles că, fiind spații comune, neseparate de pereți despărțitori, trebuie amenajate în același stil, pentru o coerență estetică și o imagine plăcută vizual.

Și pentru a simplifica puțin lucrurile, separăm stilurile în moderne și clasice.

3.1. Open space modern

Aici am putea include și alte stiluri, cum ar fi cel urban și cel industrial, chiar dacă cel din urmă este o reintrepretare a unei epoci trecute. Este cu totul altceva față de stilul clasic, vom vedea imediat.

Amenajările bucătăriilor open space în stil modern au la bază un minimalism tehnic, dacă îi putem spune așa, un minimalism care, pe lângă faptul că din punct de vedere vizual are un impact extraordinar, facilitează mult lucrul în aceste două spații.
De altfel, epoca aceasta contemporană are la bază simplificarea stilului de viață, punând accent pe timpul petrecut alături de cei dragi sau pur și simplu pe relaxare și odihnă.

bucatarie moderna open space Mika Cucinesse 1

Bucătăria modernă Mika de la Cucinesse e un model personalizabil, ideal în open space-uri.

Cum se materializează, mai exact, aceste idei în amenajarea unei bucătării deschise spre living? Prin îmbinarea celor mai actuale tendințe în design cu cele mai noi tehnologii de fabricare a mobilierului și prin dotarea cu funcții superioare a electrocasnicelor. De exemplu, dacă pentru mulți, răspândirea mirosului de mâncare către living este o problemă, inginerii și proiectanții din domeniu au gândit lămpi, hote sau plite cu rol principal sau secundar de a absorbi mirosurile emanate în timpul gătitului.

Hotă insulă Spazio Falmec

Hota Spazio de la Falmec, cu tehnologie Circle.Tech cu filtre Carbon.Zero, este dotată cu accesorii și funcționalități suplimentare: cuier, raft de condimente, suport pentru tablete și kit de creștere a plantelor.

Au apărut frigidere moderne, cu ușă transparentă, care îți permit să vezi ce alimente ai, fără a mai deschide ușa. Au apărut, de asemenea, sistemele de închidere a ușilor și sertarelor cu amortizare, pentru a nu distruge materialul acestora. Și exemplele pot continua. Dacă vorbim prin prisma designului, o bucătărie modernă se caracterizează prin simplitatea liniilor arhitecturale, completate de finisaje prețioase din marmură albă sau neagră, granit sau quartz compozit, de lemn asociat cu elemente metalice negre, de o cromatică elegantă sau impunătoare și de piese decorative care completează perfect cadrul.

Trebuie să știi cum să folosești cromatica într-o bucătărie modernă, pentru a o scoate din anonimat, iar pentru asta, avem un articol pe blog în care îți explicăm cum să introduci culoarea în bucătărie.

Asocierea plantelor decorative sau a elementelor de insipirație naturală aduce un plus designului, infuzând spațiul cu un aer proaspăt, relaxant și boem. Avem câteva tips&tricks pentru amenajarea cu stil a bucătăriilor moderne, pe care le împărtășim cu tine cu drag.

3.2. Open space clasic

Eleganța stilului clasic poate fi reinterpretată într-o manieră contemporană, care să răspundă nevoilor actuale în ceea ce privește experiența lucrului în bucătărie, dar care, în același timp, să redea confortul mult dorit în living.
Acest stil este potrivit pentru iubitorii atmosferei clasice, serene, care amintește parcă de timpuri apuse, de filmele inspirate de perioada victoriană.

Bucatarie Shabby Chic Delta Studio (2)

Mobilier de bucătărie Formmat în stil clasic, expus în showroomul principal Delta Studio din București

Dacă din punct de vedere practic, o amenajare de bucătărie clasică este la fel de funcțională precum una modernă, în sensul în care electrocasnicele și caracteristicile pieselor de mobilier sunt la fel de performante, din punct de vedere estetic lucrurile devin mai serioase.
Caracterul stilului clasic stă în ornamentele și accentele decorative, de tip lezene și cornișe, care încarcă plăcut și coerent fronturile pieselor de mobilier. Alături de acestea, cromatica joacă un rol esențial în crearea acelei atmosfere intime și primitoare. Majoritatea bucătăriilor amenajate în stil clasic sunt create pe o paletă cromatică deschisă, care pune în evidență toate acele decorațiuni specifice ale mobilierului.
Când vorbim despre bucătăriile open space în stil clasic, este important ca designul lor să se întrepătrundă cu cel al livingului, ceea ce înseamnă că și acesta trebuie să fie realizat în același stil și pe o bază cromatică asemănătoare.

O metodă simplă de a face asta este să gândești amenajarea spațiului, de la bun început, ca un tot unitar. În acest fel, asiguri o coerență stilistică și un echilibru perfect la nivelul întregii atmosfere. Cu alte cuvinte, nu vei sparge spațiul deschis în două zone distincte. Desigur, avem câteva tips&tricks pentru amenajarea bucătăriilor clasice.

4. Idei de amenajare a spațiilor open space cu adiții speciale

Adițiile speciale, cum sunt barurile și insulele, sunt incluse în amenajarea bucătăriilor open space pentru a aduce un spațiu suplimentar de desfășurare a activităților. Ele au însă și un rol estetic, fiind elementele care umplu spațiul, fără a-l aglomera.
Deși sunt mult mai ușor de integrat în spațiile ample, de mari dimensiuni, poți include și în bucătăriile open space mai mici astfel de inserții, dacă știi să organizezi foarte bine spațiul.

4.1. Amenajări cu adiții de insulă

Insula nu este o simplă piesă de mobilier amplasată în mijlocul bucătăriei, pe care o poți muta la nevoie. Rolul ei trebuie gândit de la bun început, pentru că  este un element ce ține mai mult de latura funcțională a bucătăriei.
Așadar, pentru a lua în calcul toate detaliile, gândește-te cum o vei folosi: ca spațiu de luat masa? Ca suprafață suplimentară de gătit? Sau vei încorpora ambele roluri? Acest aspect este important pentru că în funcție de el va trebui să dotezi insula cu o plită, un cuptor, o chiuvetă sau un set de scaune înalte, potrivite pentru a servi masa.

bucatarie moderna open space Alice Cucinesse 2

Bucătărie modernă cu insulă Alice de la Cucinesse

Trebuie să ții cont și de înălțimea insulei, dar în special de spațiul liber din jurul ei, mai ales dacă ea va servi drept masă de dining. În funcție de asta, trebuie să alegi și un blat potrivit, într-o nuanță care să se integreze în amenajare și dintr-un material care să reziste la diferite presiuni și agresiuni din mediul extern. Recomandarea noastră merge către quartzul compozit, despre care poți să afli mai multe în articolul dedicat de pe blog.

O insulă de dimensiuni reduse poate fi amplasată și într-un apartament la bloc, mai ales dacă vorbim despre unul semidecomandat. Trebuie însă să ai grijă cum și unde o amplasezi, pentru a nu lua din spațiu. În acest caz, mai recomandat este însă barul.

4.2. Amenajări cu adiții de baruri

Barul de bucătărie este un element foarte interesant, care poate fi văzut ca un fel de peninsulă, dacă îi putem spune așa.
Ca o continuitate a mobilierului, barul este o soluție excelentă pentru bucătăriile open space mici, căci nu ocupă foarte mult din spațiu și, mai mult decât atât, creează acea semi-delimitare între zona de gătit și living.

Din punctul de vedere al funcționalității, el se poate comporta exact ca o insulă: poate fi un spațiu suplimentar pentru gătit, un spațiu pentru servit masa sau unul de socializare. Atunci când ai în vedere o astfel de amenajare în bucătărie, aspectele la care trebuie să fii atent sunt aceleași ca pentru insulă: înălțimea, dimensiunea, funcționalitatea, dotarea cu electrocasnice și accesorizarea.
Din punctul de vedere al designului, fiind o continuitate a mobilierului de bucătărie, barul va împrumuta același stil, întregul design având astfel o coerență perfectă.

Amenajarea unei bucătării open space este, așa cum am văzut, un proces mai complex decât amenajarea uneia clasice, izolate. Atunci când două dintre cele mai importante spații din casă se întrepătrund, din start sunt mai multe aspecte la care trebuie să fii atent: coerența designului, armonia cromatică, optimizarea spațiului, inteligenta dotare a bucătăriei pentru o experiență plăcută și inteligenta plasare a elementelor decorative.

Lasă-ne să te ajutăm, fie cu idei de amenajare, fie cu recomandări de produse, fie cu sfaturi practice și valoroase. Te aștepăm în oricare dintre showroom-urile noastre, pentru a discuta mai multe despre amenajarea unei bucătării open space sau despre alte proiecte ale tale. Programează o întâlnire în showroom înainte și oferă-i consultatului dedicat ție informațiile de bază despre proiectul tău, pentru ca discuțiile să fie cât mai eficiente.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.