Tot ce trebuie să știi despre blaturile de bucătărie din quartz compozit

Alegerea blatului de bucătărie este importantă într-o amenajare de interior, mai ales pentru persoanele care utilizează frecvent zona de gătit. Decizia este una semnificativă atât din punct de vedere al costurilor, cât și al valorii estetice și funcționale pe care acest element îl aduce într-o bucătărie. În prezent, gama variată de materiale, stiluri, texturi și culori face și mai dificilă alegerea blatului de bucătărie potrivit nevoilor tale.

blat-quartz-bucatarie-articol-blog-delta

Blatul de bucătărie din quartz (cuarț) compozit este una dintre recomandările noastre cele mai frecvente. În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre acest tip de produs, de la modul de fabricare, până la răspunsuri la cele mai întâlnite întrebări: care sunt principalele beneficii, cum se întreține quartzul compozit, cum se curăță petele, care este diferența între acest tip de blat și cel din granit.

cuart-vs-granit-blog-blaturi-bucatarie

Ce este quartzul?

Quartzul este cea mai rezistentă piatră minerală după diamant, safir și topaz. Are o duritate de 7 pe scara Mohs, adică apropiată de cea a diamantului (10 Mohs). Folosit din cele mai vechi timpuri pentru diferite unelte sau bijuterii, tehnologia de astăzi ne ajută să îl modelăm în blaturi de bucătărie sau baie, mese, pardoseli, trepte pentru scări interioare, recepții sau diverse alte suprafețe igienice.

Quartzul nu se zgârie în contact cu alte materiale, ceea ce îl face foarte practic și rezistent. Alte denumiri ale quartzului compozit sunt: quartz, quartz compozit, granit compozit.

2-cuart-blog-delta

Ce este piatra compozită?

Piatra compozită este un nume generic care se referă la un amestec de mai multe materiale. Piatra compozită este formată, de regulă, din quartz, granit sau calcit mărunțit, sticlă pisată și rășină, plus adeziv. Amestecul este procesat industrial prin solidificare și presurizare, astfel încât să rezulte un material finit foarte rezistent.

Datorită proceselor de fabricație moderne, caracteristicile „nedorite” precum crăpăturile, absorbția de apă, reacția cu alte minerale și rezistența slabă la zgârieturi sunt eliminate din pietrele compozite.

Cum se produce quartzul compozit?

Quartzul compozit este produs sub formă de plăci. Procesul începe cu quartzul natural, din care sunt extrase componentele cele mai importante, apoi este combinat cu diferiți lianți. Componentele sunt impregnate și omogenizate cu un utilaj care folosește procese de vibrație, absorbție și presiune, pentru a obține astfel un material extrem de compact, rezistent, durabil și igienic. În plus, combinația de pigmenți și alte particule incorporate în masa materialului (sidef, cristale de oglindă, nisip quartzos, etc.), au ca rezultat crearea unor suprafețe cu aspect și texturi variate, care dau produselor finite eleganță, strălucire și unicitate.

Blat de bucatarie Quartz crem_Cimstone_Delta Studio

Care sunt avantajele unui blat din quartz compozit?

Blaturile de bucătărie trebuie să fie durabile, ușor de curățat și întreținut, dar și estetice. Pe când alte materiale îndeplinesc câteva dintre criteriile esențiale în alegerea blatului potrivit, quartzul le îndeplinește pe toate.

Este un material neporos

Quartzul compozit este un material neporos, calitate ce îl face impermeabil, rezistent la pete și bacterii, spre deosebire de blatul de granit, spre exemplu, care este poros și astfel permite lichidelor (ulei, vin, suc, etc.) să pătrundă prin porii săi. De asemenea, fiind neporos, blatul din quartz compozit nu necesită tratamente de sigilare periodică (impermeabilizare).

Este ușor de întreținut

Blatul de quartz este ușor de întreținut și nu necesită produse speciale de curățare. Fiind neporos, lichidele sunt îndepărtate cu ușurință de pe suprafață, dacă sunt șterse imediat. În timp ce piatra naturală are nevoie de detergenți speciali pentru îndepărtarea particulelor, quartzul poate fi curățat cu detergenți de uz casnic sau cu apă și săpun. Blatul din quartz este rezistent la zgârieturi și pete, așadar întreținerea acestuia îți va da mult mai puține bătăi de cap.

Este foarte rezistent și durabil

Bucătăria este zona cu cel mai mare trafic din locuință, așadar avem nevoie de un blat rezistent pe care să gătim și unde să ne desfășurăm activitățile casnice. Quartzul compozit este un material foarte durabil, poate cel mai durabil existent în momentul de față. De asemenea, el este rezistent la temperaturi ridicate.

5-blaturi-cuart-articol-delta

Are un aspect uniform

Spre deosebire de piatra naturală, care este neprelucrată și poate varia mult în aspect și culoare, quartzul compozit are un aspect uniform și o suprafață netedă. Acest lucru contribuie la un design consistent, coerent și mai conservator.

Are o estetică unică

Blatul din quartz este executat pe comandă, așadar, dacă ai cerințe speciale precum linii curbe sau unghiuri mai deosebite, materialul poate fi modelat după preferințe. Această calitate îi conferă blatului din quartz unicitate și o estetică aparte. De asemenea, quartzul poate imita cu succes materiale naturale precum marmura, granitul sau betonul și este disponibil în culori și nuanțe variate.

6-cuart-blaturi-bucatarie-articol-delta-studio

Suprafața este antibacteriană

Quartzul compozit este acreditat ca suprafață specială care nu permite dezvoltarea bacteriilor datorită structurii sale compacte și consistente. Acest material nu este afectat de substanțele folosite adesea în bucătării și băi: oțet, suc de lămâie, vin, ulei, ketchup, ojă, acetonă sau alte substanțe care afectează în mod obițnuit pietrele naturale.

Este ușor flexibil

Blatul din quartz compozit are o ușoară flexibilitate, calitate ce îl face mai rezistent la posibilele fisurări, comparativ cu piatra naturală. De asemenea, flexibilitatea permite blatului să fie modelat în forme mai deosebite, în funcție de necesitățile și preferințele tale.

articol-blat-quartz-bucatarie-delta

Blatul de bucătărie din quartz compozit vs. blatul din granit

Compoziție

  • Granit – este piatră 100% naturală, extrasă din carierele de piatră, tăiată în plăci și șlefuită
  • Quartz compozit – 93-95% natural + materiale care acționează ca liant (pigmenți, etc.)

Aspect

  • Granit – blaturi unice, cu modele și culori naturale, neprelucrate
  • Quartz compozit – blaturi prelucrate, cu aspect uniform și strălucitor

Preț

Deși foarte diferite, ambele materiale sunt considerate premium, iar costul pentru un blat standard de 3 metri liniari, este:

  • Granit – 900 euro, la care se mai adaugă și costurile de impermeabilizare. În funcție de aspectul dorit (umed sau natural), este recomandat ca impermeabilizarea să se realizeze o dată pe an.
  • Quartz compozit – 1400 euro

7-granit-vs-cuart-articol-blog-delta

Quartzul compozit este un material artificial?

Răspunsul corect este: NU. Quartzul compozit conține între 93 și 95% quartz, care este un material natural 100%, iar restul sunt materiale ce acționează ca liant și pigmenți de culoare.

8-cuart-blaturi-bucatarie-articol-delta-studio

Cum pot păstra frumusețea naturală a quartzului?

Menținerea strălucirii și eleganței naturale a quartzului se face cu multă ușurință. Acesta își păstrează strălucirea timp îndelungat printr-o întreținere simplă și curățare de rutină, cu ajutorul unei lavete cu detergent lichid sau cu apă și săpun. Quartzul compozit este singurul material recomandat pentru blaturi de bucătărie și baie care își menține luciul, fără polișări, lăcuiri sau impermeabilizare periodică.

9-cuart-blaturi-bucatarie-articol-delta-studio

Cum îndepărtez petele greu de curățat?

Este foarte important să cureți imediat suprafața blatului. După îndepărtarea petelor, clătește suprafața cu apă. Dacă încă rămân urme, aplică un produs de curățare – Cif Power Spray de la Unilever sau Mr. Muscle Spray de la Johnson Wax și șterge blatul cu o suprafață moale, de exemplu un burete Scotch-Brite (3M). De asemenea, produsele de curățat sub formă de gel, ca Domestos Ultra Bleach de la Unilever sau Mr. Proper Active Gel de la Procter&Gamble s-au dovedit eficiente în curățarea petelor dificile.

Important: Nu lăsa niciodată suprafața quartzului să se usuce fără a clăti din abundență cu apă și a curăța toate urmele agentului de curățare.

 delta-studio-design-beatrice-comuna-berceni

Cât de rezistent este quartzul compozit?

Quartzul compozit este extrem de rezistent, dar nu indestructibil. Are o rezistență sporită la crăpare, zgârieturi, pete, temperaturi ridicate, foc. Ca toate materialele, însă, quartzul compozit poate suferi daune permanente de la agenți chimici foarte puternici, șoc termic sau impact sporit.

Blatul din quartz poate avea o durată  medie de viață de până la 25 de ani.

Pot să tai direct pe blatul din quartz compozit, fără să folosesc tocător?

Datorită compoziției bogate în quartz natural, cu o duritate de 7 pe scara Mohs, quartzul compozit are o rezistență sporită la zgârieturi și abraziune. Din acest motiv, poți tăia sau toca pe blaturile de quartz compozit fără a folosi un suport special de tăiat, în așa fel încât să profiți de toată suprafața blatului ca loc de preparare a hranei. Totuși, pentru a-i menține aspectul nou și strălucirea, îți recomandăm să folosești totuși un suport pentru tăiat.

10-blaturi-cuart-blog-delta-studio-articol

Quartzul Compozit este termorezistent? Pot pune o tigaie încinsă pe el?

În comparație cu alte pietre, quartzul compozit este mai tolerant la expunerea de scurtă durată la temperaturi moderate. Însă toate tipurile de piatră naturală pot fi deteriorate dacă sunt expuse la schimbări bruște de temperatură, pe termen lung. Recomandăm ca suprafața quartzului compozit să fie protejată la schimbări de temperatură, ca orice alt material. Așadar, evită să pui ustensile de bucătărie, oale sau tăvi încinse direct pe blat.

11-blaturi-cuart-blog-delta-studio-articol

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.