Confort, eficiență, libertate de a amenaja o încăpere fără constrângerea unui calorifer, acestea sunt doar câteva motive pentru care proprietarii de locuințe aleg să investească în sisteme de încălzire în pardoseală.
Încălzirea în pardoseală este potrivită pentru orice tip de proiect, de la construcții noi până la renovarea locuinței actuale. Există două tipuri de sisteme pentru încălzire în pardoseală dintre care se poate alege, acestea adaptându-se cu ușurință mai multor tipuri de pardoseli.
În acest articol, vom acoperi următoarele subiecte:
Ce sunt sistemele de încălzire în pardoseală?
De ce este recomandată încălzirea în pardoseală?
Încălzire electrică în pardoseală
Încălzire în pardoseală cu agent termic
Care tip de încălzire în pardoseală este cel mai optim?
Utilizare simplă
Instalare simplă
Eficiență și funcționare
Tipuri de spații potrivite pentru încălzirea în pardoseală
Care este cel mai bun tip de material pentru pardoseală?
Plăci ceramice și plăci din piatră
Pardoseala din vinil
Pardoseala din cauciuc
Porcelanosa, partener Delta Studio
Piatră naturală, pentru încălzire în pardoseală
Sistem de încălzire în pardoseală – Butech, Porcelanosa Grupo
Încălzirea în pardoseală, perfectă pentru orice locuință
CE SUNT SISTEMELE DE ÎNCĂLZIRE ÎN PARDOSEALĂ?
Sistemele de încălzire în pardoseală susțin un proces prin care suprafața pardoselii este încălzită. Acestea determină căldura să fie propagată în întregul spațiu, creând condiții termice confortabile. Sistemele actuale se bazează pe utilizarea unor elemente de rezistență electrică sau pe sisteme hidraulice pentru încălzirea pardoselii.
Sistemele de încălzire funcționează la o temperatura mai scăzută, deoarece suprafața de încălzire este de dimensiuni mai mari, în comparație cu caloriferele tradiționale (caloriferele funcționează la o temperatură ridicată datorită dimensiunilor relativ mici).
Încălzirea în pardoseală poate fi instalată în cadrul unor proiecte noi sau poate fi retehnologizata în spații deja existente. Aceasta poate fi instalată drept sistem primar de încălzire sau utilizată pentru a oferi încălzire suplimentară în spații independente, precum baia. Poate fi instalată în combinație cu surse de căldură regenerabile, masă termică și purjare pe timpul nopții.
Sistemele pot fi modulare sau proiectate și instalate customizat, cuprinzând izolația sub sursă de căldură pentru a reduce pierderile de căldură.
Prin instalarea sistemelor de încălzire în pardoseală, nevoia de calorifere se diminuează. Caloriferele tradiționale, alese incorect, pot întrerupe estetica generală a unei încăperi. În același timp, acestea pot ocupa un spațiu valoros, al cărui potențial ar putea fi maximizat prin integrarea unor piese de mobilier suplimentare și al altor elemente de decor.
Încălzirea în pardoseală este de asemenea, o modalitate extrem de eficientă pentru a încălzi o cameră, cu scopul de a reduce pe cât de mult posibil, facturile de combustibil. Mai mult decât atât, spre deosebire de calorifere, încălzirea în pardoseală sporește nivelul de confort prin distribuirea uniformă a căldurii. Deoarece sursa de căldură se află în partea inferioară a încăperii, nu vor exista porțiuni reci de cameră și aceasta nu se va pierde.
Pentru renovarea unei bucătării, există motive suplimentare pentru a opta pentru încălzirea în pardoseală. Aceste sisteme funcționează cu ajutorul unui termostat independent. Astfel, în situația în care se produce foarte multă căldură în interiorul bucătăriei, există posibilitatea de a reduce sau opri doar încălzirea din pardoseala bucătăriei, restul locuinței fiind în continuare încălzită. În ceea ce privește mentenanța bucătăriei, încălzirea în pardoseală prezintă multe alte beneficii. Prin eliminarea caloriferelor se reduce numărul de suprafețe care necesită curățare continuă. Încălzirea în pardoseală are ca rezultat o mișcare mai redusă a aerului, rezultând într-o mișcare mai scăzută a prafului. Așadar, sistemele de încălzire în pardoseală reprezintă o soluție mult mai igienică pentru un spațiu de bucătărie.
ÎNCĂLZIRE ELECTRICĂ ÎN PARDOSEALĂ
Sistemele electrice de încălzire pot fi montate sub o pardoseală din piatră, placă ceramică, lemn sau chiar covoare. Elementul de încălzire este reprezentat de o serie de fire electrice instalate dedesubtul sau în interiorul planșeului. Există multiple tipuri de produse disponibile, incluzând cablaj, sisteme modulare sau covoare electrice.
Proiectarea instalației va depinde de dimensiunile spațiului, gradul de izolare al acestuia, natura structurii de pardoseală și tipul de acoperire a pardoselii. În cazul proiectelor noi, cablurile sau plăcile electrice de încălzire sunt montate sub stratul de șapă de beton și izolație, asigurând o nivelare egală a pardoselii și deplasarea ascendentă a căldurii în spațiu.
ÎNCĂLZIRE ÎN PARDOSEALĂ CU AGENT TERMIC
Un astfel de sistem hidraulic constă într-o serie de conducte conectate la un boiler prin care circulă apa caldă de-a lungul pardoselii. Pentru instalarea conductelor și a izolației se cere spațiu suficient de mare, ceea ce va rezulta în îndepărtarea temporară a pardoselii actuale. Acest proces poate fi dificil în cazul unei renovări (vor crește costurile finale și se va încetini întregul proces). Din acest motiv, încălzirea în pardoseală cu agent termic este mult mai potrivită în cadrul unui proiect nou de construcție.
Instalația acestor sisteme este mai costisitoare în comparație cu sistemele electrice, dar poate fi mai puțin costisitoare în utilizarea pe termen lung.
Fiind sisteme cu temperatură scăzută, pot încorpora cu ușurință surse regenerabile de energie, cum ar fi panouri solare termice, pompe de căldură sol-apă, pompe de căldură aer-apă și așa mai departe.
Sistemele de încălzire bazate pe apă pot fi folosite atât pentru a asigura încălzirea unui spațiu, cât și răcirea acestuia.
CARE TIP DE ÎNCĂLZIRE ÎN PARDOSEALĂ ESTE CEL MAI POTRIVIT PENTRU LOCUINȚA DUMNEAVOASTRĂ?
În timp ce conceptul de bază este același, încălzirea electrică și încălzirea cu agent termic sunt diferite în ceea ce privește avantajele și dezavantajele acestora.
Utilizare simplă
Ambele sisteme beneficiază de un termostat, astfel încât temperatura la care funcționează este vizibilă și simplu de modificat. Pentru încălzirea în pardoseală cu agent termic se poate instala un colector care reglează temperatura, pentru ca spațiul să nu fie încălzit în mod excesiv, iar toate conductele sunt conectate la boiler. Atât sistemul electric, cât și cel termic, utilizează un tip de regulator (de tensiune sau de presiune), fluidizând utilizarea simplă a ambelor sisteme.
Instalare simplă
Instalarea sistemelor de încălzire electrică în pardoseală se realizează mult mai ușor în raport cu instalarea sistemelor termice. Acestea sunt ușor de rulat, fiind mult mai subțiri și nu necesită îndepărtarea temporară a pardoselii. Se pot instala în orice tip de spațiu cu deschidere spre o sursă de energie electrică. Cu toate acestea, se recomandă colaborarea cu un specialist, pentru a evita dificultățile în montare sau pericolul de accidentare.
Eficiență și funcționare
Sistemele de încălzire în pardoseală păstrează temperatura optimă a pardoselii, menținând apa cu ajutorul agentului termic între 27 și 31 ° C. Bineînțeles, această temperatură va varia în funcție de tipul pardoselii: în cazul unui covor extrem de gros, căldura se va propaga cu dificultate. Datorită acestei temperaturi scăzute de funcționare (mai scăzute decât a caloriferelor) sistemele termice de încălzire sunt adesea mai eficiente decât caloriferele în a încălzi întreaga locuință. La polul opus, sistemele de încălzire electrică în pardoseală sunt mai eficiente pentru spațiile mici (încăperi separate), întrucât costul de funcționare este mai mare.
TIPURI DE SPAȚII POTRIVITE PENTRU ÎNCĂLZIREA ÎN PARDOSEALĂ
Încălzirea în pardoseală este deosebit de eficientă pentru spațiile mari în plan deschis, în special pentru cele cu tavan înalt. Întreaga podea propaga căldură oferind o senzație plăcută la nivelul picioarelor, iar temperatura spațiului se păstrează optimă.
Acest tip de încălzire radiantă prezintă de asemenea, avantajul de a reduce nivelul de umiditate și de alergeni din aer.
Încălzirea în pardoseală este mai mult decât suficientă ca formă independentă de încălzire a unui spațiu. Cu toate acestea, capacitățile sale vor fi adesea dictate de alți factori precum tipul de acoperire al pardoselii și nivelurile de izolație ale clădirii, în special ale pereților și ferestrelor. Acesta este motivul pentru care calculele pierderii de căldură sunt esențiale. Performanța termică individuală a clădirii, va sugera cantitatea de căldură necesară în spațiul respectiv.
Spre exemplu, o încăpere slab izolată, cu un număr mare de ferestre, nu se va putea încălzi complet în condiții de temperaturi exterioare scăzute. Pot fi necesare izolarea suplimentară sau încălzirea suplimentară.
Din punct de vedere al confortului, există o limită a temperaturii pardoselii sub care sistemul de încălzire poate opera. De aceea, încălzirea în pardoseală nu este potrivită pentru spațiile de dimensiuni reduse, unde raportul dintre suprafața podelei și volumul camerei este scăzut.
Totodată, aceste sisteme de încălzire reprezintă o alegere potrivită pentru spațiul de bucătărie, în special pentru o bucătărie de tip open-space, conectată la camera de living. Sistemele de încălzire funcționează perfect montate sub pardoseli dure, care sunt de obicei utilizate în bucătărie. În acest mod, spațiul odată ocupat de calorifer, poate fi valorificat pentru soluții de depozitare.
CARE ESTE CEL MAI BUN TIP DE MATERIAL PENTRU PARDOSEALĂ?
La alegerea materialului pentru pardoseală se va ține cont de gradul de adecvare al acestuia pentru utilizarea cu sistemul de încălzire. Conductivitatea termică a materialului, rapiditatea și eficiența transferurilor de căldură către suprafața pardoselii, reprezintă factorul decisiv în această etapă. Bineînțeles, cel mai indicat tip de pardoseală este cel cu o conductivitate bună, fiindcă spațiul se încălzește mai repede, temperatura este potrivită și funcționează mult mai eficient. Cu toate acestea, se poate opta și pentru materiale mai puțin conductive, în funcție de nevoile și preferințele beneficiarului.
Pentru încălzirea în pardoseală, cele mai optime tipuri de pardoseli sunt plăcile ceramice și cele din piatră. Desigur, există un sistem de încălzire radiant compatibil pentru fiecare tip de pardoseală. Opțiunile adecvate sunt:
Piatra este de departe, cel mai vechi material de construcții cunoscut omului, fiind utilizat pentru construcții și amenajări încă din epoca preistorică.
Cu o duritate și rezistență deosebite, PORCELANOSA Group, prin L’Antic Colonial, extrage și lucrează piatra din starea sa inițială, pentru a crea o bogată varietate de tonuri și variante cu multiple domenii de aplicabilitate: pardoseli, blaturi, chiuvete, căzi de baie, etc. Colecția L’Antic Colonial este perfectă pentru instalarea unei pardoseli cu sisteme de încălzire.
Pentru a obține o finisare mai bună, L’Antic Colonial aplică un tratament avansat acestui material natural pentru a îl proteja. Bioprot este un tratament inovativ nanotehnologic inovator, aplicat pe suprafața plăcilor de piatră pentru a le oferi proprietăți antibacteriene, pentru un strat suplimentar de igienă și siguranță, benefice în orice locuință.
Tipuri de pardoseli
Sistemele de încălzire în pardoseală pot fi montate sub orice tip de pardoseală. Singura diferență între materialele pentru finisaj, utilizate cu un sistem în pardoseală, este conductivitatea termică a acestora.
Tipurile de pardoseală recomandate pentru sistemele de încălzire în pardoseală sunt plăcile ceramice și plăcile din piatră. Aceste tipuri de plăci au un nivel crescut de conductivitate termică: căldura din interiorul conductei sau a sârmelor de încălzire, se transferă rapid spre suprafața pardoselii. Ceramica și piatra păstrează căldură, crescând astfel eficiența sistemului. Datorită proprietăților termice excelente, ceramica și piatra sunt ideale pentru funcționarea sistemelor de încălzire în spațiile cu pierderi mari de căldură. Temperatura acestor tipuri de spații poate ajunge la 29° C sau mai mult.
Grosimea plăcilor ceramice și a celor din piatră are impact redus asupra producției de căldură, dar crește timpul de încălzire. De aceea se recomandă optarea pentru o grosime maximă de 20 mm a plăcilor.
Plăcile ceramice și cele din piatră:
Materialele perfecte pentru încălzire în pardoseală
Proprietăți excelente de transfer termic
Simplu de curățat
Pardoseala din beton șlefuit:
Material conductiv ce permite o încălzire rapidă
Potrivit pentru încălzire electrică prin pardoseală și încălzire cu agent termic.
Ardezie și lespede:
Materiale natural conductive, excelente pentru încălzire în pardoseală
Suprafața de pardoseală foarte rezistentă, ideală pentru zonele dinamice.
Marmura:
Conductivitate termică bună
Încălzire lentă, în comparație cu materialele menționate anterior.
Pardoseala din vinil
Vinilul are capacitatea de a-și crește sau scădea temperatura într-un timp scurt. Pardoselile din vinil se supun unei restricții de temperatură maximă (27 ° C), limitând astfel propagarea căldurii. Nu este recomandat pentru spațiile cu pierderi mari de căldură.
Pardoseala din cauciuc
Cauciucul poate fi utilizat pentru instalarea sistemelor de încălzire în pardoseală. Podelele din cauciuc solid sunt, de obicei, foarte conductive, facilitând o încălzire rapidă și o producție cantitativă de căldură. Se recomandă consultarea unui specialist înainte de achiziționarea acestui material.
PORCELANOSA, PARTENER DELTA STUDIO
Grupul Porcelanosa este unul dintre cei mai importanți producători de plăci ceramice, renumit atât pentru tehnicile avansate de producție, cât și pentru calitatea și versatilitatea modelelor de design. Lider de piață în nașterea unor noi tendințe, colecțiile de pardoseli demonstrează clar că acestea sunt profund inspirate din materiale naturale, păstrând întotdeauna proprietățile și caracteristicile intrinseci ale ceramicii.
Colecțiile Porcelanosa sunt versatile și simplu de instalat, incluzând serii care reproduc textura cimentului, cu un caracter ecologic (datorită utilizării prelungite a materialelor reciclate).
Gama largă de plăci ceramice reflectă diversitatea din mediul natural: granit, calcar, cuarțit și bazalt, cu accent deosebit pe plăcile ceramice care reproduc bogăția și varietatea tonală a acestei roci metamorfice. Colecțiile includ de asemenea, o utilizare rafinată a marmurei, care insuflă o distincție elegantă în orice decor.
Sistem de încălzire în pardoseală – Butech, Porcelanosa Grupo
Butech, o subcompanie PORCELANOSA Grupo și un expert în sisteme pentru construcții, produce sisteme de încălzire geotermală potrivite pentru aproape orice tip de proiect. Sistemele de încălzire în pardoseală Butech utilizează căldura radiantă pentru a obține o senzație naturală de căldură, foarte eficientă din punct de vedere al energiei consumate.
Aceste sisteme de încălzire în pardoseală utilizează o sârmă subțire, care se încorporează în pardoseală. Au avantajul de a avea control asupra nivelului și vitezei de încălzire, fără calorifere vizibile și fără spații aglomerate. În plus, pardoselele încălzite se usucă mult mai rapid, decât suprafețele neîncălzite.
ÎNCĂLZIREA ÎN PARDOSEALĂ, PERFECTĂ PENTRU ORICE LOCUINȚĂ
Încălzirea sub pardoseală, în orice formă, adaugă valoare oricărei locuințe și elimină nevoia pentru calorifere, permițând utilizarea spațiului la maxim. Îndepărtarea caloriferelor poate face diferența între o baie elegantă sau o simplă sală de duș. Lipsa unui calorifer oferă oportunitatea de a adăuga o piesă de mobilier, pentru lux suplimentar. Mai mult decât atât, introducerea unui sistem de încălzire în pardoseală crește valoarea unei locuințe pe piața de cumpărare.
Înscrie-te la newsletter
Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.
Politica de folosire cookie-uri pe scurt
Acest site utilizează cookie-uri propii și de la terți pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Cookie-urile sunt stocate în browserul dvs. și ne oferă informații care ne ajută să îmbunătățim site-ul astfel încât dvs. să aveți o experiență de utilizare cât mai plăcută.
Puteți ajusta setările cookie-urilor folosite de noi cu ajutorul meniului de mai jos.
Cookie-uri necesare
Vor fi active doar cookie-uri de la WordPress sau Google. Acestea sunt necesare pentru ca site-ul să funcționeze optim.
Cookie-uri pentru monitorizare trafic
Google Analytics ne furnizează statistici anonime despre vizitatorii site-ului (ex. numar de vizitatori, timpul petrecut pe site, etc.) Acesta ne permite să determinam gradul de performanță al site-ului și ne ajută să îmbunătățim site-ul pentru ca dumneavoastră să aveți o experiență de navigare cât mai plăcută.
Vă rugăm să activați cookie-urile necesare mai întâi, pentru a putea activa cookie-urile de la terți.
Cookie-uri de marketing
Google Remarketing și Facebook Pixel ne ajută să vă livram reclame cu oferte promoționale bazate pe istoricul dumneavoastră de navigare în site.