VIDEO – 4 Sfaturi înainte de a-ți cumpăra un apartament – arh. Radu Negoiță

Arh. Radu Negoita, preocupat de problema confortului din blocurile noi din România și autor al cărții Disconfort Residence, ne spune ce trebuie să știm înainte de a cumpăra un apartament.

Arh. Radu Negoiță ne-a explicat că sunt trei lucruri de știut înainte de a cumpăra un apartament:

  1. Nu statul construiește pentru noi. Apartamentele sunt construite de dezvoltatori privați, iar statul doar îi verifică.
  2. Se folosesc strategii de marketing. Atât cei care sunt fair play, cât și cei care vând apartamente ce nu sunt calitative, le promovează în maniere atractive.
  3. Diferența dintre cei care vând apartamente bune și cei care vând apartamente mai puțin bune este că primii îți vând un stil de viață, iar ceilalți doar promit un stil de viată.

În relația cu piața liberă care vinde apartamente de mai bună sau proastă calitate, nimeni nu apără cumpărătorul. În perioada comunistă, statul verifica și reglementa construcțiile de locuințe. Regimul construia locuințe pentru clasa muncitoare, care avea nevoie de adăpost. În acea perioadă rece, un bloc ocupa exact atâta teren cât trebuia să ocupe, iar apartamentele erau dotate cu un anume grad de confort minim. Astăzi, un teren mai îngust și înghesuit este mai ieftin, presupunând o investiție mai mică pentru dezvoltator. Acesta va dori să plaseze aici cât mai multe apartamente, pentru a-și maximiza investiția. Desigur, există și dezvoltatori fairplay care nu vor face rabat la confortul beneficiarilor.

Toți ne dorim spații în care să ne ducem confortabil viața și să ne desfășurăm activitățile de zi cu zi. Schița de plan este cea care îi arăta viitorului proprietar de ce va avea parte în noua locuință.

Diferența dintre cei care sunt sinceri și încearcă să își construiască un business bazat pe onestitate și cei care încearcă să vândă o himeră este că primii îi pun pe locatari în centrul întregului proces. Nu poți locui confortabil într-un apartament în care nu ai loc să te așezi la masă, de exemplu. Este esențial de reținut că omul este măsura tuturor lucrurilor. Fiecare cameră trebuie să aibă suficient spațiu atât pentru mobilierul care este destinat respectivei încăperi, cât și pentru „potecile” dintre ușă, fereastră și respectiva mobilă.

Atunci când cumperi un apartament, trebuie să verifici ce se întâmplă în camere. Doar într-un proiect corect, care ține cont de nevoile locatarilor, aceștia vor putea duce o viață confortabilă. După cumpărarea apartamentului, începe procesul de mobilare și amenajare a respectivului spațiu. O locuință confortabilă este o locuință care funcționează cu beneficiari, mobilier și celelalte echipamente.

Atunci când nu ai parte de confort, calitatea vieții scade.

surse foto: https://www.resident360.com

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.