Tot ce ai vrut sa afli despre Parchetul din Lemn

Majoritatea amenajarilor de case si apartamente propun parchet din lemn ca o optiune optima pentru o pardoseala de calitate, echilibrata estetic si functional. Simona Bonea, designer de interior la Avantgardesign, ne explica de ce este bine sa optam pentru parchet din lemn intr-o amenajare de interior, ce tipuri de parchet sunt recomandate in diferite zone, cum se asorteaza parchetul si cum se monteaza corect parchetul.

parchet din lemn 3

Parchetul din lemn este natural, este cald in adevaratul sens al cuvantului: atat la atingere, cat si vizual. Este practic, iar daca este intretinut corespunzator, extrem de rezistent in timp. Parchetul din lemn este un finisaj care nu trebuie inlocuit periodic, ca decoratiunile sau chiar mobilierul. Acesta poate fi un finisaj pentru 10 sau 20 de ani. Este insa un material “viu” pe care este necesar sa il cunosti inainte de a-l achizitiona si sa il intretii ulterior. Am intalnit persoane care achizitioneaza o casa sau un apartament in care au gasit un parchet traditional din lemn pe care doresc sa il pastreze, chiar daca este uzat; il vor reconditiona, adica rascheta, repara la rosturi, baitui, lacui sau uleia, il vor face ca nou. Atat de mult indragesc parchetul din lemn!

IMG_1469

Unde este recomandat parchetul din lemn?

Livingul si dormitoarele sunt principalele spatii unde este recomandat parchetul din lemn. Tocmai pentru ca este placut la atingere, cald si mai usor de intretinut. In holuri, bucatarie si bai este mai putin folosit pentru ca acestea sunt zone unde traficul este mai mare si posibilitatea de a fi patat sau udat creste. Daca se doreste utilizarea parchetului din lemn in aceste spatii, se va alege o esenta de lemn tare si un finisaj rezistent la uzura, cum este uleierea sau lacul mat si semimat de trafic intens.

Tipuri de parchet din lemn

Parchetul poate fi din lemn masiv (clasic, traditional) sau stratificat, acesta din urma dublu sau triplu stratificat.

Parchet din lemn masiv – un material pretios, integral din lemn; de obicei se achizitioneaza nefinisat, urmand a fi uleiat, baituit sau lacuit la fata locului. Se monteaza lipit, iar in zone cu umiditate ridicata (zone impadurite, langa lac, sau la mare) se recomanda ca sapa sa fie tratata cu o rasina speciala pentru a rezista in aceste conditii speciale.

parchet din lemn 2Parchetul stratificat este compus din doua sau trei straturi dispuse perpendicular intre ele , ceea ce ii confera o stabilitate marita fata de cel din lemn masiv. Stratul superior este stratul de uzura si poate fi din diferite esente nobile (stejar, nuc, teak, maslin etc.). Straturile suport (unul sau doua) pot fi din esente de rasinoase sau placaj de mesteacan.

Parchetul stratificat din lemn

Tipul de parchet recomandat pentru incalzire in pardoseala, adaptandu-se cel mai bine montajului unei instalatii de incalzire in pardoseala. El prezinta coeficienti mici de dilatare si are o rezistenta crescuta din punct de vedere termic, deci permite transferul optim de caldura din sapa fara a suferi deteriorari in structura. In acest caz, montajul se face prin lipire cu adezivi speciali flexibili. Stratul nobil superior poate fi alcatuit dintr-o singura lamela de parchet (cu un strip), din 2 strips sau 3 strips. Unele sortimente prezinta bizot, acea tesitura care ii confera aspectul de dusumea clasica.

parchet din lemn 5

Parchetul din lemn stratificat se gaseste cel mai adesea gata finisat, insa sunt si cazuri in care se poate finisa la fata locului, ca si cel masiv. Se poate monta flotant pe un strat suport din folie speciala sau lipit direct pe sapa. In ambele cazuri, sapa trebuie sa fie foarte bine finisata, fara diferente  mari de nivel sau neregularitati, in caz contrar acestea nu vor permite o planeitate perfecta a pardoselii, existand posibilitatea sa apara denivelari vizibile si un ”joc” sesizabil la mers; de fapt, un montator bun va refuza sa monteze parchetul fara o sapa perfecta.

Parchetul poate fi finisat in multe feluri:  

– lacuit cu lac natural lucios, mat sau semimat
– baituit colorat
– uleiat
– periat
– antichizat

Cu ce asortam parchetul din lemn

Alegem parchetul in functie de stilul de amenajare, atat ca nuanta cat si ca finisaj, de exemplu:

  • cu mai multe noduri, flader si diferente de ton intre lamele pentru o amenajare rustica
  • periat albit pentru o amenajare vintage sau o amenajare in stil shabby chic
  • uleiat natural pentru amenajari clasice, dar si moderne, naturale
  • baituit colorat pentru spatii moderne dar si clasice, depinde foarte mult de nuanta
  • antichizat, cu imprefectiuni sau insertii de alte materiale pentru amenajari clasice, industriale sau avangardiste.

dormitor 2

Asortam parchetul din lemn cu usile, cu ferestrele, cu mobilierul. Putem face contrast sau putem folosi aceeasi nuanta. De exemplu, usile albe se potrivesc cu un parchet deschis la culoare sau cu un parchet din stejar natural. Mobilierul insa va fi deschis la culoare. Usile in nuanta de nuc cer un parchet cu un bait asemanator. Acestea trebuie sa aibe aceasi culoare de baza, sa aiba mai mult maron (galben roscat) si mai putin verde in paleta din care este alcatuit. Usile wenge pot fi asortate cu un parchet inchis maron dar si cu un parchet mai deschis, care poate avea chiar o tenta spre gris, dar nu spre galben. Un mobilier wenge nu va arata bine insa pe un parchet albit, acesta din urma “cere” un mobilier deschis la culoare.

Cum montam parchetul la intersectiile de spatii

In cazul intersectiilor dintre camere, acolo unde avem usi, se cere o atentie sporita la detalii. Intersectia dintre parchet si gresie sau alta suprafata nu trebuie sa fie vizibila de sub usa. De aceea inainte de montajul parchetului intrebati furnizorul de usi unde se traseaza aceasta intersectie.

Intersectia dintre gresie si parchet se poate face printr-un profil (preferabil cat mai ingust), atunci cand parchetul este montat flotant , si cu un mastic special flexibil sau cordon de pluta atunci cand este montat lipit.

Atentie la diferentele de nivel, calculati bine  inaltimile : “H gresie + adeziv gresie= H  parchet + folie / sapa autonivelanta + adeziv parchet.”

parchet din lemn imbinari

Pentru spatiile umede, cum este baia sau bucataria, in cazul in care ne dorim montat acest material nobil, trebuie sa stim ca esentele exotice (teak, merbau, doussie, iroko) sunt mai rezistente, insa se preteaza si cele europene (stejarul), cu un tratament special aplicat. Parchetul se monteaza obligatoriu lipit. Intre lamele se aplica un strat special de etanseizare, iar sapa trebuie tratata cu o rasina speciala pentru umiditate.

Cum se foloseste plinta pentru parchet

Plinta parchetului se asorteaza cu acesta, poate fi din lemn insa si din pvc sau poliuretan. Ca dimensiune este recomadat sa fie de minim 7 cm. Poate fi finisata la fata locului ca si parchetul in cazul in care este din lemn. De asemenea, poate fi vopsita in alb sau alta culoare daca este din poliuretan.

parchet din lemn plinta

Parchet pe casa scarii

Daca treptele sunt din lemn (fie placate cu parchet,  fie din panouri) atunci culoarea acestora va trebui asortata cu parchetul de pe hol sau podest. Este posibil si contrastul, insa poate fi folosita si aceeasi nuanta.

parchet din lemn 4

Parchet lemn – Cat costa?

Pretul parchetului variaza in functie de :

  • esenta lemnului – de exemplu, nucul este mai scump fata de stejar
  • grosimea – de la 10 la 22 mm, cu cat este mai gros cu atat este mai scump
  • lungimea lamelei – cu cat lamelele sunt mai lungi cu atat pretul creste
  • tipul de finisaj
  • stratul de lemn nobil (grosimi intre 3 si 6 mm) – pretul creste proportional cu grosimea stratului din lemn
  • tipul de montaj – montajul lipit este mai costisitor

DSC_5654
In incheiere, as sfatui cumparatorii sa aleaga parchetul din surse sigure, verificate, showroom-uri specializate, cu produse cu certificate de  garantie. Parchetul este viu, lucreaza in timp, daca nu este uscat corespunzator in fabrica, se va crapa sau umfla in casa. Daca va fi spalat cu mopul imbibat in apa sau in substante nepotrivite, se va matui sau umfla.

Umiditatea in casa trebuie controlata cu un aparat special, atentie la acest detaliu: oricat de bun ar fi parchetul sau montajul acestuia,  odata ce umiditatea a crescut peste limita admisa, sau invers, incalzirea excesiva din casa a uscat aerul, parchetul va suferi: se va crapa, se vor mari rosturile sau dimpotriva, se va umfla.

Montati cu montatori specializati pe acest tip de operatiune, nu faceti rabat la manopera si materiale de montaj, nu veti regreta in timp si nu veti deterioara un material pretios.

Toate imaginile din articol sunt din amenajari de interior semnate de Avantgardesign.

 

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.