Blog/Tips & Tricks pentru 10 tipuri de bucatarii clasice
Iuliana Dinca 6 august 2014
60965
Tips & Tricks pentru 10 tipuri de bucatarii clasice
Eleganta stilului clasic nu moare niciodata. Cand ne gandim la bucatarii clasice, ne imaginam acele spatii primitoare cu materialele traditionale si detalii decorative care impresioneaza prin eleganta si rafinament. In ziua de astazi, chiar si piesele de mobilier clasice pot avea un aer contemporan, datorita utilitatilor moderne cu care sunt echipate.
[av_sidebar widget_area=’Table of Contents’ av_uid=’av-wpns0m’]
Cum recunoastem o bucatarie clasica?
Dupa fronturile de usi realizate tip rama cu tablie, cu profilaturi specifice influentei dorite.
Prin folosirea altor elemente decorative specifice.
Prin materialele folosite- de regula lemn masiv, blaturi din quartz sau marmura.
Dupa folosirea unor proportii specifice, care armonizeaza alaturarea tuturor elementelor mentionate mai sus.
Se imbina rafinat influente rustice, traditionale sau regale, nobile cu influentele moderne de configurare a spatiului in concordanta cu activitatile si stilul de viata .
Bucatarii clasice – TOSCANA – 5 stele
O bucatarie in stil clasic potrivita pentru interioare rustice sau cu influente ale acestui stil. Imbina armonios estetica rustica si ambianta creata cu confortul, functionalitatea si accesorizarea moderna. Detaliile atent studiate si modul in care sunt alaturate, creeaza un stil distinct si usor de diferentiat.
Observatii suplimentare:
– folosirea lemnului masiv pentru fronturi;
– cornisa care uneste corpurile superioare si corpul de hota;
– optarea pentru electrocasnice din gamele clasice ale furnizorilor din piata, printre cele mai frumoase gasiti la SMEG si la Franke.
– utilizarea manerelor de alama patinata in acelasi stil;
– accesorizare ambientala si practica prin pozitionarea ustensilelor de gatit la vedere, in zona de lucru.
Mare atentie si la restul de finisaje: parchet din lemn sau parchet ceramic pentru pardoseala, placarea dintre corpuri cu ceramica antichizata, calorifer in stil etc.
Ideala pentru locuinte cu un spatiu mediu destinat bucatariei, acest model ofera accesorizarea moderna a unei bucatarii, pe langa configurarea practica a functiunilor. Finisajul din lemn masiv de paltin sau tei, din care sunt realizate fronturile, baituit discret si lacuit mat, reprezinta o caracteristica specifica unui stil cu influente rustice.
Observatii suplimentare:
– folosirea lemnului masiv pentru fronturi;
– utilizarea riflajului de lamele ca front decorativ pentru usi;
– cornisa care uneste corpurile superioare si corpul de hota;
– placarea tip lambriu pentru spatiul hotei;
– accesorizarea in stil realizata prin cosuri, cani, suporturi pentru tacamuri, etc.
Construita in stil nordic, aceasta bucatarie fuzioneaza stilul rustic cu o paleta cromatica moderna, rezultatul fiind o amenajare eclectica, cu influente traditionale. In acelasi timp,
este o amenajare adanc inradacinata in traditie, dar cat se poate de actuala. Blatul, plinta si hota albe se regasesc in finisajul peretilor, care reprezinta fondul ideal pentru evidentierea bucatariei. Griul patinat al fronturilor realizate din lemn masiv, permite asortarea cu o varietate larga de tipuri de pardoseala sau accesorii colorate de bucatarie.
Observatii suplimentare:
– placile ceramice care sunt inspirate din debitarea lemnului natural, servesc ca placare intre corpuri;
– accesorizare ambientala prin folosirea textilelor realizate cu motive traditionale inspirate din stilurile populare.
* pentru preturi si oferte personalizate: office@deltastudio.ro
Bucatarii clasice – Bonton – 5 stele
Colectia SMART LUXURY
O amenajare cu stil si atitudine, acest model de bucatarie reda o atmosfera clasica, cu detalii atent studiate si simplificate. Acestea plaseaza amenjarea la granita fina dintre clasic si modern.
Materialele folosite si accesorizarea reusesc sa confere acestei bucatarii nivelul de calitate si atmosfera unei bucatarii de lux.
Insula de bucatarie este un element definitoriu pentru aceasta bucatarie.
Aceasta este una dintre cele mai in voga tendinte in bucatarie, dorita atat de tinerii cu un stil de viata agitatat cat si de persoane mature si familii numeroase.
Dacă dispuneti de o bucatarie generoasa precum cea din imagine, aceasta permite amplasarea unei insule, care se va transforma numaidecat in centrul de comanda al locuintei. In afara faptului ca este o ancora vizuala, insula de bucatarie este un spatiu de lucru ideal. Puteti folosi platforma pentru a gati, pentru a prepara o gustare frugala, pentru a servi masa si chiar pentru a va desfasura activitatiile pe laptop sau pentru a va ajuta copii sa isi pregateasca temele.
Astfel, insula de bucatarie reprezinta o optiune versatila si utila, care se poate transforma intr-un spatiu multifunctional in jurul careia se poate strange toata familia pentru a se relaxa si a petrece momente placute impreuna.
Pe langa suprafata tejghelei propriu-zise, insula de bucatarie din amenajarea Bonton dispune de numeroase spatii de depozitare accesibile din 3 fronturi, sertare glisante si spatii unde puteti depozita vase de bucatarie si ingrediente pentru gatit. Prin constructia sa nu include spatiu pentru chiuveta si elctrocasnice, fiind o insula de dimensiuni relativ mici, insa compenseaza cu multiplelele spatii de depozitare, care se intind si pe peretele vertical.
O amenajare pe verticala reprezinta intotdeauna o modalitate practica de a salva spatiu, puteti chiar sa apelati la saculeti pe care sa-i agatati de plafon, care pe langa rolul functional, vor fi arata placut din punct de vedere estetic. De asemenea, puteti sa integrati diverse suporturi de perete, o polita sau un dulap unde puteti stoca restul ustensilelor de bucatarie. Pentru a nu aglomera amenajarea, va recomandam sa folositi lemn, geamuri reflectorizante sau opace, care nu expun continutul dulapurilor si pastreaza o estetica curata. Mai mult decat atat, este indicat sa pastrati si platforma insulei complet libera, va va usora fluxul activitatiilor in bucatarie si va crea o atmosfera mai relaxanta.
Inainte de a achizitiona o insula de bucatarie si de a cadea de acord asupra tipului de insula pentru care vreti sa optati trebuie sa luati in calcul atat preferintele estetice, cat si stilul de viata. Amplasată strategic în centrul încăperii, fluidizează munca și diminuează timpii morți. Este esential sa fie amplasata strategic, creand un culoar de trecere de minim 70- 80 de cm, pentru a avea acces la toate zonele de lucru. In general in bucatarie configurarea se construieste in jurul triunghiului de lucru aragaz – chiuveta – frigider. In ciuda atractivitatii ei, daca nu este aleasa si amplasata corect, poate debilita intreaga experienta a gatitului si a servirii mesei.
Precum in restul locuintei, ca regula generala, este esential ca insula de bucatarie, sa formeze o amenajare omogena si complementara. In cazul in care mobilierul de bucatarie este amplasat in forma de L, insula de bucatarie va lua forma unui L intors, in cazul de fata, spatiul nefiind chiar atat de generos, s-a optat pentru continuarea formei L pe suprafata peretelui adiacent.
Asadar, inainte de achizintionarea si pozitionarea insulei de bucatarie este indicat sa luati in considerare urmatoarele idei:
Este indicat ca insula sa fie pozitionata strategic, astfel incat sa ramana un culoar de trecere de minim 70 – 80 de cm si sa va faciliteze accesul la triunghiul de lucru format din: aragaz, frigider, chiuveta.
Cand luati masuratorile, nu uitati sa luati in calcul ca toate corpurile de bucatarie sa poata fi inchise si deschise cu usurinta.
Treceti in revista si ierarhizati toate actvitatiile pe care le intrerprindeti in bucatarie, pentru a alege insula potrivita care va raspunde necesitatiilor dumneavoastra. In functie de dotarile pe care le doriti, dimensiuna insulei va varia foarte mult.
Ganditi-va daca rolul principal al insulei va fi pentru a servi masa, daca doriti s-o folositi ca un spatiu de depozitare, daca va avea electrocasnice si chiuveta incorporata sau va avea si minibar.
De asemenea, nu uitati sa aveti in vedere daca veti alatura scaune si unde vor fi pozitionate acestea, atunci cand nu serviti masa.
Asadar, pe langa faptul ca este o ancora vizuala, care se va transforma in atractia principala a bucatariei, respectiv a zonei de dining, daca este integrata intr-o zona tip open space, insula de bucatarie este extrem de utila si versatila, dar trebuie amplasata si aleasa strategic.
Observatii suplimentare:
– folosirea predominanta a lemnului masiv, atat pentru mobilier cat si pentru lambrisarea peretilor;
– combinarea mobilierului pardoseala de marmura;
– utilizarea corpurilor de vitrina;
– optarea pentru polite decorative care expun vesela ceramica, accentueaza apartenenta amenajarii la stilul clasic.
* pentru preturi si oferte personalizate: office@deltastudio.ro
Bucatarii clasice – Bonton – 4 stele
Colectia SMART LUXURY
Modelul de bucatarie din aceasta colectie se poate adapta mai multor tipuri de spatii. Rafinamentul cu care detaliile clasice au fost stilizate pentru ca acest stil sa fie potrivit spatiilor mai putin generoase, face ca aceasta bucatarie sa surprinda prin eleganta si simplitate.
Pentru a uniformiza suprafetele fronturilor frezate din lemn masiv, li s-au aplicat un finisaj vopsit mat. Corpurile cu vitrine compenseaza opacitatea fronturilor.
Observatii suplimentare:
– gruparea coloanelor pe peretele opus;
– folosirea corpurilor cu vitrina ca terminatii aerisite;
– respectarea proportiilor prin impartirea sticlei vitrinelor.
Bucatarii clasice – Bonton – 3 stele
Colectia SMART LUXURY
Sub influenta stilului anilor ’50 aceasta bucatarie aminteste de casele din mediul rural american. Cu fronturi baituite si patinate, bucataria are ca accente cromatice electrocasnicele de culoare rosie, unite prin griul blatului de lucru. Culoarea neutra a mobilierului a permis combinarea cu alte finisaje indraznete, fara a incarca amenajarea.
Observatii suplimentare:
– optarea pentru o placare ceramica decorativa a pardoselii cu Seria EuropeMix de la Natucer;
– stabilirea unui echilibru cromatic si omogenizarea compozitiei prin folosirea unei culori de accent puternice. In cazul de fata s-a realizat prin accente de rosu, folosite pentru a evidentia hota, pernele si draperiile in buline.
– folosirea de afise cu mesaje si grafica in stil, accentueaza spiritul ludic si influenta pop ale acestei amenajari.
* pentru preturi si oferte personalizate: office@deltastudio.ro
Bucatarii clasice – Baron – 5 stele
O bucatarie cu un design rafinat, clasic, care creeaza o atmosfera primitoare si confortabila. Claritatea stilului si detaliile bine trasate fac din aceasta bucatarie o adevarata bijuterie.
Observatii suplimentare:
– culori pastelate pentru finisajul peretilor;
– nuanta alb unt pentru culoarea fronturilor care inspira noblete si rafinament;
– folosirea unui parchet din lemn masiv natur pentru pardoseala;
– optarea pentru un mobilier pentru spatiul de servit masa, in aceeasi gama cromatica;
– prelungirea cornisei hotei in polite pentru recipiente de mirodenii decorative;
Eleganta stilului clasic nu se demodeaza niciodata. Alternarea corpurilor de mobilier de forme diferite se face continuu si functional, iar proportionarea corpurilor este inclusiv proiectata pentru includerea aparaturii si tehnologiilor moderne.
Eleganta, sobra si masculina, aceasta bucatarie impresioneaza prin armonia proportiilor, atentia pentru detalii si calitatea superioara a materialelor alese.
Observatii suplimentare:
– alegerea unei esente de lemn, inchisa la culoare, impune un aer masculin si transforma amenajarea intr-una sobra, dar rafinata.
– detaliile de executie sunt la fel de importante precum design-ul acestora. Cand optati pentru o amenajare construita integral din lemn, pentru a nu transmite o senzatie apasatoare, totul trebuie sa fie impecabil de la proiectare, la executie si montaj.
– pentru evidentierea spiritului nobil, in care a fost realizata intreaga amenajare, spatiul superior de depozitare este valorificat ca vinoteca.
Bucatarii clasice – Baron – 4 stele
Rafinamentul stilului clasic este accentuat de asemenea, prin selectia materialelor, texturilor si culorilor. Aceasta bucatarie este eleganta prin naturaletea finisajelor alese, prin delicatetea asocierii de nuante deschise si apropiate. Atmosfera generala este linistitoare si armonioasa, fiind evitate contrastele puternice.
– lemn masiv natur pentru fronturi;
– pentru usa recomandam alegerea unei culori neutre, uni, eventual ca cea a peretilor;
– pentru placarea dintre corpuri se poate opta si pentru intoarcerea materialului de blat pe perete.
Bucatarii clasice – Baron – 3 stele
In cazul acestei bucatarii, rafinamentul este obtinut prin albul diafan al mobilierului, prin discretia detaliilor corpurilor de mobilier si prin insertia ornamentelor specifice stilului. Este evidentiat de asemenea, prin continuarea mobilierului in acelasi stil pentru zona de dining si living, unde s-au asociat culori vii ca accente ambientale.
Observatii suplimentare:
– Pentru a atribui clasicului un aer contemporan, puteti realiza contraste cromatice puternice intre materialul pardoselii si materialul mobilierului;
– culori puternice si moderne pentru tapiteria scaunelor, desi ele sunt realizate in stil clasic.
– daca preferati un stil eclectic pentru amenajarea bucatariei dumneavoastra, aveti libertatea de a asocia mai multe tipuri si finisaje de lemn. Pentru a obtine rezultatul dorit, va recomandam sa apelati la sfatul unui specialist.
Clasica pana in cele mai mici detalii, aceasta bucatarie inspira veneratia pentru nobletea lemnului masiv: fronturi din lemn masiv de stejar, baituite cat mai natural, cu o profilatura fina, asociate cu blatul din quartz de un alb pur.
Stilul clasic este combinat cu tehnologia de ultima generatie, bucataria fiind dotata cu echipamente inteligente.
Observatii suplimentare:
– lemnul masiv cu un aspect cat mai natural, se inscrie intr-un trend din ce in ce mai puternic.
– pentru un plus de efect, se poate opta pentru o placare cu placi ceramice decorative de mici dimensiuni (18x18cm) precum cele de la Natucer din Colectia Europ Mix, sub titulatura de Love for Details.
– cornisele si baghetele decorative au rolul de a incadra mobilierul de bucatarie si de a reda continuitate stilului in intregul ambient.
Ce trebuie luat in calcul pentru proiectarea unei amenajari de bucatarie?
Amplasarea electrocasnicelor determina functionalitatea spatiului. Este foarte important ca acestea sa fie amplasate corect, din acest motiv trebuie respectate regulile legate de distantele dintre acestea.
– Intotdeauna, intre plita si chiuveta, trebuie sa fie lasata o distanta utilizabila pentru prepararea alimentelor.
Este deosebit de importanta distanta dintre piesele de mobilier
Triunghiul de lucru al bucatariei reprezinta un concept utilizat deseori in domeniul amenajarilor interioare, ce face referire la relatia recomandata dintre zonele pentru gatit, cele pentru depozitare si cele pentru pregatire. Bucataria ideala este aceea unde beneficiarul se poate deplasa fara efort in centrul triunghiului de lucru, fara intreruperea indelungata a activitatii.
– pentru a putea utiliza concomitant doua dulapuri, aflate fata in fata – va recomandam sa respectati distanta minima dintre ele, de 125 de cm
– distanta intre corpurile inferioare si cele superioare este indicat sa se incadreze intre 60-65 de centimetri;
Alegerea si amplasarea mesei de dining depinde in primul rand de marimea suprafetei pe care o aveti la dispozitie.
– Distanta dintre masa si perete sau alt mobilier, trebuie sa asigure un spatiu care va fi ocupat de scaune in momentul utilizarii lor. In plus, trebuie facilitat un culoar de circulatie in jurul scaunului.
– In mod normal, in jurul mesei trebuie asigurati 80 cm de jur imprejurul ei.
Pe langa acestea, mai sunt si alte considerente care trebuie luate in calcul, cum ar fi: pozitionarea aparaturii electrocasnice una fata de cealalta, racodurile de apa pentru alimentare sau scurgere, pozitionarea si puterea necesara a prizelor, etc..
Aceste variabile sunt interdependente de suprafata si tipul de spatiu de care dispuneti. Pentru un rezultat de calitate va recomandam sa parcurgeti acest process impreuna cu un specialist in design interior. Acesta va va ajuta sa gasiti solutiile optime pentru tipul de spatiu si va materializati vizunea dorita: DELTA STUDIO.
Bucatarie clasice Baron – English calm – 5 stele
O amenajare clasica cu influente moderne, bucataria Baron reda o atmosfera clasica si totodata serena. Pentru iubitorii stilului clasic reinterpretat, am realizat amenajarea English Calm, o amenajare diafana in tonuri estompate cu accente de alb si lemn. Aceasta imbina functionalitatea si estetica intr-o formula deosebit de atractiva.
Bucataria Baron, construita in L, imprima caracterul aparte al amenajarii, lasand insa loc pentru a fi armonizata cu piese de mobilier in note moderne, precum masa si scaunele cu un design mid-century. Tonul de gri cu care sunt tratate fronturile, confera personalitate bucatariei, accentuand profilaturile clasice. Finisajele mate reprezinta o tendinta ascendenta in domeniul deisgnului de interior, fiind rafinate si usor de intretinut
Suprafata ilustrata in imagini este de 8 metrii patrati, insa poate fi adaptata oricarei dimensiuni.
Configuratia bucatariilor in forma de L ramane in continuare una dintre cele mai populare variante, din motive intemeiate. Acest tip de bucatarie permite adaptarea sa atat la spatii incapatoare cat si la dimensiuni mai putin generoase, fiind una dintre cele mai ergonomice tipuri de bucatarie.
Acest plan al bucatariei configureaza un triunghi de lucru bine amplasat, care permite miscarea intre cuptor, chiuveta si frigider, fluidizand activitatiile intreprinse in buctarie. Comparativ cu bucatariile pe doua laturi, cele in forma de L beneficiaza de o cantitate mare de lumina naturala.
Bucataria este complet utilata cu aparate electrocasnice Franke de ultima generatie, care sunt integrate armonios in constructia in forma de L. In plus, aceasta dispun de de o multitudine de spatii de stocare, atat inchise cat si deschise, expunand vesela.
Astfel, prin intermediul dulapurilor de perete, in special al dulapului inalt cu 2 usi batante, ofera un spatiu de depozitare valoros, mentinand spatiul aerisit.
Placajul cu care este finisat peretele adiacent blatului, continua atmosfera senina, redand luminozitate amenajarii. Placile ceramice de format mare Persia de la Porcelanosa, reprezinta o optiune atractiva si functionala pentru o bucatarie in stil clasic.
In configuratia acestei bucatarii clasice, cu influente Farmhouse, lemnul vine in completare, atat din punct de vedere cromatic cat si ca textura, regasindu-se la nivelul pardoselei si al blatului de lucru. Parchetul ceramic, din gama Foresta de la Kerama Marazzi, iar blatul de lucru prevazut cu finisaj termorezistent inscriu amenajarea intr-un stil clasic cu influente moderne.
Un plan reusit de iluminare valorifica aspectul pieselor de mobilier, textura blaturilor, a dulapurilor si accesorilor. Importanta iluminarii este accentuata in bucatariile mici, unde electrocasnicele sunt amplasate la distante mici si orice modficare a gradului si tipului de iluminare poate crea umbre sau reflexii deranjante.
Bucatariile cu o atmosfera prietenoasa si calda, reusesc sa imbine cu succes lumina naturala cu cea artificiala, creand un echilibru.
Scaunele Mid-century model Margot, de la Bontempi, ofera confort locuitorilor, completand discret amenajarea, in aceleasi nuante estompate.
Observatii suplimentare:
– folosirea lemnului tratat pentru fronturi;
– electrocasnice din gama clasica de la brand-ul Franke, furnizor de top
– parchet ceramic din gama Foresta de la Kerama Marazzi
Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.
Politica de folosire cookie-uri pe scurt
Acest site utilizează cookie-uri propii și de la terți pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Cookie-urile sunt stocate în browserul dvs. și ne oferă informații care ne ajută să îmbunătățim site-ul astfel încât dvs. să aveți o experiență de utilizare cât mai plăcută.
Puteți ajusta setările cookie-urilor folosite de noi cu ajutorul meniului de mai jos.
Cookie-uri necesare
Vor fi active doar cookie-uri de la WordPress sau Google. Acestea sunt necesare pentru ca site-ul să funcționeze optim.
Cookie-uri pentru monitorizare trafic
Google Analytics ne furnizează statistici anonime despre vizitatorii site-ului (ex. numar de vizitatori, timpul petrecut pe site, etc.) Acesta ne permite să determinam gradul de performanță al site-ului și ne ajută să îmbunătățim site-ul pentru ca dumneavoastră să aveți o experiență de navigare cât mai plăcută.
Vă rugăm să activați cookie-urile necesare mai întâi, pentru a putea activa cookie-urile de la terți.
Cookie-uri de marketing
Google Remarketing și Facebook Pixel ne ajută să vă livram reclame cu oferte promoționale bazate pe istoricul dumneavoastră de navigare în site.