#StayHome – Tonuri luminoase pentru interioare senine

Atunci când alegem paleta cromatică pentru un proiect de design interior, decidem de fapt mai mult decât atât. Culorile nu au doar un impact estetic – felul în care percepem pereții, mobilierul sau materialele – ci definesc spațiul, ne reflectă personalitatea și determină starea pe care o vom avea în spațiul respectiv. 

14-Concrete-Beige-Nature-596-cm-x-596-cm-Urbatek-Porcelanosa

Dacă vrei să te înconjori de o atmosferă senină, liniștitoare, alege culori luminoase. Avantajul unei palete cromatice deschise este că funcționează ca o pânză albă și devine un fundal pe care îl poți completa cu accente în culori mai tari.

Puterea Albului

Albul este o alegere confortabilă și plăcută. Evocă puritate, curățenie, dar și sofisticare. Dacă îndrăgești stilul de amenajare scandinav, îți este familiar felul în care interioarele nordice încălzesc albul prin texturi de lemn și lumină naturală.

Amenajare bucatarie White Scandinavian Delta Studio

O amenajare de bucatarie din Bucuresti în stil scandinav, cu mobilier de bucătărie Baron din lemn de tei vopsit opac. Nuanțele alese profită din plin de lumina naturală din timpul zilei.

De multe ori, albul este folosit pentru a deschide vizual un spațiu întunecos. În apartamentul de mai jos, bucătăria îngustă are un singur geam, iar cromatica aleasă face interiorul să pară mai mare și mai luminos. Din același motiv, finisajele folosite pentru pereți și tavan, corpurile de iluminat și decorațiunile sunt și ele albe.

Amenajare de bucatarie cu alb Delta Studio

O propunere de amenajare moderna de bucatarie, în stil scandinav, cu mobilier din MDF lucios în formă de L, personalizat pe planul încăperii.

Albul este privit ca o alegere sigură și comodă, dar poate fi protagonistul unor interioare curajoase, de impact. Folosit integral într-un spațiu, are un efect intens.

Amenajare baie alba Delta Studio

Baie alba, cu mobilier Dalet în stil clasic, gresie și faianță albă de la Porcelanosa, colecția Prada White.

Într-o baie complet albă, accentele pot fi date de forme, elemente decorative sau plante.

Vintage Persian White Porcelanosa

Colecția de plăci ceramice Vintage Persian White de la Porcelanosa.

Pentru o notă elegantă, albul poate fi combinat cu detalii aurii.

Masa Monogram de la Calligaris.

Masa Monogram de la Calligaris, într-un living cu pereți albi. Detaliile aurii ale scaunelor și lustrei ies puternic în evidență pe fundalul neutru.


Calmul nuanțelor neutre

Culorile neutre nu se găsesc de obicei în roata culorilor, pentru că reprezintă tonuri de alb, gri, bej, fildes, maro sau negru. Considerate mult timp, pe nedrept, „plictisitoare” sau „banale”, sunt apreciate de designerii de astăzi pentru versatilitatea lor. Se potrivesc în orice stil de decor și pot fi asortate ușor cu nuanțe mai intense.

amb CUARZO RENO Coverlam 2

Neutrele arată liniștitor pentru că ne amintesc de natură. Plăci ceramice cu aspect de marmură Cuarzo Reno de la Coverlam (1200x3600x5.6mm).

Unul dintre atuurile neutrelor este felul în care scot in evidență piesele de mobilier dintr-o amenajare. Culorile puternice tind să capteze toată atenția, în schimb pe un decor crem, de exemplu, obiectele devin elementele principale.

 

Mirage Cream Porcelanosa 2

Interior finisat cu gresie Mirage de la Porcelanosa.

O paletă cromatică neutră și luminoasă emană o atmosferă calmă, odihnitoare.

Gresie cu aspect de marmura

Gresia lucioasă cu aspect de marmură Marvel Pulido de la Porcelanosa, într-un interior inundat de lumină naturală. Greșim oare dacă spunem că așa ar putea arăta Paradisul?

Nuanțele neutre ajută spațiile mici să pară mai ample, de aceea sunt recomandate în interioare de bloc.

LIVING-Arh. Alexandru Bucur Interiology

Un living care mizează pe senzațiile de transparență și plutire, sporite de lumina naturală și scenariile de iluminat propuse. Paleta cromatică se bazează pe tonuri de alb, nuc, bej, grej, punctate inspirat de accente de negru.

 

Dormitor matrimonial conceput de Delta Studio Design

Un dormitor matrimonial conceput de Delta Studio Design pentru un apartament din București. Efectul de liniște al spațiului se datorează formelor simple ale mobilierului și cromaticii bazate pe bejuri.

Atunci când alegi culorile pentru un interior, trebuie sa ții cont de lumină, atât cea naturală cât și cea artificială. Nici o nuanță nu va arăta la fel 24 de ore din 24, deoarece felul în care percepem culorile depinde de lumina absorbită de un obiect (negrul absoarbe toate culorile, în timp ce albul nu absoarbe nimic) și de cantitatea și temperatura luminii care cade asupra lui.

Gresia Mirage de la Porcelanosa, intr-un living zen.

Gresia Mirage de la Porcelanosa, într-un living zen.

Sperăm că te-am convins că, dacă vrei să iți amenajezi un interior calm și liniștitor, care să nu fie supus capriciilor modei, o paletă cromatică luminoasă este o alegere bună.

Nu uita că suntem influențați de culorile din jur mai mult decât ne dăm seama. Iar dacă redecorarea iți face poftă de o reamenajare în toată regula, te invităm să te înscrii în campania noastra de reduceri #SmartLuxury.

 

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.