Sfaturi pentru o amenajare estetică și ergonomică a zonei de dining

Zona de dining este unul dintre spațiile importante în casă, poate fi chiar inima acesteia, având în vedere că aici se adună toți ai casei și cei dragi pentru a servi masa și pentru a sta la povești sau la jocuri distractive.

Pentru ca toate acestea să fie posibile, este esențial ca în amenajarea acestui spațiu să se țină cont de principiile esteticii, dar mai ales de cele ale funcționalității și ale ergonomiei. Dimensiunile locului în care acest spațiu va fi organizat vor influența considerabil planul amenajării și decizia de achiziție.

Sunt o mulțime de alți factori de care trebuie să ții cont pentru a organiza un loc de servit masa foarte practic, primitor și estetic. Alegerea unei mese și a unui set de scaune de dining care să se potrivească din punct de vedere cromatic și textural nu este singurul aspect ce trebuie avut în vedere. Sunt multe altele la care poate că nu te-ai gândit, dar cu siguranță, dacă le-ai lua în calcul, te-ai bucura de rezultate spectaculoase.

Sfaturi pentru o amenajare spectaculoasă și practică a diningului

Să începem cu începutul, cu piesa vedetă a cadrului – masa de dining. Cum la ora actuală există o mulțime de opțiuni, probabil că vei fi, la un moment dat, într-un impas, neștiind ce să alegi. În această situație, ia în calcul următorul sfat:

1.     Alege masa de dining în funcție de numărul persoanelor care locuiesc în casă

Masa dining Armani Flexmat - Delta Studio

Masa de dining Armani cu blat ce imită marmura albă, de la Flexmat este expusă în Showroom-ul nostru principal, din București.

Pentru o familie numeroasă, formată din patru sau mai mulți membri, cele mai potrivite modele de mese de dining sunt cele dreptunghiulare, pentru cel puțin patru persoane. Dacă luăm în calcul și vizitele rudelor sau ale prietenilor, este bine ca masa să fie cât mai mare, pentru ca toți cei dragi să se poată strânge în jurul acesteia, fără a sta înghesuiți.

Masa de dining rotunda din sticla Flexmat

Masa de dining Rondo, realizată din sticlă, de la Flexmat – o alegere foarte elegantă și modernă, ideală pentru o cină romantică în doi.

Pentru cuplurile tinere sau pentru persoanele care locuiesc singure, o masă de dining rotundă poate fi o opțiune excelentă – oferă suficient spațiu de desfășurare, este destul de încăpătoare și pentru prietenii care vin în vizită și încurajează intimitatea și apropierea.

De altfel, mesele rotunde au multe avantaje. Pornind de la simbolistica ei care indică egalitatea, din punct de vedere al statutului, masa rontundă favorizează discuțiile de grup și socializarea. Mai mult decât atât, având centru comun, reprezintă o opțiune excelentă pentru jocurile de tip boardgames, fiind varianta optimă pentru spațiile de mici dimensiuni.

De asemenea, ar fi foarte util să ai în vedere o masă care îți permite să așezi scaunele sub ea, astfel încât să ai mai mult spațiu și libertate de mișcare.

2.     Comoditatea scaunelor și poziționarea lor

Scaune dining Flexmat

Urmând scopul spațiului de dining, continuăm cu elementele a căror importanță o putem plasa pe locul doi – scaunele de dining. Aici, comoditatea trebuie să fie pe primul plan, însă nu dusă la extrem. Cu alte cuvinte, acestea ar trebui să îți ofere ție și invitaților tăi confortul de care aveți nevoie pentru a petrece câteva ore bune pe scaun, dar nu atât de comodă încât să nu mai poți servi masa într-o poziție corectă și sănătoasă.

Scaunele cu șezut din material textil sunt campioane la capitolul comodității, iar cele care beneficiază de un spătar înclinat la maximum 105° la limita superioară a acestuia sunt cele mai bune opțiuni din acest punct de vedere. Cu toate acestea, pentru a avea în vedere poziția corectă pe scaun, în timpul mesei, șezutul și spătarul scaunului trebuie să formeze, la îmbinarea lor, un unghi de 90°, maxim 100°.

Cât despre partea de șezut, în mod ideal, aceasta ar trebui să se regăsească la o înălțime de aproximativ 46-52 de cm de sol, iar lățimea ar trebui să se încadreze între 38 și 46 de cm. Sigur, aceștia sunt parametrii standard. Nu poți veni cu rigla în magazin pentru a verifica aceste valori. Cel mai sigur, pentru a verifica gradul de confort al unui scaun, te poți așeza pe el în magazin/ showroom (acolo unde politica acestuia permite acest lucru).

Masa dining Lungo Flexmat

Masa de dining Lungo rotundă, cu blat de sticlă – Flexmat.

Referitor la poziționarea acestora, cea clasică are în vedere așezarea față în față a câte două locuri, chiar și la mesele rotunde. Un aspect de care mulți uită să țină cont este locul rămas liber în jurul mesei și a scaunelor, atunci când acestea din urmă sunt utilizate. De exemplu, atunci când ești gazdă, este foarte important să ai suficient loc să treci prin spatele musafirilor pentru a-i servi, fără ca aceștia să fie nevoiți să se ridice pentru a-ți permite acest lucru.

Atunci când faci măsurătorile, asigură-te că ai o marjă care ți-ar permite să așezi încă un scaun (în poziție trasă, ca și când cineva ar sta la masă), în spatele celuilalt. Libertatea de mișcare în acest spațiu este foarte importantă, căci previne apariția accidentelor neplăcute.

3.     Asigură-te că ai o sursă de lumină suficient de puternică, dar nu supărătoare

Amenajare dining cu mesa si scaune Flexmat - Delta Studio

O zonă de dining amenajată cu foarte mult bun gust, în stil contemporan. Scaunele de dining Dark Seashell de la Flexmat, de un verde regal cuceritor, sunt vedetele spațiului, iar lampadarul Venice Tripod pune în evidență foarte bine prețiozitatea lor.

Zona de dining este un spațiu în care lumina este foarte importantă și extrem de necesară. Poți opta pentru un corp de iluminat suspendat, poziționat fix deasupra mesei – nu doar că îți va oferi lumină direct în centrul de interes al spațiului, dar va crea și un efect estetic elegant. Fii însă foarte atent la înălțimea acesteia sau, mai bine spus, la cât de mult “coboară” aceasta deasupra mesei – nu ai vrea să te lovești de ea, să te încurce sau să provoci accidente din cauza ei.

Asigură-te că există între 60 și 100 de cm între masa de dining și abajurul lămpii suspendate. Pentru a-ți face munca mai ușoară recomandarea noastră ar fi să optezi pentru o lustră suspendată cu înălțime reglabilă.

O altă opțiune ofertantă, care va crea o atmosferă și mai intimă în această zonă, este alegerea unui lampadar. Nu este o sursă de lumină atât de puternică precum lustra, tocmai de aceea trebuie să te asiguri că alegi un model cu un abajur și o putere de iluminare suficient de mare pentru a crea o atmosferă și o experiență plăcută. În cazul în care lumina emanată de lampadar nu este suficientă, o poți completa cu aplice.

4.     Construiește zona de dining departe de prize

Sigur, ai putea întreba: Cum să poziționez departe de prize când, dacă optez pentru un lampadar, am nevoie de o priză aproape de această zonă? Sigur, prezența unei prize duble, de exemplu, în apropiere este chiar necesară, însă noi ne refeream la aglomerarea de cabluri, care trebuie evitată pentru că poate produce accidentări sau defecțiuni serioase la nivelul cablurilor.

5.     Alege o cromatică asemănătoare cu restul amenajării

Amenajare clasica dining Delta Studio

Amenajarea dining-ului în stil clasic, care se integrează perfect în livingul în același stil, este realizată cu scaune de dining Gray Velvet de la Flexmat.

Zona de dining este amenajată, de obicei, în afara bucătăriei, cel mai adesea în living. Chiar dacă este o zonă distinctă, o zonă care, teoretic, nu aparține nici bucătăriei, nici livingului, amenajarea acesteia trebuie să se potrivească în cadru, să creeze impresia că este din aceeași poveste.

Acest lucru este cel mai ușor de obținut prin folosirea unei cromatici asemănătoare celei din living. Desigur, și stilul de design este la fel de important, întrucât, într-un open space în stil clasic nu poți organiza un dining contemporan sau în stil industrial, de exemplu. Fii foarte atent la acest aspect. Cântărește foarte mult la imaginea de ansamblu.

Aruncă o privire pe ideile noastre de amenajare și ai să înțelegi la ce ne referim. Tot acolo poți să găsești inspirația de care ai nevoie pentru un astfel de proiect, iar pentru mai multe informații, sfaturi și chiar pentru a vedea, pe viu, ambientele elegante Delta Studio te așteptăm în oricare dintre showroom-urile noastre.

Pentru o experiență perfectă în locațiile noastre și pentru ca discuția cu unul dintre consilierii noștri să fie 100% eficientă, te rugăm să îți faci o programare înainte și să ne oferi câteva informații de bază despre proiectul tău de amenajare.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.