Mobilier traditional, arh Bogdan Brandiburg

Concept de baie Alternative, realizat de Bogdan Brandiburg impreuna cu Olivia Zahalca s-a materializat!

Copaia, elementul central proiectului, a fost realizat de Mesteshukar ButiQ, o retea de intreprinderi de economie sociala ce isi propune revalorizarea meseriilor traditionale rome. A fost lucrat artizanal, cu maiestria si cu pasiunea care caracterizeaza aceasta etnie.

Rezultatul este neasteptat: proiectarea unor forme arhaice intr-o lumina noua, curata si definita. Spatiul baii devine un spatiu al rapsodiei, al mentalitatii populare. Simplitatea ambientului este incarcat de un puternic simbolism: atat copaia, cat si elementele decorative, sunt elemente folclorice cu o remarcabila identitate nationala. Astfel, amenajarea unei bai se poate cataloga si ca amprentarea spatiului cu semnele nationale.

Cateva cuvinte despre concept:

„In societatea actuala se pot observa doua tendinte majore de dezvoltare in domeniul designului. Aspectul sustenabilitatii designului (costuri de productie, eco-tehnologie, consum redus de resurse) si indirect reintoarcerea catre vernacular, catre influentele regionale.
Conceptul care sta la baza acestei amenajari reia impartirea traditionala a unui spatiu pe functiunile specifice acestuia intr-o atmosfera cu influente vernaculare.

Spatiul baii poate fi descompus sumar in doua zone:
– cea complet intima (a nevoilor fiziologice)
– cea de pregatire, de intretinere, de curatire cu implicatii directe asupra comfortului mental (induce fie stari de relaxare, revigorare).

Zona intima in majoritarea culturilor este prin definitie una ferita (atunci cand este posibil) si in general este acceptata ca fiind una cu un pregnant caracter steril. Astfel, placari ceramice, de piatra, sticla sau vopsele acrilice sunt finisajele care acompaniaza prezenta vasului de toaleta si a bideului. In propunere s-a folosit la pardoseala o placare ceramica alba iar pe pereti vopsea acrilica la nuanta si placari cu oglinda.

Zona de pregatire (intretinere) este insa cea care da tema unei incaperi de baie. Aceasta poate continua aspectul steril al celei mai sus mentionate sau poate genera o cu totul atmosfera. In acest caz atmosfera dorita a fost una calda, asemanatoare unei duminici la tara.

Aceste atmosfere sunt delimitate aproape brutal in solutia propusa de prezenta unui obiect (un perete) care incastreaza in acelasi timp toate obiectele sanitare necesare. Aceasta delimitare este valabila si la nivelul tavanului.
Elementele cu trimiteri directe sunt prezenta unei copai de lemn in locul obisnuitului lavoar, cele cateva motive populare si prezenta unui felinar pe post de lampa la oglinda. Indirect, abundenta lemnului (prezent pe dusumea, pe gratarului de dus si chiar in scafa din tavan) si micile imperfectiuni dorite la nivelul copaii, al dispunerii oglinzii etc. completeaza atmosfera placuta prin faptul ca puncteaza manufactura, personalizarea, prezenta umanului.
Obiectele propuse atentiei juriului sunt lavoarul si dulapul de cu depozitarea si lumina. Usor de fabricat (copaie se poate realiza industrial mai usor ca un obiect ceramic iar structura de sustinere se poate realiaz din teava simpla cu roluita) cu un aspect vernacular sustinut la propriu si la figurat de un design de factura contemporana acesta poate mobila cu usurinta o incapere de baie unde se doreste o atmosfera alternativa la cea sterila, zen sau glam. Este un apel la frumoasele forme autentic romanesti”, Bogdan Brandiburg.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.