Mobila inteligentă: 10 dispozitive utile în cadrul oricărei amenajări

Lumea contemporană se află într-un proces de continuă schimbare, având o viteză uimitoare. Trăim, locuim, ne deplasăm, lucrăm, comunicăm și suntem conectați din ce în ce mai mult din punct de vedere tehnologic. Vitezele noastre de reacție se adaptează la un nou climat familial sau de lucru. Termenii “Smart home”, “connected home” sau “Internet of Things (IoT)” sunt tot mai întâlniți atunci când vorbim despre transformarea casei într-una inteligentă și impresionant de receptivă la nevoile noastre.

Conceptul de Smart Homes a apărut din dorința oamenilor de a prelua frâiele propriei vieți, eficientizând procesele și activitățiile pentru a avea mai mult timp liber dedicat activitățiilor cu adevărat plăcute și constructive. Inteligența artificială este din ce în ce mai mult integrată în viețile noastre, adesea fără să conștientizăm acest lucru. Ea nu mai aparține unei lumi SF și ne permite să automatizăm o multitudine de proceduri anevoioase, având capacitatea de a răspunde într-un mod din ce în ce mai personal nevoilor noastre. The Internet of Things pe de altă parte, este un concept folosit frecvent în ultimul timp, care face referire la obiecte și produse  interconectate, care pot fi identificate într-o rețea digitală.

Conceptul de Smart Homes a fost lansat de IBM la începtul anilor 1990, ajungând în casele utilizatorilor abia dupa zece ani, mai exact la începutul anilor 2000. Comparativ cu locuințele obișnuite, într-o locuință Smart anumite gadget-uri și obiecte sunt interferate între ele, printr-un dispozitiv central, care poartă numele de receiver. Precursorul lui însă, dateaza încă din 1975, moment în care o companie din Scoția a dezvoltat X10 care permitea produselor să comunice între ele, prin firele electrice deja existente în casă.

În prezent, deși acest sistem este încă existent pe piață, acesta concurează cu sisteme mult mai recente, care operează prin unde radio. Undele radio permit funcționarea Wi-fi-ului și a semnalelor emise de telefon.
Aspirația companiilor producătoare de astfel de sisteme este ca, în viitor, toate aparatele să fie interconectate, locuință însăși să fie străpunsă de milioane de senzori și receptori. Acestui creier electronic alternativ, mai exact centrului de control, i se incorporează senzori care examinează activitatea tuturor elementelor conectate și sunt ajustate în funcție de setările stabilite de dumneavoastră. Comenzile pot fi plasate vocal și sunt direcționate către un asistent virtual care va prelua controlul, pentru a se plia în totalitate nevoilor dumneavoastră.

Totuși nu este neapărat nevoie de un sistem ultra avansat pentru a configura o locuință inteligentă. Vă recomandăm să identificați nevoile și problemele pe care le întâmpinați și puteți achiziționa individual senzori pentru aparatele pe care vreți să le controlați. De asemenea, puteți eficientiza consumul de energie, regla temperatura și controla sistemul de iluminat și sistemul de alarmă de la kilometrii depărtare.

Din acest punct de vedere, un sistem Smart se poate dovedi chiar o opțiune mai puțin costisitoare decât cheltuiala necontrolată aferenta unei locuințe obisnuite, neasistate tehnologic. Unele companii au dezvoltat o tehnologie de bază pentru a facilita comunicarea dintre elementele componente unei case inteligente. Aceștia au creat împreună cu productorii de astfel de gadget-uri un soi de adaptoare, care se atribuie produsului finit.

Spre exemplu:
-Camere care vor monitoriza exteriorul locuinței dumneavoastră, în ciuda întunericului. Acestea sunt extrem de eficiente pentru a spori securitatea, fiind conectate la un sistem de alarmă.

-Puteți controla un termostat din pat, de la aeroport, de la mii de kilometrii distanță, practic de absolut oriunde, atâta timp cât dispuneți de un smartphone cu semnal.

-Lumini Led care pot fi aprinse, stinse, ajustate ca și intensitate,setând o nuanță a luminii în funcție de atmosfera pe care vreți s-o creați și, desigur, vor economisi energie, atunci când nu sunteți la domiciliu.

-Senzori de mișcare care vă vor anunța atunci când detectează orice tip de mișcare în casă, putând face chiar diferența dintre oameni și animale de companie. Astfel, nu trebuie să aveți niciun dubiu dacă cineva a intrat nepermis în locuința dumneavoastră sau era doar animalul de companie, care mișuna prin casă.

-Ușile de la casă sau garaj pot fi blocate și deblocate cu un singur click.
-Alertele automate de orice natură de la sistemul de securitate vor ajunge imediat la smartphone-ul dumneavoastră și veți afla instant dacă este o problemă în casă.

-Multe aparate prezintă avantajul de a fi fabricate cu un server integrat, care vă permite să accesați toate informațiile  online.
Puteți achiziționa astfel de produse de la magazine de electrocasnice, online sau printr-un tehnician specializat. În ciuda faptului că sunt construite pentru a fi cât mai intuitive, conform statisticilor, 60% dintre cumpărători sunt asistați de un tehnician pentru a fi corect montate și interconectate. Produsele care folosesc aceeași tehnologie ar trebui să fie compatibile, totuși unele dintre ele necesită diverse tipuri de adaptoare sau niște competențe tehnice foarte avansate.

Prin urmare, pentru început gândiți-va la activitățiile repetitive care vă consumă cel mai mult timpul și alegeti o modalitate pentru a le automatiza. Puteți începe cu un kit de iluminat și, ulterior, puteți dezvolta și un sistem de securitate. În cazul în care doriți să achizitionați un sistem Smart Home avansat, cu multiple funcții, este indicat ca împreună cu arhitectul și un tehnician să stabiliți traseele și logistica locuinței. Vă recomandăm să lucrați pe un plan riguros, adaptat la configurația și particularitățiile locuinței, dar desigur și la stilul dumneavoastră de viață și activitățiile cotidiene pe care le intreprindeți.

Dar la ce ne poate ajuta un sistem smart home, cu mobilă inteligentă în momentul prezent? Producătorii promit că vor crea o simbioză între toate elementele de bază din locuință: sistemul de iluminat, aerul condiționat, sistemul de electricitate sau alte gadget-uri video și audio, prin conexiuni wireless sigure, conectate la telefonul mobil. Asșdar, o locuinta inteligență ne va scuti de griji și îndoială.

Prin sistemul Smart Home consumul de resurse va fi în mod semnificativ diminuat, iar securitatea locuinței va fi amplificată din toate punctele de vedere. Mai mult decât atât, acesta are capacitatea de a construi o atmosfera evocatică și caldă. Ajungem acasă și ne dorim ca ambientul nostru să fie cât mai prietenos. Ne dorim ca piesele de mobilier de design achizitionate de la Poliform, Arketipo sau CorteZARI să fie puse în valoare prin crearea unui sistem de iluminat chiar din aplicația instalată pe telefon.

În continuare, vă prezentăm o serie de dispozitive inteligente, care promit să schimbe modul în care trăim în propriile locuințe:

Brand-ul Allview, dezvoltat la Brașov, a creat unul dintre cele mai complexe sisteme de casa inteligentă, care inovează prin caracterul de open source, prin camera inteligentă care acționeaza ca unitate centrală pentru zeci de senzori și prin oglinda inteligenta care se activeaza atunci când simte, cu ajutorul senzorilor, apropierea unei persoane.

1.Mobila inteligentă – Allview Smart Mirror

Oglinda inteligentă recunoaște atingerile în zece puncte de presiune. Aceasta see conectează la mediul online prin WiFi și comunică prin Bluetooth cu alte gadgeturi. Este rezistentă la contactul cu apa și este creată în două mărimi diferite, 80/60 cm și 50/80 cm. Oglinda poate deveni propriul tău make-up artist prin aplicația care îți arată în timp real zece posibilități de make-up, care pot fi reproduse cu ușurință. În plus, poți ține legatura cu cei dragi prin apeluri video direct de pe oglindă, cu ajutorul camerei de 8 megapixeli.

Prin secțiunea Health, fiecare membru al familiei își poate realiza propriul profil. Astfel, oglinda inteligentă se poate raporta cu ușurință la istoricul evoluției tale. Oglinda are drept accesorii un cântar inteligent și un tester care măsoară nivelul de hidratare al pielii. În funcție de obiective, oglinda prezintă grafice ale evoluției fiecărui parametru urmărit. Greutatea înregistrată de cântarul inteligent va fi automat corelată cu vârsta și înalțimea. Testerul poate fi aplicat cinci secunde pe pielea de sub ochi, pe față sau pe mâini. În funcție de valorile înregistrate, aceasta va face recomandări de produse pentru a ajunge la rezultatele dorite.

Allview Smart Cam
Camera HD inteligentă Allview Smart Cam este singura cameră din piața de Smart Home, care joacă rolul unei unități centrale ce conectează în același timp o multitudine de senzori ai casei inteligente, cu ajutorul tehnologiei ZigBee. Este un dispozitiv multifuncțional, care poate deveni creierul casei tale. Prin aplicația disponibila în Android, poate fi vizualizat în timp real tot ceea ce se întâmplă în locuință, atunci când nu este nimeni acasă sau poate fi configurată activitatea senzorilor.

2.Becurile inteligente Smart Bulb

Allview a creat două tipuri de becuri inteligente, Smart Bulb și Rainbow Smart Bulb. Utilizatorii sistemului Allview Smart Home pot crea diverse scenarii de tipul „dacă/atunci”, ce permit schimbarea automată a iluminatului din locuință. Becurile pot fi coordonate cu ajutorul camerei inteligente Allview Smart Cam și controlate prin aplicația dedicată celor de la Android.

Astfel, pentru becul Rainbow Smart Bulb este disponibilă o varietate impresionantă de nuanțe de culori, mai exact un număr de 1,6 milioane. Becul Smart Bulb poate fi setat atât pentru a degaja lumina caldă, cât și rece, fiind disponibile mai multe tonuri în funcție de preferințe. Noile becuri contribuie la economii importante de energie, având o putere de 7W și o durată de viață de 15.000 de ore.

3.Comutatorul de scene

Comutatorul de scene wireless înlocuiește orice întrerupător din locuință, prin realizarea a șase scene presetate. Cu un design minimalist și dimensiunile reduse, comutatorul poate fi amplasat pe perete sau pe altă suprafață plană. De asemenea, nu este nevoie de conexiune la priză deoarece funcționează pe baterii. Comutatorului îi poate fi atribuită, de asemenea, funcția MASTER ON (care setează tabieturile de dimineață: trage draperiile, pornește televizorul, aparatul de cafea etc) /MASTER OFF (oprește toate aparatele și luminile).

4.Senzorul multifuncțional

Senzorul multifuncțional detectează orice mișcare din încăperea în care este instalat. Este conectat la Allview SmartCam, iar imaginile sunt stocate pe cardul de memorie al camerei și pot fi vizualizate oricând. Senzorul detectează mișcarea, temperatura și luminozitatea, pentru a fi permanent la curent cu ce se întamplă în căminul tău.

5.Amazon Echo

Amazon Echo este o boxă Bluetooth care facilitează comunicarea cu asistentul virtual Alexa de la Amazon. Alexa comunică în mod direct cu un număr de aparate inteligente din locuință,  conform unor comenzi prestabilite.

Va implica un oarecare efort, dar puteți chiar să folosiți asistentul virtual pentru a ajuta toate aparatele din locuință. Dacă aveți deja o boxă favorită, o puteți utiliza pe aceea, iar Amazon Echo Dot vă permite să incorporați doar funcționalitatea Alexa, fără să fie nevoie să cumpărați dispozitivul în sine. Dacă vă doriți o boxă cu ecran tactil, care vă va afișa rezultatele în timp real, vă recomandăm Echo Show.

6.Ring Video Doorbell Pro

Soneria cu cameră video oferă tot ce v-ați putea dori de la o sonerie inteligentă. Este ușor de instalat, are un design atractiv și minimalist cu fațete intersanjabile și livrează videouri la o calitate excepțională de 1080p, atât în lumina zilei cât și pe timpul nopții. Aceasta folosește o tehnologie avansata pre buffering, care detectează senzorii de mișcare și vă permit să urmăriți video-urile live pe Amazon Echo Show folosind asistentul virtual Alexa, ceea ce îl transformă în cea mai versatila și prietenoasă sonerie pe care o puteți cumpăra.

7.Smart Locks și Home Security System

Smart Lock Pro+ Connect este ultimul model lansat de către August Home. Ultima generație Smart Lock oferă soneria și fluierele regăsite în modelul HomeKit și în plus aduce functionalități noi, incluzand tehnologia August’s DoorSense, compatibilitate Z-Wave și conexiune WI-FI. Este ușor de instalat și poate fi controlată de la departare prin Alexa, Google Assistant sau prin comenzi Siri care păstrează același design atractiv regăsit la frații săi din gama August Home.

Cu un singur click sau comandă vocală, puteți bloca sau debloca ușile casei și garajului dumneavoastră. Este destul de costisitor, însă se menține în topul celor mai căutate sisteme de securitate pe anul 2019.

8.Ecobee SmmartThermostat

Precum competitorul său Nest Learning Thermostat, Ecobee SmartThermostat este un termostat care funcționează printr-o rețea WI FI, care vă permite să controlați încălzirea și aerul condiționat printr-o aplicație mobilă sau doar prin comanda vocală. Totuși, anumite funcționalități îl ajută să se distingă față de varietatea de termostate inteligente de pe piață. Termostatul are capacitatea de a citi temperatura ambientală sau a camerei în care se află și se ajustează singur conform indicațiilor prestabilite.

Dacă vreți să ajustați temperatura conform condițiilor termice din altă încăpere, doar setați senzorul remote. Este un accesoriu foarte util în cazul în care centrul de instalare al termostatului nu este în centrul locației. În plus, vă ajută să vă asigurați că biroul sau camera copilului este centrul focal de citire a temperaturii de către Ecobee, ci nu un hol îndepărtat.

9.Nest Protector

Detectorul de fum și monoxid de carbon vă avertizează dacă este un pericol de intoxicare și un sistem de iluminare este aprins, vizibil și printr-o pătură de fum abundentă, semnalizându-vă căile de evacuare.
Nest Protector nu este doar un excelent detector de fum și monoxid de carbon, ci senzorii cu care este echipat sunt creați pentru a sesiza incedii, de la cele mai mici la cele puternice. Mai mult decât atât, acesta vă va semnaliza în ce încăpere este focul localizat și poate fi conectat la alte aparate inteligente, pentru a aprinde luminiile Philips Hue lights, în cazul unei urgențe.

10.Patul inteligent Bryte

Patul inteligent Bryte se ajustează în timpul nopții, asigurându-se că utilizatorii au parte de un somn liniștit și revigorant.
Start-up-ul Bryte propune un pat robotic, care ajustează automat temperatura și se muleaza pe diferite părți ale corpului pentru a facilita un somn adânc. Patul Bryte este primul pat din lume care poate simți modul în care este distribuită greutatea corpului și temperatura, modificându-și forma în funcție de stimulii primiți în timpul nopții.

Acesta a fost creat pentru a oferi acele mici ajustări care fac diferența între starea de veghe și cea de somn. În ceea ce privește parametrii termici, Matt Walker, specialist în somnologie, confirmă faptul că scăderea temperaturii unei persoane în primele două cicluri de somn din timpul nopții crește intensitatea somnului cu 40%.
Cu patul Bryte este posibil să nu fie nevoie să vă treziți din pricina frigului pentru a lua o pătura în plus sau a vă pune șosetele. Temperatura va fi în permanență controlată printr-un sistem termoelectric de încălzire și se ajustează prin 100 de bobine active, configurate în opt zone pentru o persoană și în 16 pentru două. Schimbările se întamplă silențios, într-un mod subtil prin sistemul pneumatic.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.