Lumină naturală într-o casă modernă din județul Timiș

În 2020, biroul timișorean 313 Design and Architecture Partners a amenajat un spațiu interior, dedicat unei familii cu doi copii. Casa J este un proiect de suflet, creat și gândit de arhitecții Bianca Azap, Alexandru Damian și Dan Purice. Amenajarea, ce se extinde pe o suprafață de 120 mp, pe zona de parter și etaj, se regăsește în apropierea județului Timiș.

Amenajare moderna - living luminos - Bianca Azap
Stilul ce predomină în acest spațiu este unul modern, minimalist, și foarte funcțional.

Familia și-a dorit o imagine de ansamblu cât mai modernă, în care inima casei, livingul, să păstreze o notă cât mai caldă. Prin urmare, cromatica aleasă este una subtilă. Arhitecții au optat pentru nuanțe de gri, alb și inserții de lemn care accentuează, încălzesc și echilibrează spațiul.

Dorința beneficiarilor a fost aceea de a avea un spațiu luminos, aerisit și echilibrat. Pentru că au vrut un stil minimalist, dar axat pe funcționalitate, conceptul de design a fost gândit simultan cu ideea arhitecturală, astfel încât totul să fie cât mai închegat, chiar de la începutul proiectării casei.

Cum îmbunătățești în mod natural întreaga amenajare?

Elementul principal de la care a pornit acest proiect a fost lumina. Casa a fost proiectată și gândită în așa manieră încât să se creeze un joc de umbre și lumini pe întreaga durată a zilei. Tavanul din living este sub forma unei șarpante, ce cuprinde două luminatoare, care au ca scop crearea cât mai multor scenarii de lumină naturală.

Amenajare moderna - hol luminos - Bianca Azap
Scara permite ca lumina să pătrundă uniform în fiecare zonă a casei.

Spațiul destinat livingului este gândit ca un open-space, ce se observă cu ușurință încă de la intrarea în casă. Felul în care a fost gândită scara dă impresia de spațialitate: ea devine atât un obiect funcțional cât și un obiect de decor central al zonei de zi.

Holul și scara delimitează zona de zi, iar bucătăria este poziționată pe partea stângă, un fel de „buzunar” al livingului, conectată direct cu locul de luat masa printr-un pult tip bar. Pe partea dreaptă se află locul destinat canapelei și TV-ului, imaginea de ansamblu fiind completată de un șemineu ce accentuează centrul casei.

Șemineul, volumetric, prinde contur pentru zona dedicată momentelor de odihnă,  înconjoară zona de zi, și transformă spațiul într-un loc primitor pentru cât mai mulți musafiri.

Casa dispune de două băi, una la parter și una la etaj, destinată doar familiei. Și aici, arhitecții au optat pentru nuanțe naturale, ce conferă un sentiment de liniște și căldură, perfect pentru o zonă de relaxare.

Luminile ambientale joacă un rol important, deoarece se poate evidenția fiecare obiect sanitar în parte. Mobilierul și obiectele sanitare au fost achiziționate de la Dalet, Kludi și Grohe.

Provocarea amenajării a constat în corelarea cât mai în detaliu a proiectului de arhitectură cu partea de design și instalații. S-a pus accentul pe promptitudinea managementului de șantier și execuția tuturor detaliilor pentru ca totul să fie realizat conform conceptului.

Implicarea totală a reprezentat ingredientul cel mai important pentru ca totul să fie executat la milimetru.

Sfatul arhitecților:

Unul din trucurile folosite de noi a fost pus în practică în spațiul destinat bucătăriei. Mai exact, am dorit să valorificăm eficient spațiul, eliminând o ușă din partea holului și încercând să nu încurcăm circulația cu încă un flux. Am proiectat mobila de bucătărie în așa fel încât una din ușile ei să fie de fapt o ușă ascunsă/secretă, ce permite intrare în camera tehnică, de depozitare. Un alt truc folosit de noi a fost acela de a crea forma scării într-un stil cât mai „plutitor”, astfel încât zona nordică a accesului, cea mai întunecată, să fie luminată cât mai mult printr-un geam poziționat intenționat chiar deasupra scării. Astfel că la etaj, spre zona de sud, se permite pătrunderea razelor soarelui prin geamul respectiv, urmând cursul strategic spre trepte până la intrarea în casă.

Scopul acestor trucuri a fost de a valorifica spațiul destinat amenajării și de a compensa eventualele minusuri.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.