Blog/Ghid complet de amenajare pentru o baie modernă
Alexandra Badea 30 martie 2021
35638
Ghid complet de amenajare pentru o baie modernă
Baia este spațiul practic, în care toate lucrurile trebuie să funcționeze foarte bine și în care designul are rolul de a aduce relaxare și senzația de ordine și curățenie. De aceea, procesul de amenajare pentru o baie este mai complex decât pare la prima vedere.
Cu toate acestea, în ceea ce presupune amenajarea unei băi moderne, ne rezumăm la alegerea mobilierului și a finisajelor dedicate, lăsând alegerea obiectelor sanitare la urmă, în baza criteriilor financiare.
În realitate însă, amenajarea unei băi este un proces mult mai complex, ce presupune o atenție sporită mai ales la detaliile tehnice. Desigur, rezultatul final trebuie să fie armonios din punct de vedere estetic, dar la acest capitol cu toții avem parcă mai multă atenție.
Care sunt deci pașii unei amenajări de baie modernă ca la carte? De unde ar trebui să începi și ce trucuri ai putea folosi pentru ca, în final, experiența ta în utilizarea băii să fie extrem de plăcută?
Citește ghidul nostru complet și află cele mai importante criterii, tehnice și estetice, de care trebuie să ții cont pentru a-ți amenaja baia exact așa cum îți dorești, în funcție de bugetul disponibil. Privitor la opțiuni, ne propunem să-ți aducem variante plasate atât în zona de lux, cât și smart luxury.
Pașii de amenajare a băii
1. Latura tehnico-funcțională
Știm că probabil aceasta este partea cea mai puțin plăcută a procesului de amenajare a băii – instalații, măsurători, trasarea țevilor și a cablurilor, testele de funcționalitate. Pentru toate acestea este nevoie de mâna unui profesionist, întrucât de realizarea lor corectă depinde buna funcționare a tuturor elementelor.
Dacă ești profesionist sau deții cunoștințele necesare pentru a realiza singur toate instalațiile, este ideal. Dacă nu, apelează la specialiști, pentru a evita posibile complicații în viitor.
Montarea tuturor instalațiilor, a bateriilor, a plăcilor de gresie și faianță, poziționarea și alegerea obiectelor sanitare – toate trebuie realizate în această fază. Dar să începem cu începutul.
1.1. Definirea zonelor funcționale
Deși baia este, de regulă, o încăpere de dimensiuni reduse, aici găsim cele mai multe zone funcționale:
Zona lavoarului;
Zona toaletei;
Zona mobilierului de baie;
Zona căzii/ a dușului;
Zona bateriilor sanitare.
1.1.1.Despre zona lavoarului
Spațiul din proximitatea lavoarului este cel mai accesat din baie și, în mare parte, amenajarea și designul băii încep de aici.
Majoritatea lavoarelor sunt realizate din aceleași materiale și cu aceeași tehnologie ca vasele de WC/bideu (din porțelan). Există însă și variante mai scumpe realizate din materiale compozite (corian, marmură compozită turnată) sau piatră naturală.
Diferențele de preț între zona de lux și cea smart luxury sunt date de:
A. Soluția de amplasare
Varianta clasică – lavoar simplu, cu picior/ semipicior pentru mascarea instalației. Sunt cele mai economice variante;
Variante suspendate – cu forme moderne diverse, sifon ornamental. Acestea necesită suport rigid sau un perete solid pentru montaj;
Variante pentru blat sau mobilier – încastrate, semi-încastrate sau pe blat, realizate din compozit;
Variantele freestanding – sunt o soluție contemporană de design. Pot fi realizate din ceramică, material compozit sau piatră. Sunt foarte des întâlnite în modelele de băi amenajate în stil contemporan sau futurist.
B.Materiale folosite pentru fabricarea lavoarelor:
Ceramică sanitară (porțelan) – material similar cu cel folosit pentru vasele de WC/ bideu;
Materiale compozite – din care se pot obține forme deosebite (muchii ascuțite, pereți subțiri, corp comun cu blatul realizat din același material). Lavoarele realizate din acest material sunt considerate opțiuni de lux;
Piatră naturală – lavoare masive, potrivite într-o amenajare de baie modernă, clasică sau chiar eclectică. Sunt foarte elegante și impunătoare, de multe ori devenind chiar centrul de interes al băii;
Sticlă (securizată), cu diverse forme și culori, inclusiv corp comun cu blatul care, la rândul lui, poate fi realizat tot din sticlă.
1.1.2. Despre zona toaletei
Majoritatea vaselor de WC și de bideu sunt realizate din argilă (poțelan). În mod excepțional, pentru spațiile publice cu risc de vandalism, se fabrică din inox. Iată detaliile care fac diferența între un vas de wc/ bideu economic și unul de lux:
A. Forma – corelată cu gradul de dificultate în realizarea matriței și calitatea materialului folosit). Dacă designul este semnat de o celebritate (așa cum este cazul brandului Noken – Porcelanosa sau Laufen), atunci prețul poate fi mai ridicat.
Vasele de wc duoblock, cu un capac din plastic (inclusiv cu prinderi din plastic) și închidere normală, fără amortizare reprezintă variantele economice.
La polul opus, opțiunile de lux sunt vasele de wc suspendate, cu forme de design minimaliste, semnate de designeri celebri.
Pentru variantele intermediare, Smart Luxury, se poate opta pentru un vas de wc suspendat sau duoblock, cu formă modernă, contemporană, cu un capac din duroplast, cu prinderi metalice și închidere cu amortizare (soft close).
B.Calitatea glazurii – poate avea, în mod ideal, proprietăți sporite de auto-curățare și nivelul de finisare a suprafeței suport (perfecțiunea formei, planeitatea ei față de obiectele cu denivelări).
C.Sistemul de spălare – poate fi clasic (cu canal perimetral pentru jetul de apă), modern, fără canal (rimless) sau cu canal îngust. Sistemele noi, moderne oferă o curățare mai ușoară și un grad de igienă crescut.
D. Capacul – poate fi realizat dintr-un material standard (plastic) sau unul cu proprietăți superioare de estetică și rezistență (duroplast). Prinderea capacului de vas se poate face printr-un sistem din plastic sau din metal (cu proprietăți estetice și mecanice superioare) – variantele moderne permit montarea și demontarea cu ușurință a capacului.
Cele mai moderne și elegante sunt capacele subțiri (slim) realizate din duroplast. Capacele pot avea închidere normală (se pot trânti și deteriora accidental) sau închidere cu amortizare (lentă – „soft close”). Aceasta din urmă este o variantă mai elegantă, însă puțin mai costisitoare.
E.Tipul de scurgere – aspect esențial în alegerea vasului de WC. Poate fi orizontală (cu evacuare în perete) – caz cel mai des întâlnit, sau verticală, cu evacuare în pardoseală.
Mituri și prejudecăți demontate despre rezervoarele îngropate și vasele de wc suspendate
Soluția încastrată este superioară din punct de vedere estetic, însă costă cu până la 50% mai mult față de cea clasică (la vedere).
În cazul în care rezervorul încastrat nu a fost prevăzut încă din faza de proiectare, vor fi efectuate lucrări asupra pereților și a pardoselii. Asta înseamnă, inevitabil, și lucrări de reaplicare a finisajelor.
Din punctul de vedere al siguranței în utilizare și al întreținerii, soluția încastrată (îngropată) este superioară, deși există câteva prejudecăți false care, de multe ori, ne determină să ne răzgândim.
Una dintre ele sună în felul următor: „Ce fac dacă se defectează rezervorul de WC încastrat, trebuie să sparg peretele?” Nu, nu trebuie spart peretele. Orice eventuală reparație are în vedere doar mecanismul de funcționare a rezervorului, iar aceasta se realizează prin deschiderea clapetei de acționare.
O altă prejudecată a oamenilor face referire la teama ca nu cumva vasul de wc (cu rezervor îngropat) să se desprindă din perete atunci când este folosit de o persoană cu greutate. Din fericire, și această teamă este nejustificată. Vasele de WC încastrate sunt realizate pentru a susține până la 200 de kg.
„Soluția cu rezervor încastrat pentru vasul de WC nu se pretează pentru băile de dimensiuni mici, deoarece mă face să pierd din spațiu.” – o altă temere a oamenilor.
Din fericire, există soluții de design interior superioare atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional, care generează o mai bună utilizare a spațiului – un exemplu este crearea unei nișe de depozitare, cu rol practic dar și decorativ.
1.1.3. Despre zona mobilierului de baie
Zona mobilierului de baie este absolut necesară, în primul rând pentru că oferă soluții de depozitare multiple, dar și pentru că are un aport semnificativ din punct de vedere estetic, completând perfect zona lavoarului. De regulă, acest ansamblu este compus din bază, oglindă și dulap suspendat.
Fiecare dintre aceste corpuri de mobilier poate avea diverse forme, dimensiuni și poate fi realizat din diverse materiale. Deși modelele standard se încadrează în majoritatea spațiilor, este bine să iei în calcul forma și poziționarea mobilierului de baie încă din etapa de montare a instalațiilor.
În cazul mobilierului suspendat, structura peretelui pe care se vor monta trebuie sa fie foarte rezistentă sau să fie prevăzută cu întărituri încă din faza de construcție sau de reamenajare.
În amenajările de astăzi sunt întâlnite și lavoarele cu picior sau semipicior, dar sunt tot mai populare și estetice variantele de mobilier cu lavoar de tip bowl, semi-încastrat sau încastrat.
Materialele mobilierelor de baie sunt și ele variate: materiale lemnoase (PAL, MDF, lemn stratificat), materiale compozite, metal. Rezistența sporită la umiditate a materialelor lemnoase este dată de lacurile speciale cu care sunt tratate. Cu toate acestea nu este recomandat contactul direct și îndelungat al acestora cu apa.
1.1.4. Zona căzii sau a cabinei de duș
1.1.4.1. Despre căzi
Zona căzii este un spațiu de relaxare și răsfăț. Varietatea modelelor și a dimensiunilor căzilor te poate pune într-o ușoară dificultate atunci când trebuie sa te hotărăști asupra unui model. Această zonă are o influență semnificativă asupra aspectului întregii băi, motiv pentru care trebuie să acorzi o atenție deosebită produselor alese și a limitei de buget pentru amenajarea acesteia.
Amenajarea băii cu cadă presupun efectuarea unor măsurători și calcule înainte de alegerea efectivă a produsului, pentru a fi sigur că modelul ales se încadrează perfect în spațiul disponibil.
Costul unei căzi de baie depinde de mai mulți factori: material, formă, dimensiuni, accesorii și, desigur, brand.
Alegerea finală trebuie să fie un cumul între aspect, confort, grad de rezistență, ușurință de întreținere și firește cost.
A. Amplasarea căzii este generat de modelul, forma și designul acesteia, dar și de instalațiile care o completează (baterii, alimentare cu apă, scurgere etc.). Există următoarele versiuni:
varianta “clasică”, lipită de perete, cu folosirea panourilor frontale și laterale. Este o variantă economică și cu montaj facil;
varianta „încastrată„ a căzii convenționale – cu mască sau placată cu faianță, ceea ce contribuie la obținerea unui design plăcut și beneficiază de un montaj facil;
varianta freestanding, ce se poate amplasa și monta în funcție de dorințe. Creează un design deosebit, fiind de multe ori elementul central al spațiului.
B. Forma și designul căzii de baie trebuie alese în funcție de spațiul disponibil alocat acesteia.
căzi rectangulare, cu dimensiuni standard de 150,160,170 x 70 cm și 180 x 80 cm. Sunt cele mai folosite, cu variante de montaj la perete, între pereți sau încastrate;
căzi asimetrice și pe colț – cu dimensiuni de 150,160 x 100 cm sau în cazul celor pe colț 140 x 140 cm, 150 x 150 cm. Pentru aceste tipuri de căzi, se poate opta și pentru încastrarea cu mozaic, pentru că permite placarea pe suprafețe curbe;
căzi cu forme deosebite – ovale, rotunde, retro, etc. Au dimensiuni atipice și montaj personalizat.
C.Materialul este un alt criteriu important în alegerea unei căzi pentru baie, căci de el depinde aspectul și rezistența în timp a căzii. Iată variantele existente:
acryl – permite realizarea căzilor într-o varietate mare de forme, dimensiuni și culori. Căzile realizate din acryl sunt durabile, ușor de transportat și montat. Prezintă un raport foarte bun calitate – design – preț. Rivalizează cu orice alt tip de material datorită maleabilității și a costurilor reduse;
fontă – poate cel mai rezistent material pentru cada de baie. Căzile din fontă sunt masive, grele și dificil de manipulat și instalat, au forme și dimensiuni reduse și pot avea un aspect demodat;
oțel inox emailat – material cu o durabilitate și o inerție termică foarte mare. Căzile din oțel inox emailat au forme și dimensiuni limitate, dar o rezistență chimică foarte bună și finisaje ce își mențin luciul pe o perioadă îndelungată de timp. Astfel de căzi sunt întâlnite frecvent în hoteluri;
solid surface (compozit) – material relativ nou pentru căzile de baie, este durabil și are capacitatea de a reține căldura un timp îndelungat. Căzile din solid surface sunt disponibile într-o varietate mare de culori. Un avantaj al acestora este că finisajul lor poate fi reparat la nevoie, iar modelele în care pot fi realizate sunt atipice și de dimensiuni variate. Au costuri mai ridicate și sunt mai greu de manipulat;
piatră, metal și lemn – materiale foarte masive, ce necesită o structură specială care să le sprijine greutatea. Căzile din metal (cupru), lemn sau piatră naturală arată spectaculos, însă și prețul este pe măsură.
D.Opțiuni economice, smart luxury și de lux
Varianta economică: cadă simplă din acril armat cu fibră de sticlă, rectangulară sau pe colț, cu mască din acril sau încastrată în faianță (soluție estetică ce are un cost extrem de redus, dar oferă băii un aspect plăcut, unitar);
Varianta Smart Luxury:căzile freestanding din acril. Completate de baterii freestanding, acestea pot deveni centrul de interes al băii, conturând acea atmosferă de SPA personal;
Varianta de lux: căzile freestanding din material compozit, piatră naturală sau cupru, cu un aer futurist și ultramodern. Modelele de băi amenajate cu astfel de căzi freestanding necesită un buget mai mare, însă din punct de vedere estetic, sunt de-a dreptul impresionante.
Orice cadă are nevoie de o mulțime de accesorii pentru a funcționa. Nici acestea nu se aleg la întâmplare, ci în conformitate cu designul și caracteristicile tehnice ale căzii.
Această categorie este foarte vastă – de la accesoriile simple cum sunt mânerele și tetierele, până la cele mai complexe, cum ar fi bateriile cu montaj pe cadă, sistemele de aero hidromasaj etc. Toate influențează prețul final al produsului.
1.1.4.2. Despre dușuri
La fel ca zona căzii, și cea a dușului este importantă. Cabinele de duș sunt alegerea ideală pentru băile mai puțin spațioase, care nu pot încorpora o cadă, fiind chiar prima alegere pentru baia secundară/ de serviciu a casei.
Cabinele de duș se aleg și se clasifică în funcție de următoarele criterii:
A.Amplasarea cabinei de duș este impusă de parametrii funcționali dați de instalațiile aferente: sistemul de alimentare și de scurgere a apei. Întâlnim următoarele cazuri:
amplasarea pe colț, între 2 pereți – situația cel mai des întâlnită, unde se folosesc cabinele rectangulare sau semirotunde cu dimensiunile uzuale de 80×80 cm sau 90×90 cm (variantele economice). Acest tip de amplasament permite utilizarea atât a cabinelor închise, cât și a celor de tip walk-in sau multifuncționale;
“în nișă” sau între 3 pereți– o versiune destul de costisitoare în ceea ce privește spațiul, timpul alocat montajului și costurile totale;
“instalarea la perete” – pentru cabinele cu 3 laturi sau multifuncționale (cu sisteme de hidromasaj, coloane de duș încorporate etc.).
B.Forma și designul cabinelor de duș nu sunt foarte variate, dar sunt de efect. Regăsim pe piață următoarele variante:
Cabine de duș rectangulare – cu dimensiuni fixe sau variate (cu una din laturi mai mare). Cele mai utilizate sunt cele de 80 x 80 cm și 90 x 90 cm. Sunt alese datorită spațiului interior al cabinei de duș, care este mult mai generos;
Cabine de duș semirotunde – cele mai folosite sunt cele de 80 x 80 cm sau 90 x 90 cm. Acestea au atuul de a „salva” și oferi mai mult spațiu în baie;
Paravanele walk-in – cu o plajă destul de mare de dimensiuni (70 -120 cm) și montaj pe un singur perete. Modelele de băi amenajate cu duș walk-in au un aer foarte modern și minimalist.
Sunt foarte căutate la ora actuală, iar în combinație cu rigolele de duș contribuie la crearea impresiei de tot unitar, de sinergie la nivelul întregii băi. Au un design deosebit, oferă ușurință în exploatare și în montaj.
C.Variantele de deschidere sunt: glisante (cu rola sau role duble), batante (cu balamale) sau armonice.
D. Instalarea cabinelor de duș se poate face:
pe cădiță de duș cu montaj pe pardoseală – sunt cel mai des întâlnite. Nu necesită lucrări constructive adiționale (cădițele au înălțimi de 12-16 cm), sifonul se racordează ușor la instalația de scurgere, iar montajul este extrem de facil;
pe cădiță slim, cu înălțime mică, de 3-5 cm – se realizează cu poziționarea în prealabil a sifonului de cădiță, deoarece acesta se montează îngropat. Aduce o îmbunătățire semnificativă din punct de vedere estetic;
cu montaj direct pe pardoseală – conferă un design desăvârșit, în aceeași notă cu finisajele din baie. Se folosește împreună cu o rigolă de duș placabilă cu același material de pe pardoseală: gresie, piatră sau cu ornamente cu finisaj din inox și sticlă.
E. Opțiuni economice, smart luxury și de lux
Varianta economică: presupune alegerea unei cabine de duș cu paravan din sticlă securizată (diferența de preț se resimte în grosimea redusă a foii de sticlă și în sistemul de glisare a ușilor pe role. Se poate opta pentru o cădiță înaltă/ slim din acril, cu forme rectangulare sau semirotunde;
Varianta Smart Luxury:duș walk-in cu rigolă și paravan, baterie de duș cu pară cu jet reglabil;
Varianta de lux:sisteme walk-in, cu rigolă și placare cu ceramică sau mozaic, cu baterie termostatată încastrată și pară de duș fixă cu multiple funcțiuni (rain dance, lumini etc.), cu paravan de sticlă.
Mituri și prejudecăți demontate despre cabinele de duș clasice și cele de tip walk-in
„Prefer cabina de duș clasică în locul sistemului walk-in cu paravan și rigolă, pentru că cel de-al doilea este mult mai scump și mai dificil de realizat.”
FALS. Varianta cu rigolă este modernă, net superioară estetic și nu este foarte greu de realizat. Trebuie doar să se țină cont de câteva detalii cheie: grosimea șapei trebuie să fie de minim 60 mm, pentru ca în ea să încapă rigola, hidroizolația (recomandată oricum pentru întreaga pardoseală a băilor) precum și panta de scurgere, care trebuie să aibă o înclinație de de minim 1%.
Trebuie avut în vedere sistemul de încălzire în pardoseală – dacă este deja instalat în zona cabinei de duș, soluția cu rigolă nu mai poate fi implementată. Dacă nu s-a realizat încă, trebuie ocolită această zonă.
Știai că: Înălțimea minimă pentru montajul rigolei este de 60 mm, iar debitul de apă preluat este de minim 24 mc/minut (în condițiile în care debitul de apă mediu al unei baterii de duș este de aproximativ 15 mc/minut).
1.1.5. Despre bateriile sanitare
Bateriile de baie sunt folosite zi de zi, completând toate obiectele sanitare din baie prin funcționalitatea și utilitatea lor. Printre primele baterii de pe piață au fost cele clasice, cu robinete separate pentru apă rece și pentru cea caldă.
De multă vreme însă, locul acestora a fost luat de bateriile monocomandă, care sunt mult mai ușor de folosit și permit reducerea consumului de apă. În ultimul timp se remarcă un interes din ce în ce mai mare pentru bateriile termostatice, cele cu temporizator și cele cu senzori.
Producătorii au creat de-a lungul timpului forme și finisaje diverse pentru bateriile sanitare, care să se potrivească în diversele stiluri de amenajare a băii și care să “comunice estetice” cu designul obiectelor sanitare și al căzilor.
Există baterii speciale pentru fiecare obiect sanitar:
A.Bateriile de lavoar – sunt nelipsite din orice baie și se regăsesc sub următoarele tipuri:
baterii cu montaj pe lavoar (cu monocomandă sau cu dublă comandă);
baterii cu montaj pe blat – sunt baterii înalte, ce permit utilizarea lavoarelor de tip bowl;
baterii lavoar încastrate în perete – destinate atât lavoarelor de tip bowl, cât și celor încastrate, semi-încastrate sau standard;
baterii pentru lavoar freestanding – au un design deosebit, iar costul este pe măsură.
B. Bateriile de cadă – pot fi folosite atât în zona căzii, cât și în zona cabinei de duș. Recomandăm alegerea lor în funcție de designul căzii sau a cabinei de duș, dar și a specificațiilor tehnice. Astfel, există următoarele opțiuni:
baterii de cadă cu montaj aparent – sunt cele cu montaj standard pe perete;
baterii de cadă încastrate;
baterii cadă freestanding– sunt destinate căzilor de baie freestanding și au un design deosebit.
F. Bateriile și colonele de duș – completează setul de duș (pară de duș, rigolă, paravan, etc.) și conferă nota finală de funcționalitate a zonei de duș.. Pot fi:
Baterii de duș cu montaj aparent;
Baterii standard cu montaj pe perete;
Baterii de duș încastrate.
G.Baterii pentru bideu – se folosesc împreună cu bideul și se asortează la celelalte baterii.
Cum alegem bateriile pentru baie?
A. Calitatea. Primul și cel mai important criteriu de alegere este calitatea pentru a evita neplăcerile ulterioare cauzate de apariția eventualelor scurgeri de apă și a zgomotelor neplăcute în timpul utilizării.
Putem măsura această calitate? Da! Cum o facem? Un indicator al calității este greutatea bateriei (o baterie mai grea este mai rezistentă). De asemenea, un alt lucru de care trebuie să ținem cont este cartușul bateriei. Acesta realizează mixul de apă rece și caldă și comandă pornirea și oprirea acesteia.
De exemplu, bateriile Dalet din oferta noastră, folosesc un cartuș fabricat în Germania, motiv pentru care ele rezistă foarte mult în timp și sunt foarte silențioase în timpul folosirii.
Perlatorul bateriei, un alt element important al bateriei, realizează mixul de apă-aer ce oferă un aspect bogat jetului de apă, reține impuritățile și împiedică depunerea calcarului.
B. Forma și designul. Varietatea formelor în care se regăsesc bateriile sanitare este foarte ofertantă, motiv pentru care noi credem că există baterii potrivite pentru orice tip de amenajare a băii.
Pentru a crea o unitate estetică și o sinergie cuceritoare a băii, designul bateriilor ar trebui să se contopească în cel al amenajării per ansamblu. Uneori putem face singuri aceste alegeri, alteori avem nevoie de specialiști, mai ales atunci când ne dorim un rezultat spectaculos.
Pentru asta, noi îți oferim servicii profesionale de consiliere și proiectare, realizate de designeri cu experiență, prin biroul nostru de arhitectură DSD – Delta Studio Design. Pentru mai multe informații despre acesta, accesează secțiunea Birou de arhitectură.
1.2. Ce finisaje alegem în baie?
Finisajele au o putere extraordinară de a imprima băii atmosfera dorită și de a o “îmbrăca” efectiv. O amenajare de baie fără faianță de exemplu poate deveni în timp inestetică din cauza umezelii, care afectează tencuiala. Lipsa gresiei, în schimb, nu este la fel de „gravă” dacă este înlocuită cu piatră naturală sau parchet ceramic. Orice tip de finsaje am alege, un lucru este cert, acestea sunt de nelipsit.
1.2.1.Plăcile ceramice
Reprezintă soluția cel mai des întâlnită, fiind ușor de instalat și ușor de întreținut. Tehnologiile moderne de fabricare permit reproducerea fidelă a altor materiale pe plăcile de gresie și faianță: piatră naturală, lemn, ciment, inclusiv elemente decorative 3D, toate obținute la prețuri foarte avantajoase.
Aceste plăci se pot realiza în formate mari de până la 120×240 sau 150x 300 cm, cu ajutorul cărora se pot crea efecte spectaculoase, de continuitate a suprafeței. Prețul variază între 8 euro și 100 euro/ m2.
Prețul montajului (materiale și manoperă) este de aproximativ 15 euro/m2. Recomandăm hidroizolația pentru pardoseală și peretele din zona cabinei de duș.
Modelele de gresie și faianță pentru o baie mică ar trebui să fie deschise la culoare, pentru a crea senzația de spațiu aerisit și mai luminos. În băile generoase în schimb, te poți juca cu nuanțele și formatele plăcilor de gresie și faianță.
1.2.2. Mozaic
Există diverse variantedin sticlă, piatră, metal, lemn (special tratat pentru a rezista la umiditate), care se pretează pentru pereți curbi și pentru a crea zone de accent. Mozaicul decorativ este, în general, un material scump, se vinde de regulă la bucată, cele mai populare la dimensiuni fiind de 30×30 cm.
Este o soluție mai elegantă, însă mai costisitoare și mai greu de întreținut. Costurile se formează atât la nivelul materialului (20 – 200 euro/m2), cât și în montaj: (20-40 euro/m2).
Fiind un material natural, modelele de piatră naturală sunt disponibile într-o mare varietate de culori și venaturi, acesta fiind unul dintre principalele avantaje estetice ale pietrei naturale.
Din punctul de vedere al celor 3 niveluri de preț utilizate în acest ghid, orice placare cu piatră naturală se încadrează la categoria de lux. Cu toate acestea, există două opțiuni, ambele de lux, însă cu o diferență semnificativă în privința efectului estetic și a costului:
Placaje de piatră naturală cu plăci de dimensiuni standard (30×60 cm, 60×60 cm), montate cu scopul de a crea un efect vizual asemănător celui obținut prin folosirea plăcilor ceramice rectificate. Nivelul de preț depinde de categoria de material folosit și variază între 20 și 100 euro/m2.
Lastre de piatră naturală de dimensiuni 150 x 300 cm au efecte spectaculoase. În mod ideal se folosesc după ce sunt tăiate succesiv din blocul de piatră și montate în oglindă (fluture), pentru a păstra modelul natural. Prețul materialului, al prelucrării și al montajului este în acest caz mult mai ridicat.
Ideile de amenajare a băii cu finisaje din piatră naturală creează concepte remarcabile, caracterizate de eleganță, stil și rafinament.
2. Latura estetică
Pentru ca rezultatul final să fie armonios din toate punctele de vedere, trebuie să pornești de la imaginea de ansamblu, de la “the big picture” (spațiu, buget disponibil, preferințe) și să mergi apoi în profunzime (linii de design, culori, forme, volume, accesorii etc). Prin urmare, primul pas îl reprezintă alegerea stilului de amenajare.
Există nenumărate modele de amenajări de băi care îmbină elemente din mai multe stiluri sau modele care rămân fidele stilului definitoriu. De-a lungul timpului, am observat că există câteva tendințe de amenajare a băilor.
2.1. Alegerea stilului de amenajare a băii
Există tot atâtea modele de amenajare a unei băi câte personalități ale beneficiarilor. Totuși, la fel ca în domeniul vestimentar, există tendințe globale care ușurează alegerile. Moda în domeniul amenajărilor interioare are un ritm de înnoire mai lent (de circa 5-10 ani) față de moda vestimentară, corelat cu durata de viață: ne schimbăm hainele mult mai des decât ne schimbăm (renovăm) locuința.
Din acest motiv, vă recomandăm să alegeți o amenajare în acord cu tendințele actuale, pentru a vă putea bucura de tendințe în următorii 10 ani. Alegerea unei variante economice înseamnă o amenajare deja depășită în momentul execuției.
Dacă din punct de vedere funcțional deciziile privind amenajarea unei băi pornesc de la obiectele și instalațiile sanitare, din punct de vedere estetic atmosfera realizată într-un spațiu de baie pornește de la modul de finisare a pereților și pardoselii.
2.1.1. O baie de inspirație clasică
Un stil sobru, impozant, “clasicul nu se demodează niciodată”. Explorează plăci ceramice cu aspect de piatră natural sau chiar din piatră naturală. Aceasta este una dintre cele mai populare idei de amenajare a băilor din ultimii ani. Se pare că, deși tehnologia și tendințele în materie de design evoluează constant, alegerea stilului clasic va rămâne la fel de actuală.
La stilul clasic se recomandă folosirea nuanțelor calde sau patinate, de pământ și evitarea culorilor vibrante. Accentele ideale sunt nuanțele prețioase de auriu.
2.1.2. O baie de inspirație retro (vintage)
Un spațiu care evocă “parfumul vremurilor de altă dată” și poate avea accente romantice. Se creează cu plăci ceramice cu modele geometrice (plăci “hidraulice”, o imitație a plăcilor realizate în a doua parte a secolului al XIX-lea), plăci alb-negru de dimensiuni mici (20×20), plăci hexagonale (din nou la modă, foarte populare în urmă cu 50 de ani), faianță cu format de cărămidă, eventual cu bizot (margini teșite) și cu glazură care imită fisurile date de trecerea timpului, decoruri florale patinate (imitație de tapet).
Se asortează cu un mobilier de baie cu aer patinat, baterii cu finisaj de cupru (pentru variantele de lux), căzi de baie din cupru etc.
Există și varianta cu accente industriale – plăci ceramice care imită metalul ruginit, mobilier metalic cu aspect învechit. Poți obține o amenajare de baie deosebită cu ajutorul unui paravan de duș cu design industrial, a unor finisaje contrastante. Poți „îmblânzi” atmosfera unei astfel de băi cu accente lemnoase, ce pot fi regăsite fie la nivelul elementelor decorative sau a mobilierului.
2.1.3. Stil minimalist
Este un stil simplu, aerisit, cu accent pe funcționalitate, pe eliminarea oricărui element care nu este necesar. În amenajarea pentru o baie modernă se folosesc fie plăci ceramice cu aspect de ciment, fie plăci unicolore în culori deschise.
Se recomandă o cabină de duș walk-in, cu rigolă metalică și paravan de sticlă, cadă freestanding cu formă regulată (rectangulară) din compozit sau acril, mobilier de baie cu forme rectangulare, simplu, funcțional.
Poate avea accente scandinave, cu simplitatea și naturalețea specifice, plăci ceramice care imită lemnul, combinate cu plăci ceramice unicolore, în nuanțe deschise (alb, bej, gri) mobilier minimalist cu textură de lemn (masiv sau furnir).
2.1.4. Stil modern high-tech
O baie amenajată în stil modern high-tech poate fi văzută ca “o navă spațială”. Aici accentul este pus pe tehnologie (oglindă smart), metal (plăci ceramice care imită oțelul), sticlă, materiale compozite (corian), efecte speciale de lumină (RGB), obiecte sanitare cu forme organice.
Ai ajuns până aici? Nu-i așa că, după toate aceste informații, amenajarea băii pare un proces complex și serios? Nu este totuși chiar atât de complicat dar, dacă simți vreodată nevoia de sfaturi și păreri avizate, noi te putem ajuta.
În primul rând, programează o oră cu un consilier din showroom, completând formularul din pagina de programări. Acesta te poate ajuta cu orice informație care ține de proiectul tău de amenajare, într-un timp care-ți este dedicat exclusiv.
După această oră vei pleca cu idei, sfaturi și recomandări aplicabile, cu o viziune de ansamblu asupra proiectului tău. Tot ceea ce trebuie să faci ca să beneficiezi de această oră de consiliere este să te programezi în showroom.
În al doilea rând, poți apela chiar la serviciile de proiectare și implementare ale biroului nostru de arhitectură Delta Studio Design. Arhitecții studioului nostru de design vin cu un portofoliu consistent de proiecte finalizate cu succes în trecut și cu idei noi în ceea ce privește designul, idei aliniate celor mai noi tendințe internaționale.
Așadar, dă-ne de veste dacă ai nevoie de ajutor sau aruncă o privire și inspiră-te din secțiunea de idei de amenajare de pe site.
Înscrie-te la newsletter
Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.
Politica de folosire cookie-uri pe scurt
Acest site utilizează cookie-uri propii și de la terți pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Cookie-urile sunt stocate în browserul dvs. și ne oferă informații care ne ajută să îmbunătățim site-ul astfel încât dvs. să aveți o experiență de utilizare cât mai plăcută.
Puteți ajusta setările cookie-urilor folosite de noi cu ajutorul meniului de mai jos.
Cookie-uri necesare
Vor fi active doar cookie-uri de la WordPress sau Google. Acestea sunt necesare pentru ca site-ul să funcționeze optim.
Cookie-uri pentru monitorizare trafic
Google Analytics ne furnizează statistici anonime despre vizitatorii site-ului (ex. numar de vizitatori, timpul petrecut pe site, etc.) Acesta ne permite să determinam gradul de performanță al site-ului și ne ajută să îmbunătățim site-ul pentru ca dumneavoastră să aveți o experiență de navigare cât mai plăcută.
Vă rugăm să activați cookie-urile necesare mai întâi, pentru a putea activa cookie-urile de la terți.
Cookie-uri de marketing
Google Remarketing și Facebook Pixel ne ajută să vă livram reclame cu oferte promoționale bazate pe istoricul dumneavoastră de navigare în site.