Cum să economisim resurse financiare și de timp într-o amenajare interioară?

Amenajarea unei locuințe, a unui birou și, în general, a oricărui tip de spațiu, necesită resurse de timp și financiare costisitoare pentru beneficiari.

Există tips&tricks care ne ajută să economisim timp și bani atunci când amenajăm, renovăm sau doar „reîmprospătăm” un spațiu. Ni le spune Dragoș Pitu, arhitect în cadrul biroului Delta Studio, care ne povestește și despre cum reușim să optimizăm spațiile să „economisească” singure, ulterior, prin sisteme performante de izolare și producție de energie regenerabilă.

Cum putem schimba aspectul unui spațiu de locuit fără ca renovarea să dureze foarte mult?

O împrospătare a ambientului în care locuim este binevenită din când în când. Pentru a implementa un design nou și aspectuos în locuință, soluția rapidă o reprezintă finisajele ușor de aplicat și care nu necesită înlocuirea celor existente.

De exemplu, faianța din baie sau bucătărie poate fi acoperită cu vopseluri lavabile rezistente la umiditate. Astfel, putem păstra materialul ceramic, dar îi schimbăm culoarea și finisajul ce poate fi mat/satinat/lucios.

Ca intervenție rapidă la nivelul pereților, se poate opta pentru vopseluri lavabile decorative ce se aplică de o mâna pricepută în două-trei zile, cu ajutorul cărora se obține o varietate imensă de texturi, culori, imitații de materiale.

Alte soluții cu aspect plăcut, premium și ușor de integrat în situații existente sunt placările pereților cu panouri riflate, panouri lis, profile decorative sau aplicarea de tapet.

Amenajare contemporană inspirată de culorile naturii, realizată de arhitecții Delta Studio

La nivel de pardoseală, rapiditatea intervenției depinde mult de finisajul existent. De exemplu, în cazul unui parchet din lemn stratificat sau lemn masiv, putem efectua o rașchetare și un strat de lac, în timp ce parchetul laminat se poate demonta și înlocui ușor cu alt model.

Gresia poate fi reîmprospătată cu sisteme de pardoseli din rășini epoxidice și microciment, a căror implementare nu necesită neapărat spargerea finisajului existent. Suprafața ceramică se poate șlefui cu un aparat special ce creează niște rizuri pentru aderența și nivelarea suprafeței suport, după care se toarnă amestecul de rășină epoxidică sau microciment și se trage de către meșter pe întreaga suprafață dorită (au efect autonivelant).

Care sunt lucrările pe care le putem realiza într-o casă sau apartament pentru a reduce costurile facturilor din sezonul rece?

Reducerea costurilor utilităților în sezonul rece este o preocupare constantă și veche, iar întrebarea nu are un răspuns succint cu o soluție optimă și rapidă, existând mai multe variante, aplicabile în funcție de context.

Dacă ne aflăm în stadiul proiectării construcției, alegerea materialelor este una din soluții dacă avem ca target principal eficiența termică: cărămida folosită (BCA, cărămida cu goluri verticale, cărămida plină), în funcție de tipul ei, prezintă diferite proprietăți termice și de rezistență, iar cu sistemul de termoizolație aferent, putem obține rezultate bune în eficiența termică.

În prezent, eu propun și susțin sistemele bazate pe pompă de căldură apă-aer, alese cu atenție în funcție de situl studiat. Deși investiția este mai mare, amortizarea este rapidă.

Panourile foto-voltaice sunt sisteme foarte eficiente din punct de vedere a reducerilor costurilor în timp. Ele reprezintă un sistem de producere curent electric, care gabaritat și calculat corect, va furniza puterea necesară consumatorilor casei.

Alternativele de optimizare a costurilor de întreținere în sezonul rece sunt variate și cu beneficii numeroase dacă sunt adaptate corect la funcțiunea, forma și arhitectura spațiului, precum și la obstacolele prezente. Dintre ele, enumăr sistemele de încălzire în pardoseală tip covor electric din fibră de carbon, încălzirea cu radiatoare electrice, încălzirea în plintă cu radiator electric.

În altă ordine de idei, eficiența termică a unui imobil obține cel mai ușor și corect din stadiul proiectării. Orientarea casei conform punctelor cardinale este foarte importantă pentru necesarul de lumina naturală și căldură înmagazinată și radiată de imobil mai departe. Situarea golurilor de ferestre este o parte importantă în proiectare, facilitând în funcție de orientarea soarelui, orele cu lumina naturală și orele cu umbră, conform destinațiilor camerelor.

Amenajare contemporană inspirată de culorile naturii, realizată de arhitecții Delta Studio

Ventilația naturală trebuie luată și ea în considerare din stadiul proiectării. Fluxul aerului care circulă prin casă între două ferestre deschise poate influența în mod pozitiv sau negativ calitatea aerului interior, ajutând astfel la eficientizarea sistemului de ventilație.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.