Cum alegem usile intr-o amenajare de interior?

Alegerea usilor este o etapa foarte importanta si deloc usoara in momentul in care iti amenajezi casa sau apartamentul. Atat usa de la intrare, cat si usile de interior trebuie selectate dupa criterii functionale si decorative. Iata cele mai importante sfaturi pentru alegerea usilor, de la Simona Bonea, designer de interior la Avantgardesign Studio

Edit mai 2020: ti-am pregatit un nou articol despre cum sa eviti cele mai frecvente greseli in alegerea, comandarea si montarea usilor, astfel incat rezultatul sa fie cel dorit.

Usi Invado

Cum alegem usile de interior

Interiorul unei locuinte se amenajeaza in mai multe etape, care sunt strans legate unele de altele. Imediat dupa turnarea sapei se stabilesc golurile de usi. Din acest moment trebuie sa alegi furnizorul de usi. Este bine sa stii ca fiecare brand are anumite standarde in privinta dimensiunilor. Evident ca se poate face orice usa cu dimensiuni atipice, insa acest lucru inseamna costuri suplimentare.

Cocif New Ark

Un aspect deseori neglijat il reprezinta “intalnirea” dintre parchet si gresie la trecerea intre doua spatii, care trebuie sa se situeze sub foaia de usa. Ei bine, si pozitionarea acesteia pe toc difera de la un furnizor la altul. Comunica celui care iti pune pardoseala acest detaliu pe care ti-l poate furniza doar montatorul de usi! In ceea ce priveste inaltimea usilor, aceasta se stabileste in functie de grosimea pardoselii. Astfel, nu vei fi nevoit sa tai usile comandate si aduse la montaj dupa ce ai pus parchetul. De altfel, usile se monteaza ultimele, dupa parchet, dar se comanda cu mult inainte.

Usa maro invado

Cum alegem culoarea pentru usi

Usile albe, simple si cu finisaj lucios se potrivesc amenajarilor moderne, iar cele mate si cu ancadramente sunt ideale pentru ambientele in stil provensal sau american. Usile in culoarea nucului, simple, sunt recomandate in spatiile moderne, iar cele cu profilatura in interioarele clasice. Indiferent de finisaj (usile din folie melaminata sunt mai ieftine, iar cele din furnir natural sunt mai scumpe), usile trebuie asortate cu parchetul. Nu exista reguli de tipul: “parchet inchis si usi deschise” sau invers. Ele pot contrasta placut sau pot fi ton pe ton. Ideal ar fi ca usile albe sa se armonizeze cu un parchet intr-o culoare deschisa, calda si naturala.

Usa alba Invado

Daca parchetul are nuante de roscat, atunci si usile vor fi dintr-o gama coloristica similara, bazata pe maro roscat, in nici un caz maro galbui. Usile rovere gris se potrivesc cu un parchet albit. In alegerea usilor, nu conteaza numai culoarea parchetului, ci si finisajele mobilierului si ale peretilor. Astfel, este bine de stiut ca usile albe vor fi scoase in evidenta de peretii vopsiti in culori mai tari sau pastelate si de de mobilierul in culori calde (eventual, in nuante de alb ivoire sau verde prafuit).Usa Cocif Miti

USI Invado 3

In cazul in care optezi pentru un parchet cu finisaj stejar natural, usile pot fi finisate in ton sau intr-o culoare contrastanta, mai inchisa (de exemplu, maro). Usile din sticla sau cele cu insertii de sticla reprezinta o optiune ideala atat din punct de vedere functional, cat si decorativ pentru spatiile mici sau pentru cele unde este necesara patrunderea luminii. O usa exclusiv din sticla poate ramane simpla sau poate fi personalizata prin sablare sau chiar pictare. Decorarea poate ajunge pana la insertii de vitraliu, pentru o nota de eleganta clasica. Atentie! Usile realizate doar din sticla nu etanseaza spatiul la fel de bine ca cele din PAL, MDF sau lemn.

Usa invado

USI Ivado

 De ce trebuie sa tii cont atunci cand alegi usile?

Nu este suficient sa alegi usile doar in functie de stilul amenajarii, ci trebuie sa ai in vedere si aspecte de tipul: siguranta, izolare fonica si termica, functionalitatea spatiului pe care il delimiteaza. In termeni tehnici, izolarea fonica si termica este data de gradul de acoperire in interior cu spuma poliuretanica sau de stratul izolant de lemn ori vata minerala. In ceea ce priveste grosimea foii de usa, in cazul unui apartament, aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 40 mm si 50 mm, iar in cazul unei case, de peste 50 mm. Din punctul de vedere al rezistentei fonice, este recomandat ca usa sa aiba cel putin 28 db. Tocaria trebuie sa fie nedeformabila, iar balamalele, estetice si de calitate, de preferat din otel.

Usa Rovere Gris

Mobilierul, gresia si culorile peretilor sunt mai usor de schimbat in timp, spre deosebire de usi, care se inlocuiesc mai greu. De aceea, primul sfat pe care il dau clientilor mei este ca mai intai sa aleaga usile si parchetul, care trebuie sa fie de buna calitate, si abia dupa aceea sa achizitioneze celelalte finisaje.

METEOR_NoceAntico_Minima_web

Cum alegem usa de intrare

O usa de intrare buna trebuie sa fie securizata, antiefractie, chiar si antifoc, rezistenta la intemperii si raze UV, cu vizor si yala de tip seif, cu feronerie de asemenea rezistenta la intemperii, cu garantie de cativa ani si asistenta tehnica 24 de ore din 24. Usile de exterior trebuie sa aiba finisajul asortat cu tamplaria ferestrelor. De exemplu, alege o tamplarie de culoarea nucului sau wenge si o usa de intrare cu acelasi finisaj sau macar din aceeasi paleta cromatica. Personalizarea usii se face in functie de arhitectura constructiei. De exemplu, o vila clasica va impune o usa mai sofisticata, insa nu prea incarcata, cu detalii de insertie si prelucrare. In schimb, o casa minimalista va cere un design simplu al usii, cel mult cu profilatura liniara, simpla si eleganta.

Imaginile din articol sunt cu usi de interior din portofoliul Delta Studio, de la producatorii de usi Cocif, Invado, Dorigo si  Eclisse.

 

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.