Ușile de Interior – Sfaturi Utile pentru evitarea „bătăilor de cap”

Esențiale în funcționalitatea și estetica unui spațiu, ușile implică numeroase dileme, de la alegere până la montaj. Sorin Grigorescu, Product Manager Doors & Floorings Division la Delta Studio, răspunde la cele mai frecvente întrebări legate de ușile de interior.

Usa de interior alba Porta Doors montata in baie

Ușile albe sunt o alegere frecventă, datorită ușurinței cu care se potrivesc în orice tip de decor.

Dilema #1: În ce moment ar trebui să abordez subiectul „uși”?

Când ajungi la subiectul „comanda ușilor”, una dintre cele mai frecvente probleme este legată de deficiențele de proiectare/ construcție/ amenajare, care fac dificilă alegerea și montarea ușilor „ca la carte”, adică așa cum recomandă producătorul. Capitolul „uși de interior” trebuie abordat cât mai din timp, ideal chiar din momentul proiectării sau cel târziu în momentul turnării șapelor și tencuielilor, din două motive:

a) majoritatea produselor nu sunt pe stoc; termenul minim pentru producția și livrarea ușilor este 4-5 săptămâni și poate ajunge, în funcție de specificații și perioada din an când se lansează comanda, la 8-10 săptămâni;
b) în momentul în care te interesezi de uși, începi să afli informații noi, pe care nu te gândeai să le iei în calcul: stasuri de gabarit pentru uși, tipuri de uși și tocuri, etc.

Usi Enduro Porta Doors

Un model special de ușă, cum este cel care amintește de ușile de vapor, se realizează doar pe comandă.

Dilema 2: Când comand ușile?

Ideal este să comanzi ușile după o cercetare temeinică a opțiunilor și prețurilor din piață. Dacă lași anumite aspecte ale amenajării în plan secund, principala problemă este că s-ar putea să ajungi să nu îți iei produsul pe care îl dorești la prețul cel mai bun. Experiența demonstrează că un număr foarte mare de clienți se gândesc la comanda ușilor abia în momentul în care constructorul le spune că sunt gata golurile și pot să aducă ușile pentru montaj. În această situație, problema este că factorul principal în decizia de achiziție devine exclusiv dacă modelul este în stoc sau nu.

Sfatul specialistului: ia în calcul termenul de producție al produselor și fă-ți din timp o idee despre stilul/culoarea/designul ușilor, pentru a te asigura că vei avea ceea ce îți dorești și nu un compromis.

Usa Porta Doors Verte

Dilema 3: Cum îmi dau seama dacă pot monta ușile sau mai sunt necesare modificări?

Am ajuns la „cea mai fierbinte” parte a discuției, provenită în general de la faptul că multe din construcții sunt proiectate de oameni fără experiență de șantier, sau care nu iau în calcul câteva aspecte tehnice necesare pentru montajul produselor.

Iată cele mai întâlnite probleme din șantier legate de uși:

  1. Golurile nu sunt executate conform unor stasuri de gabarit, sau când s-au făcut nu s-au luat în calcul șapele, pardoselile, finisajele pereților, încălzirea în pardoseală, care schimbă configurația golurilor.

Sfatul specialistului: ia în calcul goluri de montaj de 700/800/900/1000*2020/2100/2150 mm de la pardoseala finită. Ține cont de faptul că golurile diferă în funcție de producător.

Goluri de montaj neconforme cu stasul usii_Delta Studio_articol blog Sfaturi Usi

Ața NU: Goluri de montaj neconforme cu stasul ușii.

2. Nu există șpaleți de zidărie pe toate cele trei laturi ale golului de ușă (umăr zid, ureche, etc.) sau zidurile nu sunt de aceeași grosime sau perfect verticale și plane. Este cea mai întâlnită problemă în cazul tocurilor reglabile (care îmbracă zidul).

Lipsa spalet zidarie usa_articol blog Delta Studio

Ața NU: Exemple de situații în care lipsește spaletul de zidărie, iar ușa nu poate fi montată corespunzător.

Sfatul specialistului: Informează-te din timp despre caracteristicile produselor pe care le dorești și asigură-te că meseriașii respectă configurația golurilor și planeitatea zidurilor, altfel o să fie nevoie de debitări/ tăieri ale tocurilor, care creează un aspect inestetic, costuri adiționale ale montajului și pierderea garanției.

3. Îmbinările de pardoseală – și aici trebuie să acorzi o atenție sporită în șantier, de multe ori meșterii fac îmbinarea unde cred ei de cuviință. Iar dacă îmbinarea între pardoseli nu o să fie exact sub ușă, aspectul estetic va avea de suferit.

Imbinare gresita intre pardoseli sub usa_articol blog Delta Studio

Linia de întâlnire dintre pardoseli trebuie să fie sub ușă, altfel rezultatul este extrem de neplăcut, ca în aceste două imagini.

Sfatul specialistului: atunci când o persoană autorizată face măsurătorile, trebuie să noteze cota de îmbinare a pardoselilor în fița de măsuratori. Asigură-te că meseriașul primește fișa și respectă indicațiile.

4. Diferențele de nivel sunt o altă problemă care duce la un aspect final inestetic.

Diferentele de nivel pardoseala_articol montaj usi Delta Studio

Așa NU: diferențe de nivel între pardoselile din cele două spații.

Sfatul specialistului: asigură-te că în proiect sunt luate în calcul grosimile diferitelor materiale de finisaj alese pentru amenajare (cel mai des placările zidurilor, în general faianța, care este pusă doar pe un zid).

DIFERENTA DE NIVEL A PARDOSELII

Diferența de nivel a pardoselii este vizibilă în această amenajare.

5. Alte situații de planificare ce pot genera probleme: cădițe de duș sau căzi care pleacă exact de lângă golul de zid și fac imposibil montajul tocului fără debitări; vase de toaletă montate prea aproape de ușă, care nu permit deschiderea ușii; intrerupătoare/ prize aflate prea aproape de marginea zidului; goluri de uși în mansarde în care panta acoperișului nu permite deschiderea corectă a ușilor; scara care pornește de lângă golul de ușă și nu permite montajul tocului fără debitări.

Obiecte sanitare care obstructioneaza golul de montaj_articol monta

Așa NU: Obiecte sanitare care obstrucționează golul de montaj al ușii.

 

POZA 11 GOL DE USA IN MANSARDA

Așa NU: Gol de ușă în mansardă.

 

Scara care obstructioneaza golul de zid si montajul corect al usii.

Așa NU: Scara care obstructionează golul de zid și montajul corect al ușii.

Sfatul specialistului: gândește împreună cu arhitectul/ proiectantul și aspectul practic al casei, poziționarea scării, prizelor, intrerupatoarelor, obiectelor sanitare etc.

6. Măsurătorile sunt un capitol important, ce stârnește discuții în contradictoriu cu meseriașii. Pe scurt, în majoritatea cazurilor în care specialistul merge la măsurători și beneficiarul se află pe șantier, alături de meseriaș, se pleacă de la premisa meseriașului că „pereții sunt drepți și măsurătoarea o să fie rapidă.” Această premisă se schimbă însă radical în momentul în care apar în peisaj bolobocul de doi metri sau nivela laser profesională. În acest moment devin vizibile problemele de planeitate și verticalitate a zidurilor, care înseamnă două lucruri: fie după montarea ușilor și a tocurilor, zonele unde tocul nu atinge zidul vor fi umplute/finisate cu silicon acrilic, fie trebuie refăcut finisajul pereților pentru a-i îndrepta, ceea ce înseamnă costuri suplimentare și prelungirea termenelor de finalizare.

Front de lucru cu probleme: deviatie mare a planeitatii zidurilor.

Front de lucru cu probleme: deviație mare a planeității zidurilor.

Sfatul specialistului: urmărește ca șeful de echipa/ inginerul să execute lucrările corect. Cumpără o nivela laser la începutul proiectului, se va dovedi o investiție bună, sau folosește-o pe cea a meșterilor, pentru a îi verifica pe etape de construcție/ amenajare.

Dilema 4 : Când montez ușile?

Recomandarea producătorilor și a noastră este să montezi ușile după ce ai terminat de montat finisajele. În majoritatea cazurilor, ușile sunt comandate cu tocuri reglabile care „îmbracă zidul”, ce nu mai necesită reparații pe lângă toc după montaj. Alt avantaj este că, dacă ai finalizat de pus finisajele, nu mai există riscul de stropire, murdărire, zgâriere ori lovire a ușilor. În practică, singurul finisaj care se mai face după uși este aplicarea plintei pe pereții din zona tocului.

Sfatul specialistului: Montează ușile după ce finisajele sunt gata și asigură-te înainte de programarea la montaj că golurile și pereții sunt conform indicațiilor din fișa de măsurători.

NaturaKONCEPT_Usa in mansarda_Porta Doors

Uși in mansardă.

Sperăm că răspunsurile din acest articol te vor ajuta să alegi și să montezi ușile pe care ți le dorești la momentul potrivit, conform indicațiilor producătorilor, astfel încât rezultatul să fie unul pe măsură.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.