Culori dormitor – Ce culori sa alegeti pentru un somn mai odihnitor

Culorile camerelor unui spatiu de locuit sunt o oglindire directa a personalitatii beneficiarului. In timp ce acestea nu sunt un gand prioritar in rutina de zi cu zi, culorile alese pentru locuinta afecteaza la nivel subconstient.

Acestea pot influenta puternic atat starile emotionale, cat si gandurile oricarei persoane care intra in contact cu spatiul respectiv. Deseori, culorile alese declanseaza anumite emotii / trairi in directa corelatie cu experiente anterioare, personale.

Simultan, culorile au puterea de a influenta somnul. O alegere adecvata poate spori odihna proprietarului, construind in acelasi timp un cadru relaxant, atat vizual, cat si psihic. Pernele pufoase, o saltea confortabila si jaluzele pot fi insuficiente pentru a contracara semnalele subconstiente transmise de anumite culori din dormitor.

CUM ESTE INFLUENTAT COMPORTAMENTUL?

Culoarea este mai mult decat o experienta vizuala. Este, de asemenea, una psihologica. Aceasta poate afecta radical dispozitia si emotiile. Este o forma clasica de comunicare care poate proiecta personalitatea si seta atmosfera in fiecare spatiu al casei. Reactiile la culoare pot fi subiective, dar, in general, anumite tipuri de culori produc raspunsuri specifice.

Culorile calde ale spectrului precum rosu, galben si portocaliu pot produce sentimente de confort sau agresivitate, in timp ce culorile reci, cum ar fi verde si albastru, pot declansa sentimente de linistite, sau chiar contrar, tristete.

CULORILE SI EFECTUL LOR ASUPRA SOMNULUI

In general, culorile primare sunt mai putin favorabile somnului decat nuantele acestora. Specialistii recomanda alegerea unui finisaj mat, in locul unuia lucios. Astfel, culorile par mai delicate si echilibrate.

Un studiu realizat de un hotel din Marea Britanie a examinat modul in care culoarea dormitoarelor afecteaza calitatea somnului. Cercetatorii au analizat 2000 de dormitoare din Marea Britanie, pentru a determina ce culori ajuta somnul.

CE CULORI POT INGREUNA SOMNUL?

Culori dormitor – Mov

In timp ce purpuriul este simbol al luxului in multiple amenajari interioare, creativitatea inspirata de aceasta culoare poate stimula vise extrem de active, chiar cosmaruri. Din acest motiv, movul nu faciliteaza un somn odihnitor: 5 ore si 56 de minute.

Culori dormitor – Maro

Un trend de actualitate este definit prin alegerea unor palete de culori neutre pentru locuinte. Culoarea maro este de mare interes pentru numerosi proprietari. Cu toate acestea, maroul declanseaza un sentiment sumbru, fiind asociat cu tristetea; din acest motiv, reprezinta a doua cea mai nepotrivita culoare pentru odihna: 6 ore si 5 minute.

Culori dormitor – Rosu

Rosul reprezinta un semn universal al pericolului si nu ajuta la crearea unei atmosfere linistitoare, in special in dormitor. Aceasta culoare a focului poate inspira in mod egal sentimente de pasiune, iubire si energie. Totul depinde de experientele personale ale beneficiarului. Specialistii au identificat o legatura intre culoarea rosu si cresterea tensiunii arteriale. Somn odihnitor: 6 ore si 58 de minute.

Culori dormitor – Gri

Un alt neutru favorit, griul este deseori asociat cu medii industriale, fiind lipsit de personalitate si totodata, distant. Aceasta culoare, din punct de vedere psihic, epuizeaza energia pe termen lung. Concluzionand, culoarea gri nu este recomandata drept alegere pentru dormitor: 6 ore si 12 minute de somn odihnitor.

Culori dormitor – Auriu

Aceasta culoare emana caldura, stralucire si lumina. Totodata, asocierea inconstienta cu bogatia poate declansa griji financiare pentru anumite persoane. Cei care aleg auriul pentru dormitor au o medie de doar 6 ore si 43 de minute de somn odihnitor.

CE CULORI FACILITEAZA SOMNUL?

Amenajare dormitor realizata de Delta Studio in Vita Bella Residence

Dormitor Albastru

Albastrul este des intalnit printre preferintele principale in materie de culori. Este, de asemenea, una dintre cele mai utilizate culori pentru decorarea dormitorului, datorita senzatiei sale de liniste si seninatate. Albastrul este compatibil cu orice alta culoare a spectrului – se imbina armonios si creeaza un echilibru linistitor, potrivit spatiului de odihna.  Aceasta culoare va asigura un somn linisit de 7 ore si 52 de minute.

Amenajare dormitor galben arh. Cristiana Zgripcea

Dormitor Galben

Galbenul stimuleaza confortul si senzatia de caldura. Simultan, suscita sistemul nervos, incurajand relaxarea. Cu toate acestea, nu este indicata alegerea culorii primare, ci nuante moi de galben, precum galbenul mustar sau galbenul pastel (nuanta blanda, delicata). Medie de somn odihnitor: 7 ore si 40 de minute.

Amenajare dormitor verde baietel – Simona Ungurean Homestyling

Dormitor verde

Aceasta culoare reprezinta o alta alegere excelenta pentru dormitor. Asociat cu prospetime si optimism, verdele contureaza sentimente de vitalitate si sanatate. Cu exceptia anumitor nuante stridente, precum verdele lamaie, versatilitatea acestei culori rezulta in numeroase variante elegante de decorare. De asemenea, construieste cadrul perfect pentru odihna: 7 ore si 36 de minute.

Dormitor argintiu

Argintiul are proprietati de inducere a somnului, reprezentand un element de lux in multe locuinte de actualitate. Un plus de valoare este adus de motivatia inconstienta de a lucra, declansata de aceasta culoare. In medie, somnul intr-o astfel de camera va fi de 7 ore si 33 de minute.

Amenajare dormitor portocaliu – arh. Irina Radu iDecorate

Dormitor Portocaliu

Anumite nuante delicate de portocaliu sunt catalizatoare ale confortului si relaxarii. Culoarea portocaliu relaxeaza muschii corpului si faciliteaza o medie de 7 ore si 28 de minute de somn.

Aceste sugestii reprezinta un bun punct de pornire in cautarea unei culori pentru dormitor. Este esential ca alegerea sa se preteze la nevoile beneficiarului si la stilul de viata al acestuia.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.