Concursul Apartament Smart Luxury: Proiectele premiate

Delta Studio se bucură să vă prezinte cele mai bune proiecte selectate în urma concursului de soluții pentru Amenajarea unui Apartament Smart Luxury. Proiectul clasat pe locul 1 urmează a fi implementat de către Delta Studio în ansamblul Belvedere Residences.

Realizat în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România Filiala București și RIDA, concursul a urmărit rigorile standardelor internaționale privind organizarea, desfășurarea și selecția câștigătorilor.

Concursul s-a bucurat de susținerea partenerului principal Kerama Marazzi, ale companiilor Franke, Ideal Standard (parteneri), Porta Doors, Ravak, Blum și Roca (sponsori), ale căror produse au fost integrate creativ de participanți în soluțiile propuse, alături de piesele de mobilier, iluminat și decorațiuni oferite de către Delta Studio.

Arhitecții și designerii au fost invitați să-și exprime creativitatea în amenajarea unui spațiu rezidențial emblematic pentru locuirea contemporană.

Competiția lansată a avut astfel două obiective importante: pe de o parte, de a arăta că orice spațiu poate căpăta un caracter aparte prin design, iar pe de altă parte de a conștientiza publicul de importanța colaborării cu un arhitect sau designer pentru obținerea unei amenajări cu personalitate.

Smart Luxury este propunerea și provocarea companiei Delta Studio de a modera un buget mediu cu inteligență pentru a obține rezultate excepționale. Alegerea și asocierea creativă a pieselor unei amenajări (de la finisaje până la decorațiuni) reprezintă elementele esențiale pentru un proiect reușit și pentru locuirea de calitate.

Juriul concursului a fost alcătuit din arhitecții Bogdan Ciocodeică, Eliza Yokina, Andreea Maria Marinescu, Dorin Ștefan Adam și dl. Dragoș Bonea (Delta Studio), ca membri titulari, și arhitecții Livia Nica-Rus și Ionuț Cristian Butu (Delta Studio), ca membri supleanți. Anunțul și premierea autorilor celor mai bune proiecte au avut loc în cadrul Galei Designului de Interior 2019, organizate și găzduite de către Delta Studio în Showroom-ul principal din București.

Declarația juriului:

„Inițiativa Delta Studio în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România de a organiza un concurs de soluții de arhitectură i nterioară este un demers salutar în contextul unei piețe i mobiliare în continuă dezvoltare și a unei deschideri din ce în ce mai mari din partea clienților către colaborarea cu arhitecții pentru amenajarea spațiilor interioare.

Juriul a apreciat diversitatea proiectelor, fapt care a oferit posibilitatea de a analiza scenarii multiple de rezolvare a aceluiași spațiu, și tema ce a permis concurenților diferite interpretări și rezolvări ale cerințelor promotorului.

Premiile oferite reprezintă cele mai creative și sustenabile rezolvări ale temei de concurs. Au fost i dentificate cel puțin trei moduri de răspuns oferite pentru spațiul existent. Au fost apreciate soluțiile care au respectat toate aspectele ce țin de o locuire de calitate, precum și aspectele funcționale rezultate din cerințele beneficiarului.

Juriul a căutat să selecționeze proiecte care au o înțelegere aprofundată și matură asupra temei, precum și capacitatea concurenților de a soluționa proiectul în termeni de profesionalism și creativitate.”

Premiile decernate de juriu au fost:

Premiul 1 – 4000 EUR: Atelier Mudi – Oana Ștefania Pangalos

Premiul al 2-lea – 2000 EUR: Paul Călin Machedon, Theodor Alexandru Dinu, Laura Ioana Oniga

Premiul al 3-lea – 1000 EUR: NA – Cassandra Pop, Cosmin Anghelache, Astrid Rottman

Mențiune onorifică 1: Tudor Antemir, Ștefania Hîrleață, Cristian Bădescu

Mențiune onorifică 2: Fulcrum Atelier – Alexandru Codrin Mazilu, Delia Ștefana Costras

 

Premiul 1: Atelier Mudi – Oana Ștefania Pangalos

Este un proiect bine conturat, ce răspunde cu o estetică rafinată cerințelor funcționale ale unui utilizator cu o personalitate clar definită. Accentul este pus pe spațiile ce deservesc/acomodează socializarea și găzduirea unor evenimente cu mai multe persoane, chiar dacă ar părea la o primă vedere incongruent cu o locuință cu dimensiuni reduse. Soluția arhitecturală dă dovadă de maturitate oferind, totodată, o flexibilitate bine-venită într-un spațiu restrâns, prin posibilitatea transformării living-ului într-un al doilea spațiu pentru dormit închis, independent de zona de socializare.

Conceptul are o exprimare echilibrată prin amovibilitatea și subțirimea panourilor de compartimentare, alveola spațiului de dormit, utilizarea lemnului și o estetică cvasi-minimalistă.

Nu în ultimul rând, panourile ce se rotesc creează perspectivă și volum în interiorul spațiului, suprapunând într-un mod reușit esteticul și funcționalul.

 

Premiul al 2-lea: Paul Călin Machedon, Theodor Alexandru Dinu, Laura Ioana Oniga

Din perspectiva experienței locuirii, proiectul prezintă o soluție arhitecturală ce reușește să imprime siguranță, stabilitate, apropiere, intimitate. Acel ‘acasă’, care rămâne cel mai însemnat loc al vieții noastre, în ciuda transformărilor aduse de globalizare, mobilitate, digitalizare.

O soluție de arhitectură ce încamerează spațiul prin transformarea pereților de compartimentare în elemente conținătoare, spatii servante, ierarhizând încăperile.

Eliberarea spațiului prin elementul structurant aduce o reinterpretare a tipologiei camerelor de locuit. Aparatul de distribuție este conceptualizat într-un mecanism funcțional și eficient.

Ideea proiectului instituie limite puternice ce nasc spații clar definite, cu grade mai mici sau mai mari de intimitate, cu scenarii multiple de utilizare.

 

Premiul al 3-lea: NA – Cassandra Pop, Cosmin Anghelache, Astrid Rottman

Proiectul cu numărul 99 oferă o privire detașată și radicală asupra actului de locuire în prezent. Proiectul propune o chestionare a acestei locuiri în foarte strânsă legătură cu fenomenele sociale actuale.

Viața într-o cutie poate fi privită ca un simbol al esențializării, al detașării, dar în același timp și al mobilității și al dinamicii cotidianului. Juriul a apreciat conceptul care reușește să transmită mai multe idei printr-un gest simplu de design și arhitectură. Estetica propusă este în acord cu conceptul și propune un spațiu de locuire neutru dar cu personalitate, ce poate primi mai multe scenarii de viață care se construiesc în jurul stilului contemporan nomad.

 

Mențiune onorifică 1: Tudor Antemir, Ștefania Hîrleață, Cristian Bădescu

Proiectul continuă interpretarea scării locului și duce dezbaterea mai departe comasând într-un nucleu tare spațiile de depozitare ale apartamentului, nucleu tare ce se densifică prin primirea în el, parțială sau totală a unor elemente de mobilier ce se transformă.

Nucleul fixează un loc care lasă ca pe lângă el perspectivele să devină mai largi, iar din punct de vedere structural nu este o negare a tramei ci o discuție despre cum poți construi în trama ortogonală fără să devină un nod constructiv ci mai degrabă un element organizator / ordonator. Nucleul strânge pe lângă el, dar și lasă ca activitatea să se extindă. Prin amplasarea rotită a nucleului se filtrează foarte nuanțat lumina, iar spațiul obține adâncimi neașteptate.

 

Mențiune onorifică 2: Fulcrum Atelier – Alexandru Codrin Mazilu, Delia Ștefana Costras

Juriul a apreciat claritatea soluției, atmosfera propusă și unicitatea dată de o percepție în lung și directă a spațiului de zi. Gestul arhitectural redus la minimum oferă o rezolvare consistentă atât din punct de vedere funcțional cât și estetic.

Deși zona de dormit este tratată separat, spațiul apartamentului capătă unitate și o binevenită transluciditate prin inserția peretelui din cărămizi de sticlă – un material atipic locuirii, dar care lasă să se întrezărească dinamica încăperilor adiacente. Juriul a apreciat unitatea creată prin tratarea pardoselii și a plafonului în aceeași nuanță. Cromatica și dozajul texturilor reprezintă puncte forte ale propunerii, alături de cabina de duș care se evidențiază ca un element sculptural, ordonator, în zona de dormit.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.