Combinatii gresie si faianta bucatarie

In cadrul unei locuinte, bucataria poate capata un rol cu totul special, atat ca functionalitate, cat si ca aspect, printr-o tratare atenta a elementelor ce o compun. Fie ca vorbim de o amenajare complet noua sau de o reamenajare a unui spatiu existent, alegerea finisajelor, mobilierului si accesoriilor poate contura un spatiu cu personalitate – un mic refugiu sau chiar o zona principala a casei, in functie de optiunea beneficiarului. In procesul de amenajare, stabilirea unor combinatii gresie si faianta bucatarie adecvate este esentiala pentru un rezultat echilibrat si atragator.

 

Mobilier Gama Decor si placi ceramice Deco Bluestone de la Porcelanosa

Alegerea placilor ceramice poate constitui in sine un punct de pornire sau poate urmari sa puna in evidenta un mobilier sau accesorii deosebite. In ambele cazuri, toate elemente trebuie bine relationate unele cu altele pentru a obtine un efect placut dar si o compozitie echilibrata. Echilibrul intre piesele amenajarii este o caracterisica esentiala pentru orice amenajare, intrucat aduce confort. Fie ca vorbim de o amenajare in tonuri retinute sau de un design ce mizeaza pe accente vizuale, buna relationare este esentiala. Pentru a obtine efectul dorit dar si un design consistent, un arhitect sau consultant cu experienta va pot oferi indrumarile necesare catre crearea unui ambient placut in interiorul locuintei.

Bucatarie cu mobilier si finisaje Porcelanosa Grupo

Bucataria poate lua forma unui spatiu auxiliar al casei sau poate ajunge chiar sa fie unificata cu livingul. In oricare dintre situatii, amenajarea acesteia o poate transforma intr-o oaza de liniste si de confort. La aceasta contribuie mobilierul, electrocasnicele si accesoriile, organizarea si iluminarea spatiului, dar mai ales finisajele: Alegerea unei combinatii potrivite de placi ceramice – gresie si faianta este foarte importanta pentru atmosfera bucatariei.

PRINCIPII SI TENDINTE PENTRU COMBINATII GRESIE SI FAIANTA BUCATARIE

In stabilirea unor combinatii gresie si faianta bucatarie, exista cateva principii de baza care privesc relationarea elementelor. Acestea pornesc de la stabilirea elementelor dominante si a elementelor neutre care le pun in evidenta pe primele. In general, intalnim urmatoarele principii de amenajare:

  • gresie cu textura puternica / faianta neutra (complementaritate)
  • gresie neutra / faianta cu textura puternica (complementaritate)
  • gresie si faianta neutra (similaritate) / mobilier cu textura puternica
  • gresie, faianta si mobilier cu aspect neutru / accente puternice – accesorii, perete tapetat etc. (formule complexe)
Bucatarie luminoasa cu placi ceramice gama LUMINA de la FAP Ceramiche

Pornind de la aceste principii, texturile, culorile sau stilul alese pentru combinatii gresie si faianta bucatarie conduc catre o diversitate de rezolvari estetice. Totodata, tendintele recente in design ghideaza noi explorari ale materialelor si formule estetice proaspete:

  • model grafic complex, inspirat de culturi locale
  • texturi puternic vibrate, cu un pronuntat efect senzorial
  • nuante sofisticate si culori saturate
  • apetenta pentru retro, vintage, handmade, materiale sustenabile
Bucatarie finisata cu o combinatie sofisticata de gresie si faianta

COMBINATII GRESIE SI FAIANTA BUCATARIE – FORMULE COMPLEMENTARE

Asocierea unor placaje ceramice cu imagine complementara (puternic-neutru) este deja o formula “clasica” in decorarea bucatariilor. Cu toate acestea, nu este deloc demodata, mai ales atunci cand adopta texturi de actualitate. Chiar si formula modernista alb-negru este redescoperita si adusa in actualitate prin asocierea cu elemente stilistice insolite.

O tendinta persistenta in designul placilor ceramice este replicarea calitatilor unor materiale naturale – lemn sau piatra. Pentru bucatarii, optiunea pentru o pardoseala placata cu gresie texturata sub forma lemnului aduce personalitate si caldura interiorului. De cele mai multe ori, aceasta se asociaza unor placi de faianta de culoare deschisa, cu aspect neutru, conferind prestanta si stabilitate interiorului.

Cele doua amenajari propuse de Delta Studio mizeaza pe o textura puternica a pardoselii, prin placi ceramice cu aspect de lemn. Ca element de mediere intre textura gresiei si a faiantei intervine blatul de lucru, care creeaza un accent intermediar discret.

COMBINATII GRESIE SI FAIANTA BUCATARIE – FORMULE SIMILARE

Atunci cand se opteaza pentru placi ceramice cu aceeasi “greutate” vizuala, acestea lasa locul dominant unui mobiler cu personalitate. Uneori, placajul pardoselii se extinde si pe unul dintre pereti. Totodata, o tendinta actuala este ca finisajul peretilor sa ocupe intreaga suprafata libera a peretelui. Aceasta se asociaza si unui mobilier de perete discontinuu, care sa puna in evidenta calitatea placilor de faianta.

Cele doua amenajari de mai jos sunt realizate folosind finisaje Keraben Grupo. Gresia si faianta imbraca discret spatiul pardoselii si al peretilor, lasand mobilierul sa functioneze ca piesa dominanta. In prima amenajare, mobilierul are o anumita robustete, iar in ce-a de-a doua mizeaza pe accente fine, dar bine armonizate in atmosfera de ansamblu.

COMBINATII GRESIE SI FAIANTA BUCATARIE – FORMULE COMPLEXE

In cele doua formule amintite mai sus, decorul este realizat prin asocierea mobilierului cu placajul ceramic al peretilor si al pardoselii. Aceasta asociere se realizeaza ca raport  dintre elemente dominante si elemente neutre. O tendinta contemporana din ce in ce mai puternica este ca decorul sa devina mai complex, integrand elemente inedite. Exista astfel o pulsatie a ambientului, la care participa atat elementele “clasice” amintite, cat si numeroase elemente de accent. Dintre acestea, putem aminti: accesorii metalice personalizate, electrocasnice cu design deosebit, pereti tapetati etc.

Placi ceramice glazurate de la Iris Ceramica

Imaginile de mai jos ilustreaza aceasta tendinta catre un ambient sofisticat, cu un puternic caracter senzorial, cu numeroase accente fine atent relationate.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.