Ce Trebuie sa Stii inainte de a Cumpara un Apartament

Interviu cu dr. arh. Radu Negoita, autorul cartii „Disconfort Residence”.

Interviu publicat in Albumul „Lifestyle Design Interior” 2019

Ce trebuie sa stie persoanele care sunt in cautarea unei locuinte?

Un cumparator potential poate avea sansa sa isi permita un apartament deja finisat sau nu, deoarece majoritatea precontractelor se semneaza inainte de inceperea constructiei. Pot enumera cateva ponturi, dar prefer sa nu ofer informatie punctuala la nivel superficial, poate face mai mult rau decat bine. Recomandarea mea este sa apeleze la un arhitect impreuna cu care sa studieze planul pentru ca, daca apartamentul inca nu exista fizic, nu se poate vizita, planul ramane singura informatie pe care o avem despre cum vom locui la momentul mutarii. Se poate face exercitiul cu ruleta timp de cateva zile in locuinta actuala: iti poti masura mobilierul cu care intri in contact si cat ocupi (aproximativ) cand te misti – este, oricum, mai practic decat sa ceri parerea unei rude care tine la tine, dar nu are competentele tehnice cu care te poate ajuta, oricat de mult ti-ar dori binele. Recomand, in situatia aceasta, luarea ruletei peste tot. Adica peste tot.

La nivel de principiu, conformatia este importanta: planul decomandat reprezinta rezolvarea cea mai confortabila. Varianta optima de decomandare este cand accesul in locuinta se face printr-un mic hol (vestibul) care comunica cu bucataria, camera de zi si toaleta de serviciu, iar accesul catre dormitoare nu este direct din punctul de unde se poate accesa zona de zi; este nevoie de un mic sas pentru ca zona de noapte e ideal sa ofere un anume grad de intimitate. Recomand sa nu lipseasca spatiile de depozitare – luati-o ca pe un sfat dezinteresat de la cineva dezordonat.

Se poate trai si intr-un apartament comandat si lipsit de depozitari, dar nu este la fel: majoritatea dintre noi ducem vieti prea aglomerate pentru a mai putea investi timp in mutarea obiectelor dintr-un loc in altul (cand nu avem unde sa le tinem), si nu aduce nimic bun nici deranjarea activitatilor celorlalti membri ai familiei.

 Care sunt cele mai frecvente trei capcane ale noilor ansambluri rezidentiale?

Ma pot pronunta doar despre capcanele pe care le-am gasit eu impreuna cu fanii comunitatii Case Strambe pe Radar in planurile pe care le-am discutat impreuna. Fiecare bloc construit poate avea si vicii ascunse dar nu am acces la ele in lipsa proiectului tehnic, iar uneori poate fi prea devreme sa vrei sa mergi la fata locului, am explicat motivul deasupra. Acest dezavantaj vine impreuna cu micul avantaj ca, uitandu-te pe plan cu un arhitect alaturi, afli macar la ce sa te astepti la momentul cand blocul va fi gata si te vei muta: poti presupune ca un dezvoltator care a fost responsabil vis-a vis de conformatia apartamentului nu va trisa la fierul-beton din armaturi (unii dintre ei inteleg cat este de mare riscul). Incep cu problema conformatiei:

  • cand nu este rezolvata corect, aceasta poate genera, uneori, situatii jenante sau incomode, mai ales cand intrarea in casa are acces direct spre dormitorul matrimonial in loc de camera de zi; putem avea parte de disconfort si cand baia este foarte departe de dormitor iar drumul presupune traversarea livingului. Am vazut intrari in locuinta care se fac prin bucatarie si care, fiind deschisa, poate deveni locul ideal pentru depozitat pantofi si haine (sic!)

    Conformatie defectuoasa – intrarea se face prin bucatarie

  • ingustimea exagerata sau suprafata prea redusa (vis-a vis de reglementari) a (cel putin) unui spatiu din locuinta: uneori, dormitoarele din schitele din pliant apar fara reprezentarea paturilor in imagine, sau cu ele micsorate de autorul imaginii. Acest lucru nu schimba faptul ca paturile din comert au dimensiunile standard raportate la cele ale omului, iar intr-un dormitor mult prea stramt fiecare ocolire a patului poate fi o sursa de enervare zilnica (in cazul fericit cand ocolirea este, totusi, posibila). La bai necorelarea dimensiunilor omului mediu cu propunerea poate genera situatii ridicole

Dormitorul din acest apartament este in realitate foarte mic.

  • o mare problema poate fi si ignorarea consecintelor anumitor decizii de catre proiectantul cladirii – am gasit situatii in care peretele care trebuia perforat pentru tubulatura de tiraj a hotei sau centralei termice (traseul cel mai scurt) era din beton armat. Acest lucru impune fie prevederea din faza de proiect a unei perforari in perete care sa tina cont de pozitia armaturii (destul de putin probabil), fie prelungirea tubulaturii cu mai multi metri si ancorarea acesteia de tavan pentru posibilitatea scoaterii ei afara intr-un punct unde peretele este din zidarie si permite perforarea. Rezolvarea poate fi inestetica si reprezinta o complicatie de care noul locatar sigur nu va avea nevoie.

 La ce trebuie sa fie atenti viitorii proprietari atunci cand vad planul unui apartament?

In primul rand ar trebui sa invete sa citeasca semnele ca sa afle cine le vinde casa.

E important sa observe in tihna cum reactioneaza reprezentantul de vanzari la intrebarile lor: e dispus sa ofere informatii suplimentare sau nu? Isi asuma corespondenta catorva mailuri cu persoana care doreste sa cumpere apartamentul sau are atitudinea plictisita a celui pe marfa caruia se bate tot targul? Amabilitatea spune ceva, e primul filtru (sa nu uitam ca atitudinea sa poate fi oglindirea celei a sefului sau vis-a vis de clienti, zicala zice „cum e turcul, si pistolul”). Al doilea lucru ar putea fi testul „prafului in ochi”: ce iti raspunde cand il intrebi daca armatura a fost legata cu sistem Klaus, cum cere legea? Daca zice ca sigur ca da, ai in fata un om de vanzari care vrea doar sa vanda si atat. Daca insa recunoaste ca nu intelege ce il intrebi si iti cere ragaz ca sa se intereseze, exista o sansa sa ai de-a face cu cineva cat de cat corect. Urmatorul pas e sa scoti fituica cu intrebarile pe bune de la arhitectul care a vazut planul si de-aici inainte stii ce ai de facut.

A propos – sistemul Klaus se refera la platformele actionate hidraulic care introduc automobilele in parcarile subterane unde nu este loc de rampa, n-are nici o legatura cu alcatuirea armaturii.

 Dar atunci cand viziteaza o locuinta?

Ar trebui sa stie ca nu poate intelege totul dintr-o singura privire – spun ca vizionarea apartamentului poate fi doar partial concludenta pentru ca, pentru majoritatea, aceasta este doar o excursie facuta seara, dupa birou.

Asa cum un detectiv stie ca o cravata de calitate nu se mototoleste foarte tare dupa o singura refacere a nodului, un arhitect cu experienta poate spune din ochi daca patul dublu va intra in dormitor si fara ruleta daca are ochiul format. Eu nu ma pricep la ce face un detectiv sau un chirurg, dar pe meseria mea ma pot pronunta. Cand nu stiu sun pe cineva care se pricepe.

Prin intermediul site-ului radunegoita.ro, oferiti consultanta pentru alegerea apartamentelor si a caselor. Care este metoda de analiza pe care o folositi?

Ofer clientilor o analiza cu care pot merge cu incredere la discutia cu reprezentantii dezvoltatorului. Analiza pe care o folosesc pentru fiecare apartament este pe structura SWOT (puncte tari, slabe, amenintari si oportunitati). Ma folosesc de principiile arhitecturii functionaliste care se aplica in proiectarea de arhitectura si explic clientului in detaliu ce inseamna fiecare lucru din schema apartamentului pentru stilul de viata si nivelul de confort al persoanei (persoanelor) interesate. Incerc sa iau in calcul absolut tot ce poate fi relevant pe termen mediu sau lung, pentru ca locuirea implica si factorul timp – (aproape) nimeni nu isi ia o casa in care sta doar doi ani: ne dorim ca locuinta pe care o alegem sa fie mai mult decat doar “acasa” pentru ca “acasa” implica mai des familiaritate decat confort. Locuintele slabe calitativ pot deveni incomode in timp – la vizionare totul sclipeste, dar ne dorim cu totii mai mult de atat.

 

 

 

 

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.