Ce este gresia rectificată? Procesul de rectificare, modalități de întreținere și utilizare

Gresia și faianța rectificate au câștigat din ce în ce mai multă popularitate în designul de interior. Furnizorii propun o ofertă vastă de astfel de produse, iar designerii de interior și arhitecții le utilizează frecvent. Aceste plăci tăiate la mare precizie oferă multe beneficii care le fac dezirabile pentru pardoseală, backsplashes (contrablaturi) și pereții de accent. Prezentul articol tratează subiectul plăcilor ceramice rectificate – ce înseamnă gresia rectificată, ce beneficii oferă și câteva posibilități de design cu aceste produse versatile.

Vezi produsul: https://www.deltastudio.ro/faianta-porcelanosa-grupo-cubik-marmi-150×59-6-cm-alb-negru

Ce înseamnă gresia rectificată? Despre procesul de rectificare al plăcilor ceramice

Chiar și cu cele mai moderne și performante procese de producție, nu există două plăci ceramice identice. Acest lucru se întâmplă deoarece, în procesul de coacere, se produc mici deformări care, deși nu sunt vizibile ochiului liber, pot impacta rezultatul final, mai ales în cazul utilizării de plăci ceramice de dimensiuni mari.

Procesul de rectificare vine și soluționează această problemă. Plăcile rectificate sunt finisate prin șlefuire și lustruire pentru a fi identice, cu margini ascuțite, perfecte. Astfel, rectificarea este parte a procesului de producție, și se realizează ulterior scoaterii din cuptorul de coacere. Prin prelucrarea (tăierea) marginilor plăcii, muchiile vor forma un unghi perfect de 90 grade. Scopul procesului este obținerea unor calibre fixe și eliminarea conturului marginal.

Cum se montează gresia rectificată?

Deși se îmbină perfect, plăcile de faianță sau gresie rectificate necesită, totuși, un rost minim pentru a preîntâmpina deteriorarea cauzată de diferiți factori externi, precum diferențele de temperatură, umiditate sau chiar în cazul unui cutremur. Furnizorii recomandă ca rostul minim pentru interior să fie de aproximativ 1,5 mm, iar pentru exterior este necesar un rost de aproximativ 5 mm. Pentru un rezultat perfect și uniform, se recomandă utilizarea distanțiatorilor în montaj.

Vezi produsul: https://www.deltastudio.ro/cauta/noa%20tanzania%20almond

Beneficiile plăcilor ceramice rectificate

Un beneficiu major al plăcilor ceramice rectificate derivă din precizia cu care sunt tăiate. Datorită uniformității marginilor, acestea pot fi instalate cu linii de chit minime. În felul acesta, spațiul va fi transformat într-o suprafață continuă, uniformă și modernă, creând impresia unei dimensiuni mărite și având un impact vizual remarcabil.

De asemenea, plăcile ceramice rectificate sunt mai ușor de montat și chituit, lucru care economisește timp și reduce cheltuielile. Pentru obținerea unei suprafețe unitare, recomandăm alegerea unui chit de culoarea plăcii utilizate.

Vezi produsul: https://www.deltastudio.ro/faianta-porcelanosa-grupo-mombasa-prada-white-120×45-cm-alb

Avantaje și posibilități de design multiple cu faianță sau gresie rectificată

Gresia și faianța rectificate sunt elemente versatile, având aplicații multiple – acestea pot fi utilizate pentru realizarea pardoselilor, dar și pentru obținerea unor pereți de accent și a backsplash-urilor (contrablaturilor) pe care le regăsim cu precădere în amenajarea bucătăriilor și băilor. În cazul backsplash-urilor din bucătărie și baie, este mai utilă folosirea rosturilor mai mici pentru a facilita curățarea.

Vezi produsul: https://www.deltastudio.ro/faianta-porcelanosa-grupo-mosaico-durango-150×59-6-cm-gri

Datorită dimensiunilor fixe rezultate în urma procesului de rectificare, plăcile ceramice pot fi folosite pentru realizarea unor modele care nu ar fi posibile utilizând plăci nerectificate, precum este cazul mozaicurilor și a altor modele realizate prin plăci de decor.

În ceea ce privește designul, plăcile rectificate permit obținerea unei plaje largi de stiluri, de la tradițional la modern. Pentru un aspect tradițional, puteți alege un model clasic, unde plăcile vor fi așezate după tiparul herringbone, iar pentru un aspect modern este recomandată utilizarea plăcilor de dimensiuni mari, cu linii de chit minime și într-o schemă de culori monocromatică.

Herringbone pattern
Vezi produsul: https://www.deltastudio.ro/faianta-porcelanosa-grupo-samui-verbier-silver-120×45-cm-gri

Desigur, pentru un design mai îndrăzneț, faianța rectificată este ideală pentru realizarea unor pereți de accent. Aceasta poate fi o modalitate excelentă de a adăuga textură unui spațiu, fără a-l supraîncărca.

Îngrijirea și întreținerea plăcilor rectificate

Faianța sau gresia rectificată sunt recomandate și în cazul zonelor de trafic intens, astfel, trebuie să ne întrebăm cum pot fi curățate și întreținute. Acestea pot fi curățate cu o cârpă umezită și un detergent neutru, iar pentru petele persistente este recomandată folosirea unui detergent specializat. În urma unei pătări cu diferite soluții, plăcile rectificate trebuie curățate cât mai repede.

Este de evitat utilizarea substanțelor chimice dure, ori a materialelor abrazive, deoarece pot zgâria suprafața plăcii. De asemenea, pentru a preîntâmpina pătarea chitului și a-l feri de umezeală, este recomantată sigilarea lui.

În concluzie, plăcile ceramice rectificate sunt tăiate la dimensiuni standard, prin calibrare perfectă, fiind niște produse versatile care produc un decor estetic, dând impresia unei suprafețe continue, cu aspect unitar. Din punct de vedere financiar, costurile unui astfel de finisaj s-au redus considerabil datorită avansurilor tehnologice. Astfel, gresia și faianța rectificate sunt produsele cele mai căutate – în ultimii ani, diferența de cost între o placă rectificată și una nerectificată s-a diminuat la aproximativ 10%.

Cu o varietate largă de culori și dimensiuni, aceste produse oferă o gamă vastă de posibilități de design, putând atinge orice stil este potrivit personalității, dorințelor și nevoilor fiecăruia.

Vezi produsul: https://www.deltastudio.ro/faianta-porcelanosa-grupo-spiga-marmi-china-xxl-150×59-6-cm-alb

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.