Blog/Case de vis: din culisele unui proiect cu totul deosebit
Ionut Butu 16 ianuarie 2019
3145
Case de vis: din culisele unui proiect cu totul deosebit
Amenajarea sau achizitia unei case de vis reprezinta o dorinta puternica pentru multi dintre noi. Dar ce este aceea o casa de vis? Un raspuns pe atat de dificil de dat pe cat de puternica este aspiratia unei persoane catre o casa de vis. Un raspuns pe care nici persoana care “viseaza” nu il poate formula cu usurinta, desi il intuieste. Confortul, spatiul, stilul, luxul, eleganta, cadrul natural sau urban pot reprezenta niste repere asociate de multe ori unei case de vis. Exista insa un grad de generalitate si chiar de impersonalitate asociat acestor termeni, care face necesara o privire mai atenta a ceea ce alcatuieste aceasta dorinta.
Pentru a ne apropia de o intelegere si chiar de o ilustrare a ideii de casa de vis, haideti sa vedem cum ia nastere un astfel de “vis”. Iar apoi, cum se poate materializa un astfel de vis, fara a fi neaparat constransi de resursele disponibile.
Viziunea asupra unei case de vis este legata de pesonalitatea celui/celei ce o va locui. Totodata, este legata de experientele sau de reperele intime ale persoanei. Ele intervin in conturarea propriei idei asupra unei case de vis. Iar aceasta face sa existe o varietate, o abundenta, practic o infinitate de idei de casa de vis.
REPERE PENTRU IDEEA UNEI CASE DE VIS
Sa incercam sa intelegem cum ia nastere proiectia unei case de vis in gandul dar si in sufletul unei persoane. Exista o varietate de repere pe care fiecare dintre noi si le contureaza in timp si care contribuie la ideea unei case de vis. Sunt experiente care ne-au marcat in mod placut si a caror amintire ne trezeste un puternic sentiment de confort interior. Sunt experiente singulare sau repetitive, suficient de puternice sau persistente cat sa-si fi lasat amprenta asupra noastra. Cateva exemple reprezentative:
un moment special dintr-o calatorie
o secventa dintr-o productie cinematografica sau tv
un pasaj lecturat intr-o carte
o vizita facuta care ne-a marcat in mod deosebit
o amintire/imagine din copilarie
Astfel de experiente alcatuiesc o baza puternica, definitorie pentru modul in care ne raportam la spatiul locuit. Exista si o alta categorie de repere, ce tin de personalitatea fiecaruia. Ele pot fi determinate intr-o masura importanta si de cele enumerate mai sus, insa au propria importanta. Dintre acestea putem mentiona:
Pentru a intelege in complexitate ideea unei case de vis, este important sa avem o raportare corecta fata de aceste tipuri de repere. Atat ca proiectanti, cat si ca “beneficiari” ai unei case de vis. Simpla raportare la trend sau la standing poate sa afiseze imaginea unei case de vis in contextul relatiilor sociale. Dar in afara acestora, poate sa lase locuitorii intr-un decor impersonal si rece care sa nu implineasca asteptarile unei locuiri “de vis”. Un proiectant sau consultant competent poate ghida cu mult folos stabilirea cadrului ideal de locuire dorit. Integrarea preferintelor / apetentelor personale si raportarea la experientele care ne-au marcat pot conduce catre o materializare consistenta a unei case de vis.
ELEMENTELE ESENTIALE ALE UNEI CASE DE VIS
Am vorbit despre multiplele repere utile pentru intelegerea in ansamblu a ideei de casa de vis. Urmeaza discutarea modului in care toate aceste elemente „date” pot fi prelucrate si integrate in concretizarea ideii complexe de “casa de vis”. Desi reperele discutate sunt legate in prima instanta de obiecte, spatii si imagini concrete, ceea ce mintea umana retine in esenta este atmosfera degajata de acestea. Elementele care compun atmosfera sunt numeroase si greu de epuizat intr-o enumerare: lumina, aer, arome, texturi, senzatii etc.
Atmosfera este poate caracteristica cea mai puternica a unui loc, cu atat mai mult a unei case de vis.
Atmosfera se situeaza la limita dintre material si imaterial si este cea mai directa “intampinare” pe care o casa o ofera. Atmosfera poate fi pusa in legatura cu tipurile de repere discutate. Ea stabileste un dialog cu persoana care experimenteaza spatiul prin intermediul acestor repere si realizeaza legaturi de diferite intensitati.
Atmosfera este strans legata de relatiile dintre elementele amenajarii casei. Pentru amenajarea unei case de vis, este importanta atat alegerea diferitelor obiecte si finisaje, cat si modul in care acestea sunt “asamblate” impreuna. In aceeasi masura, relatia dintre elementele amenajarii, configurarea spatiala a cladirii si orientarea/deschiderea spatiilor este importanta. O buna relationare intre toate aceste “piese” si atentia la “reperele” personale ale beneficiarului vor conduce catre materializarea proiectului unei case de vis.
CONFORTUL UNEI CASE DE VIS
Este foarte important ca cele discutate mai sus sa conduca spre confort in locuirea unei case de vis. La fel ca reperele pentru o casa de vis sau atmosfera care trebuie sa le integreze, intelegerea in profunzime a ideii de confort este esentiala. In mod curent, confortul la care facem referire este cel fizic. Foarte des este discutat confortul unui obiect de mobilier: scaun, canapea, pat etc. Aceasta tine de ergonomie, un aspect important in obtinerea confortului general. Exista apoi confort ambiental (calitatea aerului), confort vizual (lumina, cromatica), confort acustic etc.
Dar poate cel mai important tip de confort, care le include pe sau decurge din cele mentionate este confortul psihologic.
Confortul psihologic tine pe de o parte de relatiile dintre elementele amenajarii si de atmosfera.
O canapea confortabila plasata intr-un ambient nepotrivit poate de fapt sa creeze mai mult disconfort, din cauza contradictiei dintre confortul fizic si disconfortul vizual. O astfel de nepotrivire poate tine de cromatica, de dimensiuni inadecvate, de stilistica etc.
Pe de alta parte, confortul psihologic tine si de relatia ambientului cu reperele personale. O amenajare perfect echibrata si armonioasa poate sa para straina unei persoane daca aceasta nu tine cont de perceptia personala asupra casei de vis. Astfel, intelegerea complexa a elementelor care alcatuiesc viziunea unei persoane despre casa de vis este esentiala, atat pentru beneficiar cat si pentru proiectant.
In continuare, vom cauta o ilustrare sensibila a ceea ce poate alcatui o casa de vis. Obiecte, compozitii, amenajari interioare, cladiri, toate cu personalitatea proprie si “incarcate” cu o poveste.
AMPLASAMENTUL UNEI CASE DE VIS
Cel mai adesea, ideea unei case de vis este legata de un amplasament generos, uneori retras: o gradina bogata, o curte cu o amenajare complexa, vecinatatea unui element natural – lac, padure. Exista, pe de alta parte, si preferinta unor persoane pentru un amplasament mai “aglomerat”, legat de viata urbana, chiar si in cazul unei case de vis.
Locuinta realizata de arh. Kengo Kuma, deschisa catre un cadru natural superb. Sursa: sohu.com
Orientarea spatiilor casei devine foarte importanta, deoarece aceasta stabileste relatia cu cadrul in care locuinta este amplasata. Vorbim de orientarea catre un peisaj natural, catre o gradina, catre panorama unui oras in cazul unui loft, spre exemplu.
Acestea sunt invitate inauntru, alcatuind parte integranta din ambianta unei incaperi.
Mobilier dining de la Calligaris intr-un spatiu deschis catre o gradina bogat amenajata
Deschiderea catre elemente exterioare atragatoare este un deziderat pentru multi care “viseaza” o casa ideala. Pentru a profita din plin de vecinatatile agreabile, este necesara si abilitatea proiectantului de a “incadra” peisajul. In proiectul unei case de vis, o tratare creativa a deschiderilor poate face mai intensa perceptia asupra exteriorului. Totodata, spatiile de mediere intre interiorul locuintei si cadrul exterior joaca un rol important. Terase, pergole, sere, copertine vor face tranzitia intre interior si exterior mult mai savuroasa si bogata.
MODERNITATE SI CLASICITATE IN PROIECTUL UNEI CASE DE VIS
Viziunea asupra unei case de vis are un grad mare de particularitate si de diversitate, de la o persoana la alta. Diversitate dictata de reperele, preferintele, optiunile proprii. Un factor important pentru infatisarea casei de vis este preferinta beneficiarului pentru noutate sau pentru istoricitate. De cele mai multe ori, aceasta optiune se situeaza intre cele doua limite. Exista insa si cazul proiectelor “radicale” care imbratiseaza categoric fie noul, fie istoricul. Sunt proiecte mai rare, spectaculoase prin caracterul lor. Foarte multe locuinte sau amenajari imbina in proportii diferite un decor clasic cu accente moderne sau viceversa.
Mobilier modern de la Calligaris amplasat cu subtilitate intr-un cadru istoric
Optiunea pentru un tip de decor sau altul tine evident de reperele profunde/de baza ale unei persoane. O amintire puternica din copilaria petrecuta in casa bunicilor sau dintr-o calatorie intr-un oras istoric va ghida dorinta evocarii unui astfel de cadru. Un cadru care sa transmita celui ce o locuieste o extraordinara stare de bine, de confort interior. Amenajarea in ansamblu sau pur si simplu o atenta rezolvare de detaliu pot evoca o amintire, un reper care sa dea sens profund casei de vis.
Exista si optiunea pentru o locuinta sau o amenajare radical moderna, puternic legata de personalitatea comanditarului. De multe ori, prezenta elementelor naturale este cea care confera caracterul de locuinta unui obiect altfel abstract. Totodata, atmosfera de ansamblu poate da “caldura” unui astfel de proiect, printr-o alegere si asociere sensibila de forme, texturi, lumini etc.
Mobilier dining de la Calligaris cu o estetica prontat moderna
Locuinta cu o estetica radical moderna. Sursa: elledecor.com
Casa de vis poate astfel sa imbratiseze numeroase ipostaze, de la o cladire complet noua la o casa istorica reamenajata. Ambientul poate sa combine elemente noi si referinte istorice, dupa cum vom vedea.
DECORUL UNEI CASE DE VIS
Intr-un proiect ideal de amenajare a locuintei, decorul integreaza elementele amenajarii pentru a crea atmosfera potrivita asteptarilor personale. Decorul casei de vis poate fi mai dens sau mai aerat, in functie de personalitatea beneficiarului. In ambele cazuri, insa, decorul trebuie sa fie echilibrat pentru a asigura confortul phisologic al locuitorilor.
Un decor fluid, minimalist vine in intampinarea preferintelor pentru o estetica simplificata, volatila: un cadru destins care sa imbratiseze momentele de emotie si bucurie gazduite de casa. Pe de alta parte, densitatea si forta vizuala a unor texturi saturate pot oferi cadrul ideal pentru persoane ce poarta amprenta unor experiente puternice.
Un element important pentru conturarea decorului este stilul ales. Modernism, clasicism, minimalism, stil scandinav, mid-century… sunt cateva dintre ipostazele tendintelor contemporane in design. O puternica tendinta manifestata astazi este si ca stilurile devin fluide si hibride. Intersectii inedite de stiluri se intalnesc astazi in designul si ambientele contemporane. O astfel de intrepatrundere apare foarte potrivita pentru a contura un ambient polivalent si rafinat pentru o casa de vis. Este si o unealta versatila pentru proiectanti in a integra referinte si repere multiple. In acelasi timp, pentru a crea un ambient adecvat unor personalitati complexe.
SPATIILE UNEI CASE DE VIS
Cunoastem cu totii ce inseamna o locuinta moderna si care sunt spatiile care o compun: living, dining, bucatarie, dormitor etc. Ne-am obisnuit, atat ca beneficiari cat si ca proiectanti sa lucram cu liste de spatii, suprafete, mobilier, finisaje… Cand vine vorba de o casa de vis, metoda ar trebui sa fie insa cu totul alta. A discuta despre experiente spatiale, in stransa legatura viata ce se desfasoara in interiorul locuintei, apare mult mai adecvat. Iar experientele trebuie neaparat sa integreze reperele discutate si sa urmareasca conturarea atmosferei adecvate asteptarilor locuitorilor.
Spatiul intalnirii (living)
Elementul central al unei locuinte il reprezinta spatiul care aduce laolalta membrii familiei, prieteni, apropiati, dar si spatiul momentelor de destindere. In jurul acestuia se organizeaza intreaga compozitie a unei case de vis. Aici au loc intalniri, discutii, vizionari sau lecturi in momentele de liniste. Aceasta zona a casei trebuie sa fie cadrul ideal care gazduieste momentele cele mai pretuite.
Living rafinat, in care se distinge canapeaua KIM de la Ditre Italia, proiectata de designerul Stefano Spessotto
Livingul va fi astfel o zona bine delimitata, pentru a crea sentimentul apropierii intre persoane. In acelasi timp, livingul se deschide catre sau se conecteaza cu cat mai multe zone ale casei. Este un spatiu puternic individualizat, dar si interconectat cu spatiile adiacente.
Dormitor in vila clasica, amenajat folosind patul Bruce de la Poliform
Spatiul odihnei (dormitor+baie)
Spatiul cel mai intim al casei, dormitorul, trebuie sa ofere cadrul pentru relaxare si refacere. De regula, aici contrastele sunt evitate, mizandu-se pe o atmosfera unitara si pe un decor relaxant privirii. Legatura cu elemente exterioare este urmarita, insa intr-un mod mai retinut decat in cazul livingului. O deschidere punctuala, o fereastra tip nisa, un balcon discret sunt elemente ce sporesc sentimentul de ocrotire. In proiectul unei case de vis, dormitorul este intotdeauna asociat unui dressing generos si unei bai proprii. Aceasta aduce confort, dar si destindere spatiului, individualizand unitatile functionale in spatii distincte.
Dining cu un decor sofisticat cu oglinzi, proiectat de designerul Victoria Vlasova. Sursa: culture.ru
Spatiul meselor impreuna (dining)
Diningul reprezinta, ca si livingul, un loc al intalnirii, fie intre membrii familiei, fie intre acestia si invitati – rude sau prieteni. De cele mai multe ori, cele doua se regasesc in stransa legatura, pastrandu-si insa propriul caracter. Zona diningului se centreaza pe principala piesa de mobilier – masa. Prin forma acesteia, ea aduce impreuna oamenii intr-un cadru cu mai multa intimitate. Astfel, si decorul trebuie sa sublinieze acest lucru si sa creeze, pe de o parte, senzatia de intimitate, de apropiere. Pe de alta parte, este importanta si mentinerea unei legaturi vizuale si functionale cu celelalte spatii ale casei – deopotriva interioare si exterioare.
Detaliu de biblioteca de la Poliform
Spatiul reflectiei (biblioteca)
Tehnologia contemporana face sa fie pus sub semnul intrebarii rostul informatiei tiparite pe orice fel de suport. Presa difuzeaza informatia prin intermediul mediului online, cartile devin disponibile in format electronic si stocabile in cantitati imense pe un singur dispozitiv, iar muzica foloseste aceleasi medii pentru a ajunge la ascultatori, in locul clasicelor discuri sau CD-uri.
Cu toate acestea, apetitul celor interesati pentru carti tiparite, Cd-uri, discuri de vinil etc. nu a scazut, dar colectiile de editii de carte, muzica sau film necesita propriile spatii de depozitare. Pentru o astfel de persoana, o casa de vis va include neaparat un spatiu dedicat bilbiotecii si lecturii. De multe ori, bibliotecile ajung sa “decoreze” livingul. Un iubitor de carte, insa, va avea chiar si in acest caz propriul spatiu, retras si confortabil, in care sa se bucure de lectura.
Terasa cu o atmosfera destinsa, finisata cu placi ceramice Newport Beige de la Venis
Spatiul contemplarii (terasa)
Extensie a livingului sau spatiu cu propria individualitate, terasa este o piesa ce nu poate lipsi in “arhitectura” unei case de vis. Este piesa de “contact ” intre exterior si interior, spatiul care le contine si le uneste in acelasi timp. In cazul unei gradini generoase, pot exista mai multe terase, fiecare cu propria destinatie: loc de luat masa, loc de destindere, loc de admirat imprejurimile. O amenajare bogata si atenta a gradinii, nelipsite unei case de vis, va transforma oricand terasa intr-un spatiu al contemplarii elementelor naturale.
Spatiu de trecere delimitat de corpuri de biblioteca Poliform
Spatii de articulatie (holuri, scari)
Cum orice locuinta cuprinde atat spatii principale cat spatii secundare, de “articulatie”, este foarte important ca toate la un loc sa ofere o experienta “completa” a casei de vis. De aceea, tratarea acestor spatii (holuri, culoare, scari) trebuie sa nu distraga atentia de la spatiile principale discutate mai sus. Pe de alta parte, trebuie sa le evoce, sa le pregateasca si sa mentina intensitatea si savoarea atmosferei generale. Pentru unele persoane, micile “cotloane” ale casei pot avea un rol evocator puternic. Astfel, ele trebuie tratate si decorate in consecinta, ca mici locuri de “popas” in parcurgerea atat de mult visatei locuinte.
Cu aceasta am putea incheia spunand ca o casa de vis nu este neaparat o casa costisitoare. Este un loc evocator, cu o atmosfera puternica dar si echilibrata. Este locul care te intampina cu caldura si iti ofera destinderea si confortul interior atat de necesare fiecaruia dintre noi.
Hol elegant in care pardoseala este realizata cu placi ceramice gama STARWOOD de la Porcelanosa
Înscrie-te la newsletter
Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.
Politica de folosire cookie-uri pe scurt
Acest site utilizează cookie-uri propii și de la terți pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Cookie-urile sunt stocate în browserul dvs. și ne oferă informații care ne ajută să îmbunătățim site-ul astfel încât dvs. să aveți o experiență de utilizare cât mai plăcută.
Puteți ajusta setările cookie-urilor folosite de noi cu ajutorul meniului de mai jos.
Cookie-uri necesare
Vor fi active doar cookie-uri de la WordPress sau Google. Acestea sunt necesare pentru ca site-ul să funcționeze optim.
Cookie-uri pentru monitorizare trafic
Google Analytics ne furnizează statistici anonime despre vizitatorii site-ului (ex. numar de vizitatori, timpul petrecut pe site, etc.) Acesta ne permite să determinam gradul de performanță al site-ului și ne ajută să îmbunătățim site-ul pentru ca dumneavoastră să aveți o experiență de navigare cât mai plăcută.
Vă rugăm să activați cookie-urile necesare mai întâi, pentru a putea activa cookie-urile de la terți.
Cookie-uri de marketing
Google Remarketing și Facebook Pixel ne ajută să vă livram reclame cu oferte promoționale bazate pe istoricul dumneavoastră de navigare în site.