Boo cataria by Bruno Andresoiu
Cred ca rolul arhitecturii este de a uni sentimentul de apartenenta cu libertatea omului. Zbor al personalitatii si joc al caracterului in climatul cald al obiceiurilor traditionale. Evadare a spiritului si intoarcere permanenta la identitatea formelor. Metafora bumerangului, folosita de arh. Bruno Andresoiu, reprezinta aceasta curaj al formelor unui mobilier de bucatarie care invita la gravitatie … in jurului lui.
“Felul in care locuim, datoriat atat programului cotidian cat si tehnologiei tot mai prezente in spatiul domestic, este in continua evolutie, adaptandu-se facilitatilor confortului actual. Chiar daca in structurile sale profunde locuirea raspunde acelorasi nevoi, felul in care le satisfacem este decisiv legat de climatul cultural al epocii. Astfel, in cultura contemporana, bucataria nu mai constituie spatiul exclusiv al gospodinei, spatiul preparatelor traditionale, grele si mirositoare in care accesul neinitiatilor este restrictionat. Din ce in de mai frecvent, locuinta contemporana se organizeaza in jurul bucatariei, spatiu adeseori deschis, facand corp comun cu camera de zi cu care isi imparte functiile. Bucataria devine inima casei si sunt tot mai multi cei frustrati ca spatiul interior sau mobilierul uzual nu contribuie suficient la asta.
Bu(oo)cataria Boomerang este gandita nu doar ca obiect perfect functional aflat in centrul casei ci si ca un statement cultural al reorganizarii interiorului locuintei in jurul bucatariei. Dat fiind ca noua bucatarie trebuie sa fie locul in care revii permanent in timpul petrecut acasa, am ales bumerangul drept sursa de inspiratie formala. Trei bumeranguri din materiale diferite (lemn, corian si tabla) si situate la cote diferite sunt destinate fiecare unor functii precise si constituie impreuna obiectul complex al bucatariei. Datorita formei alese, obiectul-spatiu al bu(oo)catariei se deschide catre celelate zone ale casei, integrandu-se in acestea si integrandu-le totodata.
Scenariul locuirii ideale este acela in care membrii familiei pot petrece impreuna cat mai mult timp, si bucataria Boomerang incearca sa gestioneze acest deziderat. Imaginea cu care trebuie insotita aceasta bucatarie este cea a intregii familii grupate in jurul “vetrei” ultramoderne, independenti si in acelasi timp impreuna“ (arh. Bruno Andresoiu)