Cum alegi corect un blat de bucătărie? Ceramică, granit, cuarț sau fenix?

Industria mobilierului și a accesoriilor a inovat atât de mult încât opțiunile sunt numeroase. Pe un blat de bucătărie se lucrează, toacă și depozitează o mulțime de obiecte, motiv pentru care alegerea acestuia e un subiect foarte dezbătut în momentul proiectării bucătăriei. Într-adevăr, oferta este variată și avantajele acestor materiale la fel, motiv pentru care decizia este greu de luat, iar designerii de interior recomandă alegeri adaptate în funcție de nevoile și dorințele personalizate ale fiecărui beneficiar.

Cât de important e blatul de lucru?

Blat din ceramică Coverlam, showroom Delta Studio

Blatul de bucătărie este suprafața cu care interacționezi cel mai des din întreaga încăpere. Importanța alegerii unui material corect și adaptat nevoilor tale este crucială pentru că:

  • blatul de bucătărie reprezintă zona principală de lucru
  • blatul de bucătărie integrează electrocasnice și accesorii precum chiuveta, plita și uneori și hota
  • blatul de lucru poate fi proiectat astfel încât să servească și ca masă de dining
  • blatul de bucătărie poate servi ca depozitare pentru electrocasnice
  • blatul de lucru este supus celor mai multe substanțe, șocuri, riscuri de zgârieturi, șocuri termice
  • blatul de bucătărie este cea mai vizibilă și tactilă suprafață din bucătărie, având puterea de a completa sau ruina un concept de amenajare interioară

În ceea ce privește variantele de material din care poate fi confecționat, blatul de bucătărie poate fi regăsit într-o multitudine de variante. Le vom prezenta pe cele recomandate de arhitecții de interior, cu avantajele și dezavantajele fiecăruia, care nu trebuie scoase din context, ci luate ca atare și adaptate la specificul fiecărui proiect. Fiecare material se potrivește perfect într-un proiect unde cerințele beneficiarului sunt îndeplinite 100%!

Blat de bucătărie din ceramică – avantaje și dezavantaje

Ceramica este materialul momentului în materie de blaturi de bucătărie, întrucât îndeplinește absolut toate specificațiile tehnice necesare suprafețelor de înaltă rezistență pentru a fi folosită cu succes în acest scop.

Ceramica este materialul ce se reinventează mereu. Este proiectată pentru utilizare într-o varietate de aplicații. Datorită naturii și tehnologiei sale, prezintă o serie de avantaje greu de combătut de alte materiale naturale în bucătărie:

  • ceramica este un material dur și omogen, waterproof, rezistent la orice fel de substanță (inclusiv acidă)
  • rezistența termică a ceramicii este imbatabilă (poate suporta 1000 de grade Celsius) – permite așezarea unei tăvi încinse fără niciun suport
  • blatul de bucătărie din ceramică este extrem de sigur pentru orice fel de aliment
  • ceramica poate fi utilizată atât pentru blaturi, cât și pentru fronturile bucătăriei (în grosimi mici de 2-3mm), conferind un design unitar, omogen, modern
  • suprafața unui blat de ceramică este complet impermeabilă; nu permite impregnarea substanțelor, astfel încât blatul nu se va păta niciodată
  • costurile pentru un blat de ceramică sunt simțitor mai mici decât ale celor din piatră naturală
  • ceramica poate fi ușor prelucrată, conferind acel aspect monobloc extrem de elegant, permițând și turnarea chiuvetei din același material

Un dezavantaj posibil al blatului din ceramică poate fi tocmai duritatea și inflexibilitatea lui – la șocuri mecanice mari sau manipulare necorespunzătoare se poate sparge/ciobi.

Blatul de bucătărie din cuarț – avantaje și dezavantaje

blat de bucătărie cuarț
Bucătărie cu blat din cuarț Cucinesse, showroom Delta Studio

Cuarțul folosit pentru un blat de bucătărie este o piatră prelucrată care poate conține un procent mai mic sau mai mare de cuarț natural, alături de liante și alte minerale. Practic, produsele finite pentru bucătărie din cuarț sunt, de fapt, un agregat de produse secundare din piatră care sunt măcinate și transformate în plăci ce pot servi amenajărilor de interior și nu numai.

Un blat de bucătărie din cuarț are o serie de avantaje extrem de competitive:

  • aspectul spectaculos al cuarțului – în unele tipuri de blaturi de cuarț sunt incluse fragmente de oglinzi și alte sticle, pilituri de alamă și alte amestecuri care îi conferă o textură și un aspect unic, greu de egalat de alte materiale
  • cuarțul este antibcaterian: suprafața blaturilor din quartz este non-poroasă și antibacteriană, fiind extrem de sigură pentru alimente și încăperi care necesită un grad înalt de dezinfectare
  • blatul din cuarț are o rezistență moderată la căldură (maximum 120 de grade), astfel încât micile accidente sau șocuri termice nu îi vor afecta suprafața
  • un blat de cuarț în bucătărie își va păstra proprietățile și aspectul timp de peste 25 de ani, fiind un material rezistent și durabil

Cuarțul are dezavantajul de a nu se fabrica în lastre mari ca ceramica, motiv pentru care pot exista îmbinări când vine vorba de suprafețe mai mari de placat. De asemenea, din cauza greutății materialului, nu poate fi folosit și pentru fronturi sau placări verticale.

Blat de lucru din fenix – avantaje și dezavantaje

Fenixul este un material inteligent, o inovație a ultimilor ani, făcând parte din categoria laminatelor la înaltă presiune. Un blat din fenix are suprafața alcătuită din particule nano-tehnologice, ia baza din panouri MDF. Cele două componente se îmbină sub presiune, cu rășină acrilică, pentru durabilitate îndelungată.

Materiale inteligente pentru blat de bucătărie – Porcelanosa x Delta Studio

Aspectul fenixului este extrem de tactil, oferind o senzație de soft-touch. Acesta nu este singurul avantaj al fenixului, pe care specialiștii îl recomandă pentru bucătăriile moderne. Iată mai mulți diferențiatori ai materialului:

  • poate fi folosit în amenajările moderne unitare, monolit, întrucât are aplicabilitate pe mai multe suprafețe: blat, contrablat, uși și pereți, fronturi de mobilier
  • un blat de bucătărie din fenix este complet anti-alergen, anti-mucegai și are proprietăți igienice
  • are o varietate mare de finisaje, de la mat la lucios în toate vriantele
  • are proprietăți de auto-regenerare: dacă este curățat după fiecare utilizare, suprafața se va păstra intactă mulți ani; de asemenea, are proprietăți anti-amprentă
  • este stabil la șocuri termice

Un dezavantaj al blatului de bucătărie din fenix poate fi faptul că anumite ingrediente îl pot păta definitiv. Din acest motiv, curățarea constantă a acestui material este imperios necesară pentru păstrarea în condiții optime pentru timp îndelungat.

Blat de bucătărie din granit – avantaje și dezavantaje

Granitul este piatra naturală care a câștigat cel mai mult teren în trenduri și alegeri legate de blatul de bucătărie. Provine direct din carierele de piatră, de unde se prelucrează prin tăiere în plăci subțiri ce sunt ulterior lustruite. Granitul este o rocă magmatică comună, care se formează în natură sub scoarța terestră la adâncimi considerabile și după o răcire lentă a lavei.

Blat bucătărie din granit
De ce diferă atât de mult prețurile granitului în magazinele de specialitate?

Această întrebare este pe buzele tuturor clienților: de ce găsim granit la prețuri accesibile, dar și la prețuri exorbitante? Aceste diferențe sunt date de proveniența pietrei care reflectă calitatea, precum și de tehnologiile folosite pentru profilarea marginilor și a debitărilor speciale. Detaliile fac diferența, iar perfecțiunea – sau ceea ce se apropie cât mai mult de perfecțiune, va costa întotdeauna mai mult. Dacă în trecut granitul avea tarife restrictive, pe măsură ce rezervele au crescut și materialele competitive au început să apară în piață (atât naturale, cât și sintetice), prețul acestuia a devenit mai accesibil.

De ce să alegi granitul pentru blatul de lucru? Pentru că oferă posibilități infinite de prelucrare și personalizare. Iată avantajele:

  • granitul este extrem de versatil și permite turnarea chiuvetei direct în blat, pentru un aspect monobloc, trainic și modern
  • duritatea granitului îl face cel mai rezistent la impacturi și șocuri, el fiind folosit inclusiv în amenajări ce țin de exterior – blatul de bucătărie din granit este, practic, indestructibil
  • unicitatea materialului, fiind natural, transformă orice bucătărie într-o operă de artă, chiar și într-un spațiu modest

Granitul vine și cu o serie de dezavantaje asumate de beneficiari: greutatea acestui material nu permite un montaj în regie proprie, iar prelucrarea incorectă a acestui material poate permite acumularea de bacterii în timp (din cauza porozității materialului). Recomandăm alegerea unui furnizor de încredere.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.