Arhitecții Delta Studio au vizitat Salonul de Mobilă de la Milano 2023. Iată ultimele tendințe!

Biroul Delta Studio Architecture, trend-setter la nivel național în ceea ce privește designul de interior, a vizitat, ca în fiecare an, Salonul de Mobilă de la Milano 2023, cea mai prestigioasă vitrină a designului la nivel internațional, desfășurată pe nici mai mult, nici mai puțin de 170.000 de metri pătrați. Vă prezentăm ultimele tendințe de la Milano, de la evenimentul care „dă ora exactă” la nivel global pentru designeri, arhitecți, producători, dar și clienți finali.

Design ecologic în producția de mobilier

Producătorii de mobilier din întreaga lume se întrec în soluții de producție și materiale prietenoase cu mediul, atât din convingere proprie, cât și pentru a respecta normativele de poluare și protejare a planetei. Astfel Salonul de Mobilă vine cu soluții ingenioase care duc fabricile și liniile de producție într-o dimensiune ecologică, bazată pe calitate și durabilitate.

„Sectorul de mobilier a integrat importanţa acordată durabilităţii, materialelor şi procesului de producţie, care în prezent este obligatorie în încercarea de a salva planeta, deoarece nu există o planetă B”

Maria Porro, preşedinte Salone del Mobile

Salonul de mobilă de la Milano 2023 – wenge și furnir de nuc, din nou în trend!

La Milano sunt setate nuanțele care vor dicta în amenajările de interior premium în perioada următoare. Surpriza anului este revenirea în trend a nuanței wenge, ieșită din tendințe începând cu anii 2000 în detrimentul nuanțelor neutre de stejar. Iată că în 2023 wenge și furnirul de nuc, două finisaje puternice și îndrăznețe pentru mobilier, câștigă teren în amenajările de interior, în combinație cu metalul, alt material cu greutate. Acestea sunt completate de textile și alte materiale neutre, deschise la culoare, pentru contraste dinamice și elegante:

Salonul de Mobilă de la Milano 2023, furnir de nuc/stejar wenge, inserții/polițe metalice. Photo Credit: Delta Studio Architecture

Salonul de Mobilă de la Milano 2023 – textile vedetă: bucleuri și Sherpa

Dacă până de curând au fost în vogă catifeaua și alte materiale prețioase, pe scena textilelor în designul de interior își fac apariția bucleurile și Sherpa – imitația de lână de oaie. Reiterate în posturi creative în standurile celor mai mari producători de mobilier și decorațiuni, acestea sunt prezentate în nuanțe deschise, naturale, îmbietoare, având rolul de a oferi acea notă extra de confort încăperii. În timp ce imitația de lână de oaie e regăsită mai adesea în fotolii și alte accesorii, bucleurile sunt utilizate cu precădere pentru îmbrăcarea paturilor sau a canapelelor:

Salonul de Mobilă de la Milano 2023, textile deschise la culoare: bucleuri și Sherpa. Photo Credit: Delta Studio Architecture

Salonul de Mobilă de la Milano 2023 – tendințe pentru dormitor

Dormitorul este spațiul de relaxare al casei, iar producătorii de mobilier de top nu încetează să inoveze în această direcție. Combinațiile de materiale, precum și jocurile de proporții și iluzii vizuale duc dormitorul într-o nouă dimensiune de eleganță, ingeniozitate și confort.

Ne luăm la revedere de la dormitoarele clasice, „cuminți” și salutăm efectul spectaculos de „somiere plutitoare” realizate prin picioare centrale sau din sticlă aplicate paturilor și benzi led care oferă profunzime și eleganță întregului spațiu.

Dressingurile sunt placate cu oglinzi sau sticlă vălurită, fumurie, cu reflexie ridicată pentru captarea luminii și optimizarea profunzimii spațiului. Sistemele inovative de tip evantai, integrabile inclusiv prin șine în tavan, permit acum deschiderea ușilor de dressing la 180 de grade:

Salonul de Mobilă de la Milano, tendințe pentru dormitor: paturi plutitoare, dressinguri cu sticlă și oglindă. Photo Credit: Delta Studio Architecture

Salonul de Mobilă de la Milano 2023 – tendințe pentru living

Livingul este, împreună cu bucătăria, spațiul cel mai intens utilizat al casei în scopuri de loisir, așa că producătorii și designerii se întrec în realizarea de piese care să echivaleze la perfecție confortul, calitatea și durabilitatea.

Un trend observat de specialiștii Delta Studio Architecture e reprezentat de canapelele cu spătare medii, cu tetiere reglabile pe profunzime/înălțime, accesorizate cu perne pentru diferite posturi/momente ale zilei/spații de utilizare. Astfel, avem parte de canapele versatile, potrivite pentru zone office, de lounge, sau rezidențial.

Picioarele canapelelor țin de trecut, producătorii lansând modele așezate direct pe podea, cu forme rotunjite, pentru efectul vizual de plutire și integrare în orice tip de design. Atunci când sunt concepute cu picioare, acestea beneficiază de forme atent lucrate, din lemn masiv, care contribuie cu adevărat la design-ul întregului produs.

Canapelele din clasa high-end oferă, pe lângă durabilitate, posibilitatea de a „reîmprospăta” în totalitate designul încăperii, având huse detașabile. Astfel, pentru o canapea făcută să reziste pe viață, putem opta pentru diferite finisaje care să permită integrarea acesteia în mai multe spații/concepte de interior.

Salonul de Mobilă de la Milano, tendințe pentru living: canapele cu spătar mediu, accesorizate cu perne. Photo Credit: Delta Studio Architecture

Ceramica și piatra naturală, elemente vedetă în producția de mobilier

Producția de mobilier, așa cum o știam, exclusiv din lemn și materiale conexe, ține de domeniul trecutului. Dacă inserțiile de metal și sticlă nu mai sunt neapărat o noutate, 2023 vine cu inserții de piatră naturală și ceramică, atât pentru băi, dar și pentru alte încăperi: mese de dining sau cafea din lemn cu picioare din piatră naturală, mese realizate în totalitate din piatră naturală, mobilier de baie placat cu ceramică și lavoare realizate din ceramică, comode TV placate cu același material.

Piatra naturală și ceramica pot „călători” în toate spațiile unei case ca un element unificator care oferă continuitate și coerență conceptului de interior. Avantajul ceramicii este că se produce într-o varietate infinită de finisaje, putând imita de la lemn la marmură și alte materiale naturale care nu pot fi introduse în orice spațiu din rațiuni de durabilitate și condiții de păstrare.

Salonul de Mobilă de la Milano, tendințe pentru living: piatră naturală și ceramică în toate încăperile din casă. Photo Credit: Delta Studio Architecture

O bună parte din tendințele de la Milano se află deja în showroomurile și pe site-ul Delta Studio. Invităm arhitecții de interior, dar și beneficiarii finali, să ne urmărească îndeaproape pentru ultimele noutăți în materie de mobilier pentru întreaga casă.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.