Apartament Art Deco din Bruxelles amenajat de o echipă de arhitecți români

Un apartament Art Deco din Bruxelles, extins pe o suprafață de 114 mp, a fost amenajat de către echipa de arhitecți Marius Marcu-Lapadat, Dana și Alin Popescu, din România, în acord cu istoria locului.

Apartamentul se află într-un bloc situat pe Avenue de Broqueville din Bruxelles, construit în anii ’30 în spiritul gustului epocii – Art Deco. Locuința a fost achiziționată de la o persoană în vârstă, care nu mai investise în ultimii 20 de ani în întreținerea sa. Au fost așadar necesare schimbarea circuitelor electrice (solicitată și de legislația belgiană), recondiționarea parchetului, zugrăvirea apartamentului, reechiparea băii și a grupului sanitar.

Prima decizie grea care trebuia luată a fost cea legată de tâmplăria exterioară. Tâmplăria inițială era una cu sistem ghilotină (sistemul american), echipată cu o singură foaie de geam, și nu asigura confortul termic necesar. Deși majoritatea apartamentelor din bloc aveau tâmplăria inițială schimbată, păstrând doar subîmpărțirea ferestrelor inițiale, s-a decis păstrarea și restaurarea tâmplăriei originale. Pe lângă recondiționarea tâmplăriei de stejar masiv, foaia de geam a fost înlocuită cu geam termopan, ceea ce a condus la operațiuni complicate de reechilibrare a contragreutăților ascunse în corpul tâmplăriei.

Amenajarea apartamentului și-a propus să rezoneze cu spiritul Art Deco al spațiului. În acest sens, au fost proiectate mobilierul din dormitorul matrimonial, o comodă (credenza) pentru living și un mobilier pentru hol. Toate au fost executate în România de către Dana și Alin Popescu, cei care au și recondiționat tâmplăria.

Beneficiarilor li s-a părut potrivită amplasarea unei măști din Gabon deasupra șemineului, nu numai pentru că este o piesă frumoasă în sine, ci și ca exemplu de artă care l-a influențat pe pictorul Modigliani, contemporanul lui Brâncuși, la rândul său influențat de arta țăranilor din România.

Provocarea proiectului a constituit-o transportarea mobilierului și a elementelor fabricate în România, pe lângă coordonarea perfectă a termenelor pentru a permite tinerei familii să se mute în perioada stabilită.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.