Amenajare minimalistă în tonuri nordice într-un apartament de 60 mp

O amenajare minimalistă, extinsă pe o suprafață de 60 mp, cu note nordice, care să le permită viitorilor chiriași să o personalizeze după bunul plac, a fost realizată de arhitecții Anca Murgescu, Alexandra Tornea și Ana–Maria Ciurumelea.

Echipa de proiectare a propus un decor în stil scandinav, cu note elegante, fără prea multe accesorii, pentru a lăsa viitorilor chiriași posibilitatea de a-și pune amprenta asupra locuinței. Din aceste motive, accentul s-a pus mai mult pe îmbinarea materialelor și mai puțin pe cromatica lor.

Proprietarii au apelat la arhitecți pentru a transforma apartamentul pe care urmau să îl ofere spre închiriere, într-un cămin primitor, cu nuanțe calde și finisaje deosebite. S-a solicitat o amenajare funcțională, cu spații de depozitare suficiente pentru diferite tipologii de chiriași (persoane care locuiesc singure sau familii).

Spațiul inițial beneficia de o bună compartimentare, zona de zi fiind bine delimitată de cea de noapte. Accesul în apartament se face prin zona de zi, unde este integrat living-ul și bucătăria deschisă. Dormitorul este retras, mai puțin accesibil vizitatorului.

În living, elementele de mobilier și corpurile de iluminat negre pun în valoare spațiul și îi oferă o notă elegantă. S-a mizat pe un mix de materiale și de texturi: lemn vs. beton aparent, cald vs. rece, orizontal vs. vertical – mobilierul este dispus pe orizontală, iar lamelele verticale de lemn pe verticală. Pe lângă rolul estetic, acestea au și menirea de a delimita subtil zona de bucătărie de cea de living. În spatele canapelei, porțiunea de mușchi vegetal aduce o notă vie spațiului.

Și în baie s-a propus contrastul de cald-rece, prin cromatică: nuanțele de gri și bej regăsite în restul spațiilor contrastează aici cu faianța bleu din zona de duș.

Baia este dotată cu obiecte sanitare minimaliste, cu linii rotunjite, de la Dalet. S-a folosit un duș cu scurgere în pardoseală, pentru optimizarea spațiului.

Dormitorul preia din materialele și tonurile zonei de zi, pentru a păstra coerența. Finisajul de beton aparent al peretelui cu tăblia patului este încălzit de cele două proiectoare și inserțiile de bandă led.

Suplimentarea luminii a constituit una dintre provocările proiectului. Deoarece lumina naturală care pătrunde prin încăperile dispuse pe adâncime nu era suficientă, a fost nevoie de folosirea diferitelor tipuri de tehnici și corpuri de iluminat pentru a contribui la atmosfera funcțională și armonioasă a locuinței.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.