Blog/Tot ce trebuie să știi despre amenajarea mansardei
Stasencu Sabrina 11 ianuarie 2021
34973
Tot ce trebuie să știi despre amenajarea mansardei
Amenajarea mansardei poate fi o adevărată provocare pentru simplul fapt că posibilitățile de design sunt nenumărate. O mansardă poate fi locul ideal pentru a te refugia după o zi grea și obositoare sau poate avea rolul de birou, unde poți lucra în liniște și pace.
Indiferent de utilizarea spațiului, mansarda este cu siguranță un loc unic, unde te poți juca nestingherit cu o mulțime de idei de amenajare inedite.
Deși la prima vedere poate părea dificil de abordat stilistic, mansarda poate deveni un spațiu intim, retras, cu un farmec aparte. Trebuie doar să ții cont de câteva particularități pentru ca aceasta să se transforme în locul pe care ți-l dorești.
În funcție de tipul imobilului (casă sau bloc) și de suprafața mansardei (de mari sau de mici dimensiuni), există diferite trucuri pentru a folosi spațiul existent la capacitate maximă. Cu ajutorul acestora, poți transforma mansarda într-un loc special pentru tine – un dormitor, o zonă de relaxare, o baie sau poate un dressing.
Dacă ești în căutarea unor idei deosebite de amenajare a mansardei, venim în întâmpinarea ta cu o serie de sfaturi și recomandări care să te inspire.
Îți prezentăm avantajele și dezavantajele pe care o astfel de încăpere le are și câteva dintre stilurile de design interior cel mai des folosite în amenajarea mansardelor.
1. Amenajarea mansardei – avantaje și dezavantaje
Ca orice spațiu de locuit, și mansardele au plusurile și minusurile lor. Amenajările de mansarde pot fi o provocare uneori, în principal din cauza tavanului și a pereților înclinați, care fac ca alegerea corpurilor de mobilier sau a elementelor decorative să fie ceva mai dificilă.
Însă atunci când cunoști câteva tips and tricks, tot procesul de amenajare a mansardei va fi un real succes, iar rezultatul va fi pe măsura așteptărilor. Dacă nu le cunoști, însă ești curios să le afli, ți le prezentăm noi mai jos.
1.1. Avantaje
O mansardă are câteva avantaje pe care nici o altă încăpere nu ți le poate oferi. Trucul este să te folosești de aceste avantaje din plin pentru a maximiza potențialul acestui spațiu unic.
Intimitate sporită
Fiind la ultimul etaj al locuinței, mansarda este izolată de restul spațiilor locuibile, iar acest aspect garantează un grad sporit de intimitate. De asemenea, tavanul înclinat contribuie la imprimarea aerului primitor și intim specific acestei încăperi.
Lumină naturală cât cuprinde
Poziționarea la ultimul etaj este un avantaj de necontestat, care favorizează pătrunderea nestingherită a luminii naturale prin geamurile mari montate pe pereții înclinați.
Dacă folosești mansarda ca spațiu de birou, atunci acest avantaj capătă o importanță și mai mare. Știm că lumina naturală favorizează condițiile de lucru și chiar contribuie la creșterea productivității. Ca să te bucuri din plin de lumina naturală, montează geamuri de mari dimensiuni pe pereții înclinați ai mansardei.
Izolare termică bună
Locuințele care dispun de mansardă sunt mult mai bine izolate termic, întrucât aceasta din urmă funcționează ca un tampon între acoperișul propriu zis și casă. Astfel, toată locuința, inclusiv mansarda vor fi foarte bine izolate termic. Acest lucru reprezintă un plus și pentru consumul de gaze care, bineînțeles, va fi redus.
1.2. Dezavantaje
Trebuie să fii conștient de faptul că transformarea mansardei într-un spațiu locuibil are și dezavantaje. Însă acestea pot fi reduse dacă ai grijă să lucrezi cu echipe profesioniste de instalatori și cu designeri de interior cu experiență și viziune.
Infiltrații de apă prin tavan
Din cauza înclinării tavanului, mansarda este predispusă la infiltrații de apă în special în cazul unor ploi torențiale. Dacă locuiești într-o zonă predispusă la ploi abundente, este important să apelezi la ajutorul specialiștilor pentru lucrările de hidroizolare. Astfel vei evita posibilele neplăceri care vor duce ulterior la costuri de reparație ridicate.
Costuri mai ridicate de întreținere și reparații
O locuință cu mansardă presupune costuri mai mari de întreținere și reparație, din cauza acoperișului înclinat, care trebuie foarte bine izolat. Materialele folosite în acest proces trebuie să dețină proprietăți tehnice specifice, iar munca specială a echipelor de muncitori presupune un efort ceva mai mare.
De asemenea, cantitățile mari de zăpadă exercită o presiune mare pe acoperișul mansardei, care poate ceda dacă nu este făcut cu simț de răspundere. Așadar, în momentul în care te hotărăști să investești în amenajarea mansardei, ar fi bine să nu faci rabat la calitate. Acest lucru poate fi evitat dacă execuția acoperișului este făcută de profesioniști.
Supraîncălzirea pe timp de vară
Fiind la ultimul etaj și expusă direct razelor UV, mansarda se poate supraîncălzi vara, la temperaturi foarte ridicate, însă acest disconfort poate fi evitat cu o izolare termică foarte bună.
2. Idei de amenajare a mansardei în funcție de dimensiunile spațiului
Există deopotrivă mansarde mici, care necesită o amenajare smart, și mansarde cu suprafețe generoase, care îți oferă posibilitatea de a te juca în voie cu spațiul disponibil. Oricum ar fi, pentru ambele variante există soluții optime care să aducă mansarda ta într-o formă finală, cu un design de care să fii încântat.
2.1. Mansardă de mici dimensiuni
O mansardă mică poate limita alegerile în materie de amenajare interioară însă, dacă respecți câteva reguli de bază, rezultatul va fi pe măsură, iar mansarda va emana un aer intim. Este important să știi că, în ciuda opțiunilor stilistice reduse, amenajarea mansardei de dimensiuni modeste nu este totuși imposibilă.
În primul rând, pentru că lumina naturală este extrem de importantă într-o astfel de încăpere, în special într-una una mică, îți recomandăm să montezi geamuri mari, care să permită luminii naturale să pătrundă din abundență în încăpere. Astfel, spațiul modest va fi luminat și va părea mai mare.
În al doilea rând, este foarte important să folosești cât mai puține obiecte de mobilier, pentru a nu supraîncărca spațiul inutil. Folosește doar obiecte care au utilitate și nu aglomera fără motiv. Este recomandat ca mobila mansardei să fie din PAL și nu din lemn masiv, atât din motive estetice, cât și din motive ce țin de funcționalitate și siguranță.
De asemenea, pentru a oferi impresia de mai mult spațiu, folosește parchet și mobilier în nuanțe deschise și evită culorile închise, care ar putea întuneca încăperea.
Dacă ții cont de aceste sfaturi, amenajarea mansardei de mici dimensiuni nu îți va pune nici un fel de problemă, iar rezultatul va fi un adevărat succes.
2.2. Mansardă de mari dimensiuni
O mansardă spațioasă îți oferă libertatea de a-ți pune creativitatea la treabă și de a amenaja spațiul exact așa cum ai văzut în revistele de specialitate sau pe Pinterest.
Poți împărți spațiul în mai multe zone care să aibă roluri diferite. Poți opta pentru un dormitor care să aibă și un colț de relaxare, sau poți alege o bucătărie care să dispună și de un mic living, unde să te poți relaxa după ce ai luat masa.
3. Amenajarea mansardei în funcție de utilitatea acesteia
Spațiul mansardei poate avea diverse utilizări. Bineînțeles, trebuie luate în considerare anumite aspecte atunci când decizi ce rol va juca mansarda ta. De exemplu, dacă locul este micuț, atunci probabil că transformarea acestuia într-o cameră de zi unde să îți inviți prietenii nu e cea mai bună variantă, însă poate fi o opțiune potrivită pentru un birou în care să îți desfășori munca.
Iată deci care sunt cele mai populare întrebuințări ale mansardei și câteva dintre sfaturile de bază pentru transformarea acesteia într-un spațiu locuibil.
3.1. Cameră de zi
Mansarda poate fi locul ideal unde să îți primești prietenii pentru serile de film, în care să socializați și chiar să jucați jocuri de societate, într-un cadru plăcut și intim.
Dacă ai decis că amenajarea mansardei tale va fi un living, te sfătuim să o mobilezi cât mai puțin, folosind mobilă din lemn ușor sau chiar din PAL pentru crea un ambient aerisit, o canapea confortabilă, o masă, o comodă pentru TV și câteva obiecte de decor deosebite, care să ofere spațiului personalitate.
De asemenea, pentru a salva cât mai mult loc, poți folosi etajere montate direct pe pereți. Nu este recomandat să încarci camera de zi cu multe obiecte, mai ales dacă îți dorești să fie un loc de relaxare, unde să te simți deconectat. De cele mai multe ori, spațiile aglomerate inutil dau senzația de apăsare.
3.2. Birou
Un birou la mansardă este o idee foarte bună, în special datorită luminii naturale care pătrunde din plin în spațiul de lucru. Dacă dorești să ai un loc liniștit în care să poți lucra nestingherit, atunci biroul mansardat este ideal pentru tine. Ai grijă să montezi geamuri mari, pentru a avea cât mai multă lumină naturală și să nu aglomerezi biroul, întrucât acesta trebuie să fie simplu și aerisit.
Pentru a-ți crea biroul perfect, te sfătuim să folosești culori deschise și să oferi amenajării o atmosferă cu rol motivant, inspirațional, care să îmbie la creație. Poți folosi tablouri cu mesaje motivaționale și culori care cresc productivitatea, cum ar fi albastrul, verdele sau chiar galbenul.
3.3. Dormitor
Dormitorul este prin definiție un spațiu intim, iar amenajarea acestuia într-o mansardă îi va spori această caracteristică.
Pentru o atmosferă relaxată și odihnitoare te sfătuim să folosești nuanțe deschise în designul dormitorului-mansardă și să montezi geamuri mari pentru lumină naturală. Folosește partea cu tavan înalt pentru a instala mobilierul, iar partea cu pereți oblici pentru pat.
Mansardele amenajate ca dormitor reprezintă de fiecare dată o provocare, deoarece rezultatul trebuie să fie un spațiu ideal pentru somn și odihnă, în care să îți reîncarci bateriile.
3.4. Spațiu de joacă pentru copii
Camerele de la mansardă pot fi utilizate cu succes ca spații de joacă pentru cei mici, oferindu-le astfel un loc izolat de restul casei unde micuții se pot desfășura în voie.
Folosește culori vii, care să le trezească imaginația și decorează spațiul cu rafturi pentru cărți, covoare viu colorate, jucăriile favorite și jocuri cu care cei mici să își ocupe timpul în mod constructiv.
3.5. Bucătărie
Camerele mansardelor pot fi utilizate cu succes și ca bucătării. Pentru asta însă, trebuie să ai în vedere anumite aspecte prin care să compui un spațiu funcțional și estetic.
Blatul de lucru, spre exemplu, trebuie montat în dreptul surselor de lumină, naturală sau artificială, iar mobilierul este recomandat să fie făcut pe comandă deoarece mobila standard este posibil să nu se potrivească configurației speciale a mansardei.
De asemenea, să ai în vedere ca spațiul să fie aerisit bine pentru a nu îmbâcsi bucătăria cu mirosurile specifice gătitului. Și în acest caz recomandăm utilizarea culorilor deschise la culoare, care să dea senzația de spațiu mai mare și să confere luminozitate bucătăriei.
4. Stiluri de amenajare a mansardei
Unele sunt rustice, altele moderne, cu unghiuri mai mult sau mai puțin pronunțate, toate mansardele au ceva în comun: acoperișuri înclinate și lumina directă a soarelui.
Mansardele pot fi spații foarte confortabile, care se adaptează la orice nevoie: de la baie și bucătărie, până la dormitor sau cameră de joacă. Trebuie însă să știi cum să le decorezi pentru a păcăli senzația de mediu mic și sufocant.
Dintre toate stilurile de design interior, câteva se potrivesc de minune în amenajarea mansardei.
4.1. Mansardă în stil modern
Dacă dorești o amenajare în linii simple și curate, dar de actualitate, atunci stilul modern este cel potrivit pentru tine. Folosește mobilier simplu, din lemn ușor, puține decorațiuni și culori neutre precum gri, alb sau bej. Pentru podea utilizează parchet clasic sau chiar gresie cu aspect de parchet.
4.2. Mansardă în stil rustic
Stilul rustic este, fără îndoială, unul dintre cele mai potrivite pentru amenajarea mansardei. Aerul primitor al stilului rustic este scos în evidență într-o mansardă, iar mirosul de lemn te poate duce cu gândul la copilărie.
Folosește lemnul ca laitmotiv în obiecte de decor tradiționale și covoare țesute manual, însă ai grijă să nu supraîncarci spațiul.
4.3. Mansardă în stil minimalist
Mansardele amenajate în stil minimalist sunt deopotrivă elegante și simple, datorită ambientului aerisit. Pentru a obține o mansardă în stil minimalist, folosește puține obiecte de mobilier, decorațiuni cu linii curate și culori precum alb și negru. Nu aglomera spațiul, întrucât stilul minimalist este definit prin puritatea formelor și prin aparenta austeritate.
Stilul minimalist i-a inspirat și pe arhitecții de la Studio3Plus atunci când au amenajat mansarda unei case din București, pentru un cuplu tânăr.
Mansarda este complet dedicată zonei de dormitor matrimonial, cu baie deschisă și dressing. Șarpanta din lemn existentă a fost refăcută cu profile laminate de oțel, lăsate vizibile la interior și vopsite în alb. Structura metalică rezultată a oferit o soluție inedită pentru amenajarea zonei de noapte la mansardă. Dormitorul matrimonial a devenit astfel cea mai spectaculoasă și generoasă cameră din întreaga casă.
5. Amenajarea mansardei în podul existent
Dacă deții o casă cu pod, amenajarea mansardei în podul existent va reprezenta o valorificare a spațiului. Fie că dorești un dormitor de oaspeți, un loc de joacă pentru cei mici sau chiar o baie, mansardarea podului este cu siguranță o idee bună.
Poți începe prin a izola spațiul foarte bine, iar apoi te poți juca în voie cu ideile de amenajare și decorare, pentru a obține camera visată. În acest fel, amenajarea podului-mansardă se poate transforma într-o provocare interesantă, care îți va face plăcere.
Mansarda este un spațiu care îți provoacă imaginația și îți trezește creativitatea, așadar profită din plin de tot ceea ce ea îți poate oferi și abordează designul în maniera potrivită ție, astfel încât să creezi un ambient plăcut, funcțional și estetic.
Surse foto: Pinterest, Delta Studio Design, Porcelanosa, Cosmin Dragomir
Înscrie-te la newsletter
Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.
Politica de folosire cookie-uri pe scurt
Acest site utilizează cookie-uri propii și de la terți pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Cookie-urile sunt stocate în browserul dvs. și ne oferă informații care ne ajută să îmbunătățim site-ul astfel încât dvs. să aveți o experiență de utilizare cât mai plăcută.
Puteți ajusta setările cookie-urilor folosite de noi cu ajutorul meniului de mai jos.
Cookie-uri necesare
Vor fi active doar cookie-uri de la WordPress sau Google. Acestea sunt necesare pentru ca site-ul să funcționeze optim.
Cookie-uri pentru monitorizare trafic
Google Analytics ne furnizează statistici anonime despre vizitatorii site-ului (ex. numar de vizitatori, timpul petrecut pe site, etc.) Acesta ne permite să determinam gradul de performanță al site-ului și ne ajută să îmbunătățim site-ul pentru ca dumneavoastră să aveți o experiență de navigare cât mai plăcută.
Vă rugăm să activați cookie-urile necesare mai întâi, pentru a putea activa cookie-urile de la terți.
Cookie-uri de marketing
Google Remarketing și Facebook Pixel ne ajută să vă livram reclame cu oferte promoționale bazate pe istoricul dumneavoastră de navigare în site.