Blog/27 Sfaturi practice pentru amenajarea balconului
Ionut Butu 27 august 2019
5981
27 Sfaturi practice pentru amenajarea balconului
Un spațiu privat exterior este un vis al multor persoane care locuiesc în apartamente localizate în orașe aglomerate. Totuși dacă sunteți atât de norocos încât să aveți un balcon, atunci vă datorați dumneavoastră și prietenilor să-l valorificați la maximum.
Amenajarea balconului nu trebuie să se reducă doar la amplasarea unei măsuțe cu scaune. Cu puțină creativitate și implicare, acest spațiu poate fi transformat într-o oază de relaxare, funcțional și în același timp plăcut din punct de vedere estetic.
Indiferent cât de mic este, balconul dumneavoastră, are potențial. Citiți în continuare pentru a descoperi 27 de idei menite să vă scoată balconul din anonimat.
Sfaturi generale
1.Incorporați mobilier care salvează spațiu
Nu este nevoie să dispuneți de un spațiu generos pentru a vă bucura de balconul dumneavoastră. Optați pentru piese de mobilier înguste, precum o băncuță pe care o puteți face mai primitoare și atractivă cu o blană de oaie, sau un material texturat. Secretul constă în adăugarea unor elemente de efect, în jurul cărora puteți construi întreaga compoziție într-un mod aerisit.
Balcoanele mici închise presupun și mai multă ingeniozitate și efort, însă nici în acest caz nu este imposibil să transformați balconul într-un loc de care nu vreți să vă dezlipiți. Cea mai potrivită soluție pentru un asemenea spațiu poate fi, să optați pentru mobilă realizată pe comandă. Astfel mobilierul se pliază cu exactitate pe dimensiunile spațiului și pe nevoile dumneavoastră. Mobilierul supraetajat poate reprezenta, de asemenea, o soluție inteligentă de amenajare. În ceea ce privește obiectele de decor, vă recomandăm să le păstrați într-un număr redus, pentru a nu aglomera cadrul, deja restrâns.
2.Nu uitați de iluminare
Iluminarea este un element crucial pentru a construi un ambient primitor și relaxant. Dacă nu puteți aduce modificări apartamentului, vă recomandăm să folosiți corpuri de iluminat mobile sau luminițe agățătoare. Acestea din urmă au avantajul de a reda o atmosferă intimă, care amintește de nopțile calde de vară petrecute cu prietenii. Un corp de iluminat deosebit poate deveni centrul de greutate al balconului, fără a ocupa prea mult spațiu.
3.Straturi, straturi, straturi
Suprapunerea multor straturi este un element esențial pentru a adăuga personalitate și o notă distinctă unei amenajări. Într-un balcon puteți realiza acest lucru combinând o varietate de texturi. Considerați introducerea unui covor de exterior, unor perne colorate și poate chiar a unei pături croșetate.
Poate că nu este la fel ca o grădină, dar balconul chiar și de dimensiuni reduse, are potențial pentru a aduce natura mai aproape. Pe lângă faptul că eliberează oxigen, culoarea verde are proprietăți benefice asupra psihicului uman, aspect ce nu trebuie neglijat mai ales în societatea agitată în care trăim. Mirosul este și el un factor care ne poate influența simțitor starea.
Așadar, vă recomandăm să alegeți plante care emană miresme exotice, care vă vor face balconul să miroasă la fel de bine precum va și arăta. Plantele dispuse pe pereți au avantajul de a nu încărca suplimentar spațiul și de a îmblânzi ambientele care par reci și neprietenoase. Mai mult decât atât, pot fi folosite ca paravan pentru a delimita spații și a oferi intimitate.
Vă puteți folosi de rogojini simple de papură, panouri de răchită, rattan, stuf sau puteți crea separeuri rustice din materiale recuperate. Puteți crea un paravan agățând ghivece cu flori de o funie, sau chiar folosind conserve în loc de ghivece.
Dacă nu aveți posibilitatea de a suspenda plantele, o alternativă constă în a transforma blocuri de beton în ghivece. Ele pot fi suprapuse în diverse moduri pentru a crea un joc vizual interesant și pentru a salva spațiu în același timp.
5.Integrează vacanța în cotidian
Nu este o noutate că în concediu suntem cei mai relaxați, dar ce ar fi să păstrăm relaxarea și optimismul specifice vacanțelor, pe tot parcursul anului? Cu amenajarea potrivită a balconului, acest lucru este mai ușor decât ne imaginăm.
Balconul poate deveni locul care ne încarcă cu energie creativă și ne ajută să ne deconectăm de stresul cotidian. Dacă balconul dumneavoastră este suficient de spațios, optați pentru șezlonguri pe care puteți citi sau vă puteți pur și simplu bucura de o porție de soare. În cazul în care dispuneți de doi stâlpi suficient de rezistenți, puteți incorpora chiar un hamac în amenajarea balconului.
Pentru că, ce invocă mai bine atmosfera tihnita de vacanță, decât un hamac?! Pentru a accentua atmosfera de vacanță și a adăuga un suflu de romantism, puteți decora balconul cu lumânări parfumate, în stil boho chic, având grijă să nu le amplasați periculos de aproape de margine. În plus, puteți adăuga un paravan din bambus sau din nuiele, pentru a spori senzația de intimitate și vacanță exotică.
6.Less is more
Dacă vreți să obțineți o amenajare cu mult rafinament, alegeți în limita posibilităților piese de mobilier de designer, cu multă personalitate. Puteți spune multe și crea un ambient spectaculos cu puține obiecte. În același timp combinați cu atenție obiectele, texturile și culorile. Combinarea mai puținor elemente se poate dovedi mai complicată decât combinarea unui număr mai mare de obiecte.
Amenajarea Balconului în funcție de dimensiune
1.Amenajarea unui balcon mare
Dacă dispuneți de un balcon generos vă puteți considera cu adevărat norocoși. Aveți mai multă libertate în ceea ce privește dimensiunea și numărul elementelor pe care le puteți integra în amenajarea balconului dumneavoastră.
Totuși, acest lucru se poate dovedi puțin intimidant dacă nu știți de unde să începeți procesul de amenajare.
Uneori, este mai ușor de construit în jurul unor limite. Pentru a obține balconul visurilor, funcțional și deopotrivă atractiv, puteți începe prin a urma câteva principii universale de design.
-Creați/ delimitați zone
Atunci când decorați un balcon mare, este mai ușor să delimitați spațiul în zone. Începeți prin a identifica care sunt activitățile în care intenționați să vă angajați pe balcon. Dacă plănuiți să-l folosiți pentru a mânca în aer liber, creați o zona de luat masa cu o masă și scaune. Dacă doriți sa citiți sau să socializați, o zona de de stat cu canapea, un balansoar sau un fotoliu, poate fi locul ideal să vă faceți confortabili. În cazul în care sunteți un împătimit al statului la soare, amenajați o zonă cu șezlonguri sau chiar includeți un hamac.
Dacă balconul este singurul spațiu exterior al locuinței dumneavoastră, plantarea unor plante și flori, poate fi modalitatea ideală de a integra vegetație. Un balcon mare vă permite să optați pentru idei spectaculoase precum un palmier într-un ghiveci sau un lămâi. Nu doar că adaugă culoare, dar pot forma și un perete care vă protejează intimitatea. Plantele mici în ghivece aliniate de-a lungul balustradei, sunt o opțiune bună dacă vreți să mascați balustrada și să obțineți un efect de intimitate. Pentru plantele voluminoase luați în considerare containere ingenioase, care adaugă un plus de creativitate și personalitate amenajării. Spre exemplu puteți folosi un butoi vechi sau un tub galvanizat.
-Variați sursele de iluminare
Într-un balcon mic, câteva luminițe montate corespunzător pot fi suficiente pentru a ilumina tot spațiul. Atunci când aveți la dispoziție un balcon generos însă, este recomandat să includeți multiple opțiuni de iluminare. Dacă doriți să apelați la o variantă mai accesibilă, instalațiile luminoase tip șnur pot reprezenta o soluție. Înfășurați-le de-a lungul șinei de balustradă sau lăsați-le să atârne pentru a forma o perdea luminoasă. Led-urile solare sunt mai puțin accesibile, dar sunt convenabile, putând fi amplasate în orice colț al balconului, fără să fie nevoie să fie încărcate.
-Nu uitați de accesorii
Într-un spațiu generos accesoriile fac diferență. Așadar, nu uitați să adaugați câteva elemente care completează amenajarea și îi conferă personalitate. Clopoțeii de vânt nu doar că adaugă o notă decorativă, dar creează un cadru spectaculos de fiecare dată când sună, mișcați de adierea vântului. Dacă podeaua balconului prezintă semne de uzură, folosiți un covor texturat pentru a le masca și a face spațiul mai primitor. Covoarele reprezintă și ele o modalitate de a delimita spațiul în diferite zone, conform funcționalității lor. Dacă vă doriți o amenajare curajoasă, puteți adăuga o piesă de greutate, precum o colivie mare de păsări sau o statuetă, care vor servi ca centru focal al amenajării.
-Amenajarea balconului ca spațiu de relaxare
Dacă vreți să obțineți un spațiu ideal de relaxare, vă sugerăm incorporarea canapelelor sau a fotoliilor în decor, accesorizate cu pernuțe pufoase. Prin urmare, este recomandat să valorificați zona de lounge și să acordați mai puțină importanță zonei de mese și scaune.
Chiar dacă nu aveți mult spațiu la dispoziție, elementul central poate fi foarte mare. Important este să nu puteți rezista tentației de a vă întinde și de a vă face comozi. Un balansoar sau chiar un șezlong pot fi alternative excelente.
Pentru a va putea bucura de balconul dumneavoastră în orice moment al zilei puteți apela la o umbrelă. Specialiștii recomandă umbrelele din stâlp de aluminium care nu ruginesc și sunt tratate hidrofug împotriva decolorării cauzate de razele UV.
2.Amenajarea unui balcon mic
În ciuda faptului că balcoanele pot reprezenta o adevărată provocare în ceea ce privește amenajarea lor, nu înseamnă că trebuie să le transformați într-un spațiu de depozitare. Desigur, este important să țineți cont de dimensiunea balconului și să nu-l încărcați inutil.
Așadar, primul lucru pe care este indicat să-l faceți, este să estimați care este spațiul pe care îl aveți cu adevărat la dispoziție, transformând zonele care au fost proiectate în alte scopuri. Spre exemplu, dacă locuiți la ultimul etaj și acoperișul vă permite, puteți să-l transformați într-o zonă de relaxare, acoperindu-l cu perne, iar de balustrada puteți agăța un suport de laptop.
În acest mod, chiar dacă nu aveți loc de o masă de birou, vă puteți transforma balconul într-o zonă de lucru outdoor.Nu este nevoie de o masă voluminoasă pentru a vă savura cafeaua și o carte bună. Este suficient să amplasați o măsuță de cafea și un scaun. În cazul în care spațiul nu vă permite, pernele sau un hamac reprezintă o soluție care vă poate scoate din impas, transformând balconul într-o oază de relaxare.
Mesele și scaunele pliabile sunt de asemenea recomandate de către specialiștii în design interior. Acestea pot fi depozitate în interiorul locuinței sau într-un suport special pentru depozitarea mobilei pliabile.În ceea ce privește schema cromatică, vă sugerăm să folosiți o schemă cromatică compusă din tonuri deschise, care creează impresia unui spațiu mai mare.
Puteți aplica accente de culori pastelate sau vibrante pentru a înveseli și energiza decorul. În efortul de a mări vizual amenajarea nu vă sfiiți să valorificați și potențialul podelei. Un covor texturat cât întreaga suprafață sau acoperirea cu plăci ceramice în nuanțe deschise, pot arăta cu adevărat spectaculos.
Evitați să folosiți prea mult spațiul podelei și încercați să construiți amenajarea pe cât posibil pe verticală. Etajerele, plantele suspendate și mobilierul realizat pe comandă pot fi cheia amenajării unui balcon îngust.
3.Amenajarea unui balcon mic închis
La amenajarea unui balcon de dimensiuni mici închis, se adaugă un grad de dificultate față de cele mici deschise. Pentru a vă bucura de acest spațiu în ciuda configurației lui limitate, vă recomandăm să implentați mobilier executat la comandă, care se mulează pe dimensiunea spațiului.
Amenajarea balconului conform funcționalității
1.Amenajare în stil living
Folosiți o formulă de decorare ca pentru un living, pentru a vă asigura că va ajunge să fie un spațiu în care chiar să vreți să vă petreceți orele libere. Pentru a pune în aplicare acest tip de amenajare aveți nevoie de piesele de mobilier folosite într-un living. Așadar o canapea, 2 fotolii, o măsuță de cafea, un covor și un corp de iluminat suspendat vor fi suficiente pentru a crea atmosfera unui living în aer liber. Dacă doriți să va amenajați balconul într-un stil boem vă recomandăm să acoperiți podeaua din beton cu punte, plăci ceramice, un covor sau puteți chiar crea un model elaborat, vopsind-o cu ajutorul unui șablon.
2.Amenajarea în stil bucătărie
Balconul poate fi tratat de asemenea ca o extensie a bucătăriei, în special pentru locuințele care nu dispun de o bucătărie generoasă. În unele situații, acesta poate servi drept spațiu pentru bucătărie, eliberând astfel o încăpere. Este indicat să se folosească corpuri de mobilier cât mai simple și să se păstreze numărul minim de piese de mobilier, care compun o bucătărie funcțională. Așadar un aragaz, un frigider, un blat de bucătărie și o chiuvetă ar trebui să fie suficiente pentru a facilita activitățile de bază dintr-o bucătărie. Corpurile suspendate sunt ideale pentru balcoanele transformate în bucătării, iar decorurile este recomandat să fie păstrate într-un stil minimalist.
3.Amenajarea în stil birou
Dacă vreți să experimentați mutându-vă biroul în altă încăpere, balconul se poate dovedi cea mai bună alegere. Luminat din plin si de obicei cel mai liniștit și retras loc al unui apartament, cu puțină planificare balconul dumneavoastră poate fi transformat într-un biroul ideal. Înainte de a face acest pas este indicat să țineți cont de câțiva factori:
Izolația balconului trebuie să fie realizată corespunzător asigurând o temperatură plăcută pe tot parcursul anului.
Este necesar să aveți o sursă de energie pentru laptop sau lampă, dacă nu aveți acces la o priză, asigurați un prelungitor.
Realizați o măsurătoare corectă a spațiului și optați pentru o măsuță simplă, eventual pliabilă pentru birou,iar în locul rafturilor puteți folosi etajere.
Dacă vreți să obțineți o amenajare cu mult rafinament, alegeți în limita posibilităților piese de mobilier de designer, cu multă personalitate. Puteți spune multe și crea un ambient spectaculos cu puține obiecte. În același timp combinați cu atenție obiectele, texturile și culorile. Combinarea mai puținor elemente se poate dovedi mai complicată decât combinare unui număr mai mare de obiecte.
Amenajarea balconului în funcție de poziționarea acestuia
1.Balconul poziționat în prelungirea dormitorului
Balconul situat în prelungirea dormitorului, poate deveni locul ideal pentru relaxare și deconectare după o zi încărcată și agitată. În plus, dacă nu dispuneți de un dormitor suficient de generos, puteți aloca balconului o parte din funcțiile dormitorului.
2.Balconul situat în prelungirea livingului
Balconul situat în prelungirea livingului poate fi personalizat în asa fel încât să devină un loc de socializare și relaxare. Acesta poate împrumuta configurația livingului, fiind împărțit în mai multe zone în funcție de activitate. Pentru a transforma în realitate acest tip de amenajare, aveți nevoie de piesele de mobilier folosite într-un living. Așadar o canapea, 2 fotolii, o măsuță de cafea, un covor și un corp de iluminat suspendat vor fi suficiente pentru a crea atmosfera unui living în aer liber. Din punct de vedere cromatic, vă recomandăm să aplicați aceeași gamă cromatică, pentru a fluidiza trecerea dintr-o încăpere în alta.
3.Balconul situat în prelungirea bucătăriei
Aflându-se în prelungirea bucătăriei poate fi amenajat diferit față de celelalte tipuri de balcoane. Acesta poate fi folosit ca o prelungire a acesteia, în special dacă bucătăria nu este suficient de spațioasă. Astfel, dacă spațiul este suficient de generos poate fi folosit ca o zonă de servit masa, incorporând o masă de dining cu scaune. De asemenea, pe unul dintre pereți poate fi amplasat un dulap pentru ustensilele de bucătărie.
4.Balconul la mansardă
Dacă dispuneți de un astfel de balcon puteți să vă considerați cu adevărat norocos, fiind cel mai spectaculos tip de balcon, datorită deschiderii atât la nivelul tavanului, cât și la nivelul pereților.
Balconul la mansardă este locul ideal pentru a vă bea cafeaua, pentru a vă răsfăța în timpul liber ascultând cântecul naturii sau poate de ce nu, chiar pentru a pregăti un grătar sau a organiza o petrecere.
Amenajarea balconului în funcție de stilul de amenajare
Pentru a crea o imagine unitară și armonioasă, vă recomandăm să amenajați balconul în stilul locuinței sau într-un stil complementar. În cazul în care nu doriți să luați în calcul design-ul întregii locuințe, puteți să fluidizați trecerea din încăperea alăturată în balcon prin folosirea unor elemente comune. Mai mult decât atât este indicat să folosiți aceeași schemă cromatică.
Ca orice amenajare în stil contemporan, acesta se caracterizează prin folosirea predominantă a materialelor precum oțel aluminium, beton aparent, a liniilor simple cu iz ușor masculin. Vă puteți inspira din pozele selectate de către specialiștii de design interior, pentru a obține o amenajare ca în reviste.
2.Balconul clasic
Amenajarea în stil clasic este cea care implică cel mai mic efort. Trebuie ținut cont însă de anumite detalii, pentru a crea un ambient elegant și modern în același timp. Puteți opta pentru mobilier din lemn, păstrând decorațiunile simple dar sofisticate în același timp.
3.Balconul vintage
Față de balconul clasic, balconul vintage mizează pe combinarea lemnului cu elementele de decor florale, cu aer feminin. Puteți obține acest efect prin adăugarea mobilierului alb, a culorile pastelate, a pernelor, și ghivecelor cu flori.
4.Balconul rustic
Este de cele mai multe ori întâlnit în zonele de munte, în special la cabane, la casele din zonele rurale, dar și la casele de la mare. Se caracterizează prin folosirea materialelor naturale precum papură, panouri de răchită, rattan, stuf, în general material care permit filtrarea luminii. Aceste materiale creează o atmosferă pitorească și idilică, care poate fi completată în mod armonios cu o gamă cromatică compusă din culori vibrante sau cu nuanțe de alb.
5.Balconul minimalist
Se suprapune mult în ceea ce privește materialele și estetica îmbrățișată cu balconul contemporan. Deosebirea constă în numărul mai restrâns de obiecte care se regăsesc în amenajare și în prezența aproape inexistentă a decorului. Stilul minimalist susține cu tărie deviza less is more, concentrându-se pe un număr limitat de obiecte de mobilier, care se remarcă prin calitate, linii clare și forme geometrice.
Dieter Rams, o figură prestigioasă a design-ului industrial susținea că un obiect de design este complet atunci când nu se mai poate elimina niciun element, când nu mai poate fi simplificat. Este caracteristic pentru stilul minimalist, ca pentru proiectarea unui obiect sau a unei amenajări, indiferent de natura sa, să se urmărească întotdeauna ca funcționalitatea să dicteze forma.
6.Balconul în stil mediteranean
Dacă sunteți niște împătimiți ai orașelor de la malul Mediteranei, puteți recrea atmosfera romantică, tipic mediteraneană chiar pe balconul sau terasa dumneavoastră. Pentru a încadra amenajarea balconului în acest stil, vă recomandăm să folosiți mult alb în combinație cu aquamarin, sau diverse nuanțe de terracotta. Stilul mediteranean abundă în plante și flori precum leandru, lâmă, agave și yucca, care dacă balconul este suficient de luminos, pot fi crescute și în România.
Acestea sunt cele mai importante idei de amenajare, pe care specialiștii în design interior le consideră a fi relevante pentru decorarea unui balcon, indiferent de trend-urile trecătoare.
Sperăm că această prezentare exhaustivă a ideilor pentru decorarea balconului vă vor ajuta să vă transformați această încăpere într-un spațiu funcțional, impregnându-i în același timp o notă personală.
Înscrie-te la newsletter
Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.
Politica de folosire cookie-uri pe scurt
Acest site utilizează cookie-uri propii și de la terți pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Cookie-urile sunt stocate în browserul dvs. și ne oferă informații care ne ajută să îmbunătățim site-ul astfel încât dvs. să aveți o experiență de utilizare cât mai plăcută.
Puteți ajusta setările cookie-urilor folosite de noi cu ajutorul meniului de mai jos.
Cookie-uri necesare
Vor fi active doar cookie-uri de la WordPress sau Google. Acestea sunt necesare pentru ca site-ul să funcționeze optim.
Cookie-uri pentru monitorizare trafic
Google Analytics ne furnizează statistici anonime despre vizitatorii site-ului (ex. numar de vizitatori, timpul petrecut pe site, etc.) Acesta ne permite să determinam gradul de performanță al site-ului și ne ajută să îmbunătățim site-ul pentru ca dumneavoastră să aveți o experiență de navigare cât mai plăcută.
Vă rugăm să activați cookie-urile necesare mai întâi, pentru a putea activa cookie-urile de la terți.
Cookie-uri de marketing
Google Remarketing și Facebook Pixel ne ajută să vă livram reclame cu oferte promoționale bazate pe istoricul dumneavoastră de navigare în site.