VIDEO – Sfaturi & Trucuri de la Arhitecti pentru Spatii Mici

Amenajarea unui spatiu mic este o provocare – multe elemente sau idei care iti plac parca nu se potrivesc acolo. Din fericire, exista suficiente solutii si trucuri pentru amenajarea unui spatiu de dimensiuni reduse. Am invitat in showroom-ul principal Delta Studio sase arhitecti romani care ne-au oferit sfaturi de design interior pentru apartamente si spatii de mici dimensiuni.

Arh. Victor Grosu (Grosu Art Studio) ne recomanda echilibrarea culorilor intr-un spatiu mic – de cele mai multe ori, ne gandim sa folosim culori deschise, insa si o culoare mata, intunecata, de exemplu un antracit sau maro, va aduce un plus spatiului, marindu-l prin profunzimea pe care i-o ofera.

In amenajarea de bucatarie de mai jos, propusa de arh. Victor Grosu intr-un spatiu de 3.8 x 3.5 m si-a gasit locul chiar si o insula, datorita compartimentarii eficiente. Peretii servesc drept dulapuri ascunse, in care se depoziteaza ustensilele de bucatarie, iar culoarea inchisa, mata, ofera spatiului senzatia de profunzime.

Arh. Alina Stoian (2Deco Studio) ne-a prezentat un studio de mici dimensiuni, a carui provocare a constituit-o delimitarea a trei zone clare. Pentru a exploata la maxim spatiul, s-a propus mobilier modern, dispus pe toata inaltimea camerei, cu spatii de depozitare ascunse, cu usi pline si fara manere vizibile, care ar fi incarcat vizual spatiul.

S-au propus placari de oglinda, care sa amplifice spatiul. Zona de dormit are doua variante: o canapea extensibila integrata in living (in felul acesta, poate servi si ca spatiu de zi) sau o zona de noapte delimitata printr-un perete mobil de sticla.

varianta cu canapea extensibila in zona de zi

varianta cu zona de noapte delimitata prin perete de sticla

Arh. Cristiana Zgripcea ne sfatuieste sa nu umplem spatiile de mici dimensiuni, pentru ca acestea vor parea si mai mici. O camera mica trebuie amenajata cat mai functional posibil – se recomanda un mobilier custom made care sa inglobeze toate necesitatile.

Din punctul de vedere al culorilor, intr-un apartament mic este preferabila o cromatica deschisa, pusa in valoare prin accente puternice.

Arh. Sorana Leru de la Miso Architects ne sfatuieste sa ne folosim de oglinzi, atunci cand avem de-a face cu un spatiu redus ca dimensiune. Cu oglinzile putem crea efecte greu de obtinut cu alte materiale, idee ilustrata in proiectul Miso Architects ce exploateaza oglinzile in moduri ingenioase, in locuri-cheie ale amenajarii: intre lamelele din living s-au montat fasii de oglinda, pentru a crea senzatia ca dincolo de acestea se mai afla un spatiu; in dormitor, pe usile de la dressing; in partea superioara a corpurilor de la bucatarie. Oglinzile creeaza jocuri de lumina si culoare si maresc spatiul.

Arh. Mihaela Lozovanu de la Miso Architects recomanda alocarea unor utilizari multiple a spatiilor si crearea de functiuni diverse pentru fiecare subzona. „In zonele mici, delimitarea se realizeaza prin elemente semitransparente, de multe ori realizate din piese de mobilier: riflaje din lamele de lemn sau piese de mobilier multifunctionale.” In proiectul prezentat, s-a integrat o biblioteca multifunctionala care sa separe zona de zi de cea de noapte, cu doua registre.

In zona de zi, aceasta serveste ca depozitare si integreaza o masa extensibila.

Pe partea opusa, serveste ca spatiu de depozitare cu noptiera.

Arh. Irina Radu de la iDecorate ne-a povestit despre regula ambientului unitar: folosirea de culori si nuante in acelasi ton, atat pentru pereti cat si pentru mobilier. Trebuie evitate mixurile de texturi, care ar aglomera spatiul. Mobilierul recomandat este cel pe picioare, care sa nu para foarte masiv.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.