VIDEO – Sfaturi pentru un iluminat corect? – O întrebare, 7 ARHITECȚI –

Seria noastră de videoclipuri se apropie de final. Iar întrebarea de astăzi este despre iluminat – cum obținem un iluminat corect într-o amenajare de interior? Iată sfaturile a șapte arhitecți din România. 

Arh. Sorana Leru, Miso Architects

„Cât mai multe surse de lumină directă și indirectă, echilibrate cu elemente de accent pentru punctele de interes din casă.”

Arh. Cristina Ionescu, Studio 2.1

„Cred că un prim pas ar fi să gândim iluminatul din două puncte de vedere, tehnic și ambiental, astfel încât luminile să poată fi folosite în moduri diferite în funcție de cum utilizăm acest spațiu și putem crea ambiante diferite.”

Arh. Alexandru Bucur, Interiology

„O iluminare corectă a casei se face cu lumină caldă. Lumina caldă înseamnă 2700 de grade Kelvin, iar iluminarea corectă se face în funcție de spațiu. Dacă este vorba de living, trebuie să avem o lumină generală destul de puternică și accente pe anumite zone: un tablou, un tapet. Dacă este vorba de baie, avem nevoie de lumina la oglindă și nu deasupra ei, cum cred majoritatea, ci se pun două lumini laterale oglinzii.”

Arh. Mihaela Tampiza, Miso Architects

„Ideal ar fi să se folosească mai multe scenarii de lumină, să avem în primul rand un iluminat general, după care alte tipuri, cum ar fi iluminatul de accent, iluminatul de ambianță.”

Arh. Irina Radu, iDecorate

„Pentru un iluminat corect al casei, în primul rand consider că trebuie foarte bine stabilite zonele. Odată ce am stabilit zonele și funcțiunile acestora, atunci putem să ne gândim la partea de iluminat.”

Arh. Cristiana Zgripcea

„Pentru iluminarea corectă a casei trebuie să ținem cont de faptul că avem nevoie de 3 tipuri de iluminat: iluminatul difuz, iluminatul ambiental și iluminatul punctual. Eu toate planurile de instalații, atât cele de electricitate cât și cele de instalații sanitare, le realizez încă dinainte de a intra echipa de meșteri într-o locuință.”

Arh. Sergiu Califar, Pure-Mess Design

„Ca trucuri, contează foarte mult să adoptam iluminarea în funcție de fiecare spațiu în parte, respectiv: bucătăria și băile au nevoie de o lumină ambientală generoasă și mult mai puternică, pentru că sunt spații funcționale. În spațiile dedicate zonei de zi, precum livingul, putem să ne jucăm diferit cu lumina – atât lumina ambientală cât și lumina generală, dar și inserțiile de lumina. În spațiile dedicate zonei de noapte, aș recomanda o lumina mult mai calmă, pentru că acolo vrem să ne regăsim la finalul zilei și să ne relaxam când intrăm în astfel de spații.”

Sperăm că v-a fost de folos acest video și vă invităm să vă abonați la canalul nostru de Youtube pentru că urmează încă o întrebare pentru cei șapte arhitecți: „Gresie sau parchet?”

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.