VIDEO – Casa Solara EFdeN Signature

Am mers in vizita la casa solara EFdeN Signature, proiectul de casa solara care va reprezenta Romania la competitia internationala Solar Decathlon 2018. Casa este amplasata temporar in parcarea Baneasa Shopping City si va fi transportata in octombrie in Dubai, la cea mai importanta competitie din lume dedicata caselor verzi.

Ne-a intampinat Ruxandra Caraenache, coordonator al departamentului de interior. De la ea am aflat ca proiectul a inceput in 2012, cu PRISPA, casa solara care s-a calificat in competitia Solar Decathlon din Madrid.

Ulterior, 5 membri ai echipei PRISPA au creat EFdeN, care s-a calificat la competitia din 2014 de la Versailles.

La casa EFdeN Signature s-a lucrat timp de 2 ani, cu o echipa interdisciplinara de 60 de studenti si tineri cercetatori. In luna octombrie, casa va fi dezasamblata si transportata in containere in Dubai, unde va fi reasamblata in 10 zile.

Casa solara EFdeN Signature este o casa proiectata pentru climatul din Dubai, aceasta fiind una dintre cerintele competitiei. S-a tinut cont de strategiile pasive si s-a pornit de la ideea de casa in casa, astfel incat trecerea de la mediul exterior la mediul interior sa se faca treptat. Din acest motiv, s-a creat o zona-tampon, prin terasa exterioara, care este si ea acoperita. Componenta verde se regaseste din plin aici, terasa fiind gandita ca o oaza de verdeata. Casa este dotata cu 32 de panouri fotovoltaice, amplasate pe acoperis. Casa este sustenabila, iar  surplusul de energie este stocat cu ajutorul bateriilor pentru a putea fi folosit pe timp de noapte.

In interior, s-a urmarit crearea unui ambient modular si flexibil, usor de transformat in functie de necesitati. Pentru amenajarea de interior, s-au folosit materiale naturale, mai ales lemnul si pluta. Spatiul interior este conceput ca un open space in care se afla toate functiunile. Bucataria este dotata cu electrocasnice cu consum redus de energie, iar livingul este unul modular, cu o canapea care se poate plia oricaror cerinte ale utilizatorilor.

Zona de dormitor este un spatiu flexibil si foarte original, platforma pe care sta patul are rol atat de compartimentare vizuala a spatiului, cat si rol functional. Ea reprezinta un spatiu de depozitare atat pentru lucruri, cat si pentru pat.

Baia este amenajata in stil minimalist, contemporan, cu finisaje in tonuri neutre. Pentru amenajarea de baie, Delta Studio a oferit mobilierul din baie, gresia Quartz Antracite si faianta Cement Wave de la Keramyth, rigola si paravanul pentru zona de dus, iar Grohe partea de baterii sanitare.

Lavoar bowl Art 10, Dalet, 292 lei/ buc.

Ii uram echipei EfdeN mult succes la competitia din Dubai si speram sa vedem cat mai multe proiecte prietenoase cu mediul in Romania!

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.