Reorganizarea şi amenajarea unui apartament de doar 50 mp!

Hodină Maria Otilia este absolventă a Facultăţii de Arhitectură de Interior din cadrul U.A.U.I.M Bucureşti(2003-2009), a obţinut diploma de master în Dezvoltare Durabilă şi Eficienţă Energetică(2010-2012), iar cu proiectul de diplomă a participat la sesiunea de comunicări ştiinţifice în materie de arhitectură de interior – iulie 2009 U.A.U.I.M. 3c40827-001

Meseria de arhitect de interior este o practică profesională relativ recentă în Romania. Un arhitect de interior cunoaşte şi urmăreşte în realizarea produsului final atât tehnologia cât şi combinaţia armonioasă a texturilor, culorilor şi volumelor. Arhitecţii de interior sunt cei care ştiu cum să îmbine funcţiunea cu frumosul în aşa manieră încât rezultatele finale să fie controlate încă din faza de proiect.

Fiind o fire independentă Hodină Maria Otilia susţine că: „Experienţa mea profesională nu s-a materializat ca angajat într-un birou de arhitectură deoarece întotdeauna am simţit nevoia să iau deciziile mele, să realizez proiectele mele, să concurez cu mine din perspectiva faptului că proiectul din dosar trebuie să se materializeze întocmai. Experienţa a urmat proiectelor individuale, invăţând singură din greşeli şi cumulând informaţii pe parcurs. Talentul ajută, dar precum în orice altă meresie, acei 99% muncă şi perseverenţă fac diferenţa”

Întotdeauna reorganizarea spaţiilor de dimensiuni mici reprezintă o provocare. Proiectul descris astazi a constat în amenajarea unui apartament cu o suprafaţă mică (50mp), situat într-un bloc din localitatea Buftea care a fost preluat în forma sa iniţială.

4PLAN INITIAL

Investiţia beneficiarului, un domn tânăr ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul I.T. a permis o intervenţie elegantă asupra spaţiului. Nu întotdeauna proiectele cu buget maxim sunt şi cele mai reuşite. Printr-o recompartimentare şi reorganizare corectă a spaţiului se poate ajunge la un rezultat surprinzător, perceput atât estetic cât şi funcţional.

Tema proiectului a fost relativ uşoară, dorindu-se o amenajare nu foarte pretenţioasă, bazată mai mult pe forme simple, materiale şi culori des întâlnite dar combinate într-un mod eficient.

3 plan PROPUS

Deoarece în compartimentarea iniţială a apartamentului suprafaţa livingului nu permitea o bună organizare a funcţiunilor s-a intervenit prin modificarea destinaţiei încăperii. Astfel, camera de zi a devenit dormitor şi invers. Noua încăpere destinată livingului a permis realizarea unui traseu circular între acesta, bucătărie şi hol, formând o circulaţie ce oferă o altă percepţie vizuală asupra spaţiului.

2

De asemenea în zona bucătăriei s-a demolat parapetul din dreptul ferestrei pentru a oferi un acces direct către balcon. Toate aceste intervenţii au contribuit la obţinerea unei forme funcţionale coerente ce urmează un traseu fluid.

Culorile şi materialele au fost alese în funcţie de preferinţele beneficiarului care a dorit o ambianţă convenţională dar plăcută. Astfel s-au folosit nuanţe de bej, verde ca accent şi alb pentru contrast.

Toate elementele acestui proiect se îmbină într-un mod armonios ca rezultat al unei bune colaborări între arhitectul de interior şi beneficiar.

1

3

4

5

6

Hodină Maria Otilia
arhitect de interior
membru al S.A.I.D.Ro (Societatea de Arhitectură de interior şi design din România)
+40727 74 33 09 www.3culori.ro www.3deco.ro

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.