Stil modern, funcțional și minimalist în casa unei arhitecte

Casele de arhitecți au mereu ceva ieșit din comun – o arată atât serialul nostru de pe YouTube, „Cum locuiesc arhitecții”, cât și locuința de față. Casa de 150 de metri pătrați se află în Izvorani, județul Ilfov, și a fost proiectată de la zero și amenajată de către arhitecta Patricia Laslău de la studioul Home Ambiance pentru ea și familia sa cu doi copii. Proiectul s-a desfășurat pe durata a 12 luni.

Amenajare moderna - living minimalist, functional - Patricia Laslau

Stilul ales este unul preponderent scandinav, cu o serie de obiecte cu aer ,,boho” care oferă unicitate spațiului.

„Am creat intenționat o casă care să fie caldă și primitoare și care să se poată plia pe nevoile noastre. Crearea zonei de zi în plan deschis este foarte clară și simplă și se simte foarte în acord cu energia de aici și cu modul în care ne place să trăim”, povestește arhitecta Patricia Laslău.

Amenajare moderna - living minimalist, functional - Patricia Laslau

După apariția celor doi copii, Patricia și soțul său au decis să se mute în afara Bucureștiului, într-o casă mult mai mare. Proiectul de față este unul de suflet și a urmărit crearea unei punți de legătură între locuință și spațiul natural.

Familia și-a dorit ca spațiul de care dispune amenajarea să răspundă necesităților funcționale dar totuși să confere o atmosferă caldă. Locuința dispune de două zone foarte bine definite și delimitate: zona de zi, spațiu amplu, deschis și foarte luminos, continuată cu zona de noapte, care răspunde nevoilor de intimitate. Felul în care cele două zone sunt dispuse pe plan a fost direct influențat de poziția soarelui pe cer. Soarele reprezintă o sursă vitală de energie, motiv pentru care s-a pus un mare accent pe prioritizarea undelor de lumină. Așadar, zona de zi a fost poziționată la est, cu scopul de a profita din plin de răsăritul soarelui.

Amenajare moderna - living minimalist, functional - Patricia Laslau

Zona de zi găzduiește o bucătărie generoasă prevăzută cu o insulă pentru gătit, livingul, dar și zona diningului. În partea de sus, pe un segment gândit strategic, se regăsește un mic loc de joacă, delimitat cu o serie de riflaje din lemn pentru siguranța celor mici.

În zona de sud a zonei de zi se regăsește bucătăria, pentru a fi cât mai luminată pe întreaga durată a zilei, iar in partea de nord este situat dining-ul. Ferestrele sunt poziționate în zona mai înaltă a zidurilor, ce delimitează zona de zi și cea de noapte, amplasate strategic, cu scopul de a crea o lumină roșiatică provenită de la apusul soarelui.

Spațiul destinat livingului creează o atmosferă caldă, ce conține multe sentimente. Motiv pentru care piesele alese care completează fundalul stilului scandinav sunt o parte elemente din rattan.

Sfatul arhitectei

Atât dormitoarele, băile, cât și zona de dining, prezintă niște elemente cheie din punct de vedere arhitectural, care dau personalitate locuinței: este vorba despre zonele de ședere și depozitare din dreptul ferestrelor (un loc pentru visare, meditație, citit și contemplare a naturii). Un mic truc ce s-a dorit implementat în cadrul acestui proiect stă în ideea de a adăuga ca element de decorațiune pe pereți două macrameuri: unul pe peretele din living și altul pe holul de la intrare.

Amenajare moderna - dormitor minimalist, functional - Patricia Laslau

Zona de noapte este alcătuită din două băi și trei dormitoare, fiecare personalizat în funcție de necesitățile beneficiarilor. În dormitorul matrimonial, Patricia a optat pentru folosirea unor nuanțe deschise, luminoase, pastelate, cu scopul de a scoate în evidență elementele centrale, precum corpurile de iluminat.

Amenajare moderna - dormitor minimalist, functional - Patricia Laslau
Băile sunt dotate cu faianță Keramyth, baterii Grohe și obiecte sanitare Roca, prin Delta Studio.

Dormitoarele copiilor au fost gândite în acord cu contextul în care este amplasată casa. Cadrul natural în care cei mici își desfășoară zilnic activitatea se poate resimți și la interior, motiv pentru care s-a optat pentru aplicarea a două modele de tapet. Având în vedere că băiețelul este pasionat de roți și tot ce se rotește, s-a mers pe ideea ca patul lui să fie o mașină roșie.

Ideea principală a proiectului stă într-o combinație de tonuri de pământ, neutre, și texturi inspirate din natură. Provocarea proiectului a constat în dorința familiei ca imaginea finală de ansamblu să fie o reflecție personală. De asemenea, zonele de ședere și depozitare din dreptul ferestrelor, au reprezentat o etapă mai dificilă de realizat, deoarece s-a evitat utilizarea punților termice sau a infiltrațiilor. Cromatica amenajării este una caldă, încărcată de cât mai multă lumină naturală și culori calde, jucăușe, vii.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.