Spiritul sărbătorilor – partea a II-a

   Astăzi vă invit la o nouă poveste de Crăciun, protagonistul fiind, de data aceasta, Marele Deget Mare! În spatele acestuia se află Ioana Bănică, zână meșteșugăriță a Moșului.
Ea își folosește instrumentele magice: foarfece și hârtie; textile colorate, îmbulinate și dungate; ac și ațe; dibăcie și sârguință; și (last, but not least) mult drag! ceva ce nu poate fi cumpărat, ci doar simțit.
Ioana scrie povestea aventurii Marelui Deget Mare, în fiecare zi: folosește citate insipirate, creează poezii în spiritul creațiilor ei și reușește să deconecteze oamenii ce interacționează cu acestea. Ne face să pășim din nou în lumea basmelor, să ne aducem aminte că încă mai suntem copii, și să prețuim lucrurile generatoare de mici bucurii.

Cum s-a născut Marele Deget Mare?

”Marele Deget Mare s-a născut din simpla dorinţă de a face lucruri cu mâinile mele, de a dărui obiecte muncite cu drag. Am făcut asta pentru prieteni şi pentru mine, iar când mi-am dat seama de câte pot face au început perioadele (scurte, mai aveam şi facultate) când coseam frenetic fără vreun plan: jurnale, huse de tot felul, broşe, iar jurnale…

De atunci m-am organizat şi de vreo doi ani îmi împart darurile cu necunoscuţi. M-am numit Marele Deget Mare, mi-am făcut pagină de facebook şi blog, mi-am dus produsele în magazine de design românesc (Dizainăr, ROD Cărtureşti, Urbanesc), particip la târguri (acum Petite fête de L’er la Colivia pe 14 şi 15 decembrie 2013 – Târg-eveniment de Crăciun; Made in RO – Târg de design românesc la Hub pe 21-22 decembrie târg de design românesc).”

1globuri pentru Crăciun

Apoi, Ioana l-a crescut pe MDM cu drag, iar din pasiunea pentru meșteșug, l-a învățat îndeletniciri noi și-l va învăța în continuare.
Are un stil rafinat și jucăuș de alăturare de materiale, texturi și culori. Încă din băncile facultății de Arhitectură de Interior, ieșea în evidență din ce în ce mai mult prin sensibiliatea de care dădea dovadă la fiecare temă de Educație plastică sau de Compoziție și culoare.

2Nori albi, fără ninsoare, -2°  –   globulețele Les Triplettes de Noël vă aşteaptă cuminţi şi pufoase

Ceea ce mă fascinează, pe mine la Ioana, este faptul că face tot ce face cu drag și din pasiune, dă sens oricărui lucru, și reușește să ne întoarcă la niște valori pentru unii uitate, pentru alții prăfuite, iar unora le face cunoștință pentru prima dată.
Decorațiile ei de Crăciun, sunt sensibile, colorate și vesele. Alătură forme și materiale într-un mod inspirat și rămâi fascinat de ingeniozitatea folosirii anumitor lucruri!
Mi-o și imaginez pe Ioana peste ani și ani, de Mana cu Marele Deget Mare, mergând în lume, împartășind talent și meșteșug unor copii curioși și dornici de experimente.

3globuri pentru Crăciun

   Atât mă bucur de acest ”boom” al produselor realizate în România, de designeri români care nu se lasă prinși într-o rutină a supraviețuirii, ci își fac timp să creeze, să ne surprindă și bucure cu ideile lor.

4 podoabe proaspeteO! Brăduți frumoși!

5gulere de poveste realizate prin unirea magiei a două zâne: Alina Turdean & Ioana Bănică

Cu Alina sigur v-ați mai întâlnit, ea este una dintre realizatoarele mesei Leaf, iar astăzi regăsim o nouă atingere a simbolului și semnificației prin realizarea de gulere inspirate de personaje feminine fantastice din folclorul a diferite țări și regiuni geografice.

6gulere de poveste

7gulere de poveste

8rețetare

Parcă o reîntoarcere în timp, pe când notam cu drag o rețetă nouă, făceam rost de ele scrise de mână, și le transcriam ca în propriile noastre cărți de gătit, adăugam ingrediente noi dacă era nevoie și astfel se transformau în propriile noastre rețete pe care le puteam păstra și înmâna cu drag viitoarelor generații.

9 retetarul catalineirețetarul Cătălinei

10rețetar

11 carte de oaspeti 4rețetar – en detail

12 jurnale cu dor si cu visejurnale cu dor și vise

Deja ne putem imagina starea de alint și gâdilul bucuriei care ne învăluie în momentul atingerii unui astfel de jurnal – casă a gândurilor, trăirilor și sentimentelor noastre.

13 jurnalJurnalul păcălit de vulpe

14Marele Deget Mare, un colecționar de basme cunoscute, plus cele pe care le va genera în intimitatea celor ce se bucură de creațiile lui și devine treptat un adevărat magician al poveștilor scrise prin meșteșug!

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.