Reconfigurare modernă pentru un spațiu rezidențial de 180 mp

O renovare-fulger, extinsă pe o suprafață de 180 mp, desfășurată pe parcursul a numai cinci luni, pentru a fi gata la nunta fiului proprietarilor. De la solicitarea inițială de a schimba acoperișul și a adăuga o cameră s-a ajuns la reabilitarea totală, interioară și exterioară, cu ajutorul arhitecților Constantin Hârțan și Neculai Cotovanu.

La prima întâlnire cu beneficiarii, arhitectul a descoperit o casă cu spații mici, neoptimizate, încărcate de obiecte inutile și suveniruri. Locuința avea ferestre de proporții reduse, fațade post-comuniste decorate cu piatră bazaltică, o terasă nefuncțională și un acoperiș haotic, construit în etape diferite și tratat cu tablă zincată cu diferite stereotomii.

Pentru spațiul exterior, tratat ca o proiecție a spațiului interior, s-a adoptat soluția îmbinării celor trei elemente naturale: lemn tratat, piatră calcaroasă și sticlă.

Deși inițial beneficiarii doreau doar schimbarea acoperișului și construirea unei noi încăperi, au înțeles necesitatea unor schimbări majore.

S-a decapat totul până la cărămidă și beton, s-au lărgit și înlocuit ferestrele, s-a demolat scara interioară, s-a consolidat structura pentru extindere și s-au transformat cele două garaje nefolosite în spațiu fitness și spa.

Pentru a crea această fereastră, s-a regândit structura de rezistență a colțului casei. Modelul este o aluzie către ferestrele moderniste din perioada interbelică.

Amenajarea interioară a pornit de la spațiul din jurul șemineului, cu reconfigurarea axelor vizuale din living și crearea unei relații cu exteriorul, prin fereastra amplă poziționată pe colț. Fiind vorba de o reabilitare, s-a păstrat tavanul existent, cu înălțimea utilă a parterului de doar 2.40 m. Pentru a compensa acest dezavantaj s-a recurs la o pardoseală deschisă la culoare și, pe tavan și pentru o parte din pereți, utilizându-se un var semilucios. Pentru a beneficia de mai multă lumină naturală, s-au lărgit ferestrele.

În urma reconfigurării spațiului, din holul de intrare se dezvoltă două zone de funcțiuni – zona de zi (bucătărie, living, dining, o baie), preponderent dispusă la parter și zona de noapte, aflată la etaj.

Bucătăria este organizată în legătură directă cu zona de dining. Insula propusă funcționează atât ca blat de lucru, loc de luat masa pentru mic dejun sau gustări, cât și ca element separator de hol. Mobilierul este custom-made, realizat din pal egger și mdf vopsit alb lucios, dotat cu accesorii Blum.

Locul de luat masa este dispus între living și bucătărie, pentru a oferi o legătură între persoanele din casă, atunci când acestea realizează diferite activități.

Livingul, deși dispune de mai multe zone de interes, a fost reorganizat către șemineu (element nou introdus) și televizor. Se remarcă zona de colț care, în urma intervenției structurale, a devenit sursa relațiilor interior-exterior, atât vizual cât și ca aflux de lumină.

La etaj, s-a suprapus peste o parte din terasa existentă o cameră–dressing, cu acces direct din dormitorul matrimonial, iar din suprafața unei băi generoase au rezultat prin recompartimentare două băi dotate cu dușuri, pentru cele trei dormitoare.

Elementul decorativ central din zona de living este tabloul de 1.2 m x1.2 m cu mușchi natural.

Tratarea cromatică a parterului a fost gândită pornind de la nuanța vibrantă de galben-muștar, exploatată în câteva piese.

Aceste băi sunt amenajate în stil modern și dotate cu obiecte sanitare Dalet și Catalano, baterii și accesorii Kludi, dușuri cu rigole Kessel. Au fost decorate cu faianță lucioasă deschisă la culoare de la Fap, Venis și Porcelanosa, pentru senzația de amplificare a spațiului. Inserțiile de mozaic Keramyth aduc o notă de eleganță ansamblului.

Baia de la parter a suportat intervenții radicale și a fost tratată cu faianță cu aspect de lemn de la Porcelanosa. Iluminatul cu spoturi creează un cadru scenografic, în completarea căruia vin obiectele sanitare cu design realizat de Ross Lovegrove.

Cele două dormitoare secundare sunt amenajate într-o notă primitoare și confortabilă.

Pardoseala întregii case este din parchet de lemn stratificat, deschis la culoare, iar treptele scării sunt finisate în aceeași nuanță.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.