Reamenajarea complexă a unui imobil interbelic din București

Reabilitarea și amenajarea unui imobil interbelic, extins pe o suprafață de 365 mp, din cartierul Dorobanți, în acord cu materialele și tehnicile specifice perioadei. Amenajarea a fost realizată de arhitecții Eliza Yokina, Irina Plopeanu și Cosmin Anghelache.


Vila se află în zona centrală a Bucureștiului, într-un țesut dens, cu loturi mici, din zona Dorobanți, construit în perioada interbelică, cu vile cu un etaj și elemente arhitecturale specifice. Amenajarea s-a axat pe păstrarea și amplificarea valorii imobilului prin intervenții discrete și ambientare modernă.
Imobilul se desfășoară pe patru niveluri.

La demisol, se află spații de hobby și un living de iarnă, cu o zonă de cramă, precum și spatiile tehnice și spălătoria. La parter regăsim zona de zi și bucătăria, cu ieșire pe terasa din spate. La etajul 1 sunt dispuse zona matrimonială și cea de oaspeți, iar la mansardă dormitoarele copiilor și o terasă. Specific casei, dincolo de arhitectura ei elegantă interbelică, se situează dulapul secret amplasat în subsolul clădirii, care a devenit parte din povestea casei.

Lucrarea a presupus modernizarea și reamenajarea completă a imobilului prin refacerea finisajelor și a instalațiilor, precum și transformarea podului în mansardă. În baza acoperișului au fost adăugate și două luminatoare verticale, pe locul fostelor coșuri de fum.

O parte din finisajele existente au fost păstrate, precum mozaicul turnat pe scări și demisol, parchetul amplasat la etaj, tencuieli ale plafoanelor. Au fost menținute și restaurate tâmplăriile interioare și exterioare – parțial, inclusiv cadrele și rulourile ferestrelor, ușa de la intrare, balustrade, anumite părți metalice, dar și cada matrimonială. Învelitoarea casei a fost reconfigurată și schimbată. Finisajele noi au fost realizate în conformitate cu finisajele caracteristice perioadei: soclu și gard din mozaic, mozaic spălat în curte, tencuieli pe bază de var, gresii de dimensiuni mici etc. S-au introdus elemente metalice noi, în relație cu aspectul interior – tâmplărie din cornier, atât la demisol, cât și la balconul existent închis, panou scară și mâini curente.


Amenajarea interioară și cea exterioară au ținut cont de arhitectura existentă a imobilului, precum și de elementele valoroase păstrate. Materialele folosite ca finisaje sunt naturale – piatra, parchetul din lemn, gresii de dimensiuni mici, caracteristice perioadei interbelice, mozaicuri, metal, gleturi și tencuieli. Mobilierul și amenajarea interioară fac trimitere la interioarele interbelice reflectând totodată și stilul de viață contemporan al beneficiarilor. O mare parte dintre corpurile de iluminat sunt vintage, achiziționate din magazine de antichități. În casă există și un perete tapițat ce aduce omagiu primului proprietar al casei – tapițerul casei regale.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.