Reamenajare de amploare pentru o casă cu multiple funcțiuni

Reamenajarea, recompartimentarea și extinderea unei case cu 4 niveluri (subsol, parter, etaj și mansardă), întinsă pe o suprafață de 333 mp, în urma cărora fiecare spațiu a fost personalizat la maxim, cu materiale și finisaje de cea mai înaltă calitate. Echipa de arhitecți Dragoș Antonescu, Răzvan Ștefanescu, Ionel Bacanau, Valentin Bastina, Irina Cristea și Lucian Pamparau au făcut amenajarea posibilă.

Proiectul a plecat de la dorința beneficiarilor de a avea un spațiu intim, bine izolat fonic, dedicat relaxării și audiției muzicale. Deoarece acesta nu putea fi obținut doar din recompartimentarea și extinderea construcției existente, soluția propusă inițial a fost construirea unui subsol în afara casei, cu acces direct către interior.

Pe măsură ce ideile legate de noua încăpere se derulau, beneficiarii au înțeles potențialul intervenției de a transforma imobilul existent într-o locuință perfectă, fără compromisuri.

Soluția propusă în cele din urmă s-a îndepărtat semnificativ de primele cerințe, propunându-se: extinderea casei la nivelul subsolului sub curtea din spate; extinderea parterului pe zona din spate (acoperind aproximativ 40% din suprafața subsolului nou); extinderea parterului și în zona din față (garaj și hol intrare); extinderi la etaj, transformate în terase cu vegetație, pentru dormitoare.

Provocarea acestui proiect a constat în extensia subterană a casei – lucrarea a presupus o săpătură de 4,5 m adâncime, pe o suprafață de peste 100 mp. Deoarece săpătura s-a realizat foarte aproape de zidul casei, nivelul ridicat al pânzei freatice și ploile abundente din timpul lucrărilor au constituit provocări serioase, solicitând soluții speciale de drenare a apei și de stabilizare a malurilor.

La subsol, se află acum camera de audiție de la care a pornit proiectul, un spațiu de relaxare, crama, dar și spații tehnice.

Parterul beneficiază de un hol generos și, în urma recompartimentărilor și a extinderii, livingul, diningul și bucătăria beneficiază de o relație interior-exterior spectaculoasă, cu deschideri vitrate generoase.

Arhitecții de la Crafthouse susțin soluțiile ultra personalizate, atât funcționale cât și estetice, ocupându-se atât de conceperea cât și de execuția mobilierului. Acest aspect le oferă o mare libertate de creație – în hol, lambrisările din furnir de stejar albit maschează o serie de dressinguri, depozitări, accese către spații tehnice și garaj.

În zona de living, ansamblul de șemineu și comoda TV folosesc stâlpul structurii vechi, ce a trebuit păstrat și integrat în amenajare.

O altă propunere personalizată o constituie tavanele de la parter – pornind de la pasiunea beneficiarilor pentru pictură, s-a preluat tema ramelor de tablou și s-a propus un joc de goluri și casete decorative, ce pot fi transformate, în funcție de momentul zilei, prin sistemul de iluminat. Astfel, în funcție de nuanța și intensitatea luminii, spațiul își schimbă atmosferă.

La etaj, arhitecții au fost stimulați de solicitarea proprietarilor de a avea o baie „wow!” și un dressing pe măsură. Baia matrimonială constituie un proiect complex în sine, piesa centrală fiind „cutia” de onix iluminat a dușului.

Amenajarea este creată să se dezvăluie pe măsură ce este explorată cu atenție. Designul personalizat până la cel mai mic detaliu este menit să se descopere treptat privitorului, profunzimile sale deschizându-se în noi ramificații și subdiviziuni.

Noua structură subterană a devenit fundația pentru extinderea parterului și suport pentru o parte din curtea din spate. Pentru asigurarea aceluiași nivel al pardoselii interioare și a terasei exterioare, s-a ridicat nivelul curții din spate cu 50 de cm și s-a utilizat o tâmplărie Schüco specială, îngropată, pentru peretele vitrat al diningului.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.