Reamenajarea unui apartament de 35 mp în tonuri pastel din Timișoara

Un apartament cu o cameră, extins pe o suprafață de 35 mp a constituit un principal dezavantaj, dat fiind spațiul foarte mic dedicat bucătăriei și băii închise. Situat într-o zonă centrală a orașului Timișoara, acesta a fost transformat într-un spațiu ideal, de către arhitecta Alexandra Avram, ce îmbină relaxarea și bunul gust.

Proiectul a constat în amenajarea de la zero și reconfigurarea spațiului existent. Pentru a suplimenta încăperea, s-a renunțat la pereții ce o delimitau de hol și de balconul, ce necesita să fie închis. Totodată, s-au refăcut instalațiile termice, electrice și sanitare.

Bucătăria de mici dimensiuni a fost reconfigurată complet, modificându-se accesul inițial prin montarea unor uși culisante pe colț. S-au ales uși din sticlă, pentru a nu obtura vederea către zona de living și pentru a spori aportul de lumină naturală.

Chiar dacă este un apartament cu o singură cameră, s-a dorit integrarea tuturor zonelor uzuale dintr-o casă: zona de dormit, zona de zi, zona de luat masa. Designerul a folosit nuanțe deschise, pastelate, care să creeze un decor diafan și primitor.

Zona de luat masa este amplasată chiar lângă ușile de sticlă, pentru a putea fi utilizată pe ambele părți în momentul în care ușile sunt glisate complet.

Spațiul de dormit este separat vizual prin tapetul roz diafan și podeaua înaltă. O comodă albă îl delimitează de zona de luat masa, servind totodată și ca noptieră. Zona de zi este marcată printr-un tapet cu același model ca cel de lângă pat, dar într-o nuanță diferită, reluată pe spătarele scaunelor.

Pentru a crea impresia de spațiu mai amplu, în baie s-a renunțat la cadă, aceasta fiind înlocuită cu un duș. S-a propus contrastul alb/negru, prin faianța cu motive geometrice. Pentru a face legătura cu celelalte spații, s-au folosit elemente cu finisaje aurii: corpul de iluminat tip pendul de la oglindă și bagheta aurie folosită în duș, dar și deasupra lavoarului.

Beneficiara a solicitat multe zone de depozitare, care au fost dispuse în diferite locuri. S-au creat comode în balconul închis, sub geamuri, iar podeaua pe care este situat patul a fost prevăzută cu două sertare generoase. De la intrare și până în zona de zi, s-a proiectat un dulap generos care să compenseze lipsa unui spațiu de dressing. Toate piesele pe comandă s-au făcut după schițele designerului.

Rezultatul se rezumă la un spațiu funcțional și eficient, care exploatează la maxim fiecare colțișor, extrem de iubit de beneficiară deoarece îi reflectă pe deplin felul de a fi.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.