Parchet triplustratificat vs. parchet dublustratificat

In ultima perioada, un subiect foarte intens dezbatut este cel care vizeaza alegerea intre parchet triplustratificat sau dublustratificat. Vom incerca sa expunem o serie de detalii care sa va ajute in luarea unei decizii.

Un parchet triplustratificat are o stabilitate dimensionala superioara parchetului dublustratificat. Aceasta este oferita de existenta celui de al treilea strat, cunoscut ca si strat de contrabalans. Stabilitatea dimensionala reprezinta un criteriu important. Achizitionarea unei pardoseli din lemn reprezinta o investitie importanta, pe termen mediu sau lung.

Parchet triplustratificat vs. parchet dublustratificat

Rezistenta termica si stratul suport

Datorita grosimii sale mai mici, 10 sau 11 mm, parchetul dublustratificat are un indice de transfer termic, o rezistenta termica mai buna, fata de un parchet triplustratificat. Acest lucru este adevarat in cazul parchetului dublustratificat, nu multistrat, material ce are o densitate mai mare.

 

Parchet dublu stratificatParchet multistratificatParchet triplu stratificat

In cazul parchetului dublustratificat, stratul suport este fabricat din lemn de conifer,. La multistrat, se foloseste lemn de mesteacan sau plop ( in cazul parchetului fabricat in Europa ) sau hevea ( in cazul celui fabricat in tarile asiatice: China, Indonezia), dispus in 5 starturi. Exista produse ce au strat suport de HDF, dar aceste cazuri sunt rarisime. Este improprie, practic, asimilarea parchetului multistrat cu cel dublustratificat. Rezistenta termica a unui multistrat de 11 mm grosime este aproximativ egala cu cea a unui parchet triplustratificat de 14 mm. Diferenta este reala doar in cazul parchetului dublustratificat, cu strat suport de rasinos.

 

.IMBINARE NUT FEDER                                      Parchet cu suport HDF

Sistemul de imbinare

Parchetul triplustratificat are in majoritatea cazurilor sistem de imbinare dublu click, fata de cel dublu care se bazeaza pe sistemul clasic nut-feder.

Prinderea mecanica a sistemului click este mult mai eficienta. Lemnul este un material viu ce absoarbe si resoarbe umiditate pe toata durata sa de viata.
Datorita variatiilor de temperatura si umiditate cauzate de alternanta anotimpurilor si functionarea sistemului de incalzire in pardoseala, la imbinarea placilor de dublustratificat, cu prindere nut-feder, apar acele rosturi vizibile. Acestea pot genera un anumit disconfort estetic si nu numai. In aceste rosturi se poate depune praful si murdaria.Sistem dublu click Profiloc

Imbinarea in sistem dublu click, datorita prinderii mecanice, reduce foarte mult riscul aparitiei acestor probleme.

Pretul

Pretul unui parchet triplustratificat este mai mic raportat la cel dublustratificat. Cei ce promoveaza parchetul dublustartificat justifica pretul mai ridicat prin faptul ca stratul de uzura, din lemn nobil, este mai gros. In cazul celor mai multi producatori, stratul de uzura la dublustratificat are grosimea de 4 mm. In comparatie, cel triplustartificat are 3,5 mm. Cei 0,5 mm nu pot justifica diferente semnificative de pret. In cazul triplustratificatului, trebuie luate in calcul stratul trei de contrabalans si costurile generate de profilarea sistemului de imbinare dublu click.

Montarea

Acest argument poate fi luat in calcul in cazul parchetului dublustratificat cu strat de uzura de 6 mm.  Top layerul reprezinta una din cele mai importante componente ale costului total. Cei ce promoveaza parchetul dublustartificat mai aduc ca si argument faptul ca acesta poate fi montat sub forma unor modele, lucru nepermis de cel triplu. Fals! Cel mai bun exemplu il reprezinta gama de produse Saima oferita de Karelia Upofloor. Este adevarat, ca datorita varietatii sale dimensionale, parchetul dublustratificat permite realizarea unor modele mai complicate, mai complexe. In cazul in care se doreste achizitonarea unui parchet tip dusumea, de dimensiuni mari, triplustratificatul are un mare avantaj. Parchetul dublustartificat este disponibil, de cele mai multe ori, in placi de dimensiuni mici sau medii, cu latimi de la 50 la 120 mm si lungimi de la 400 la 1500 mm.

Prin comparatie un parchet full plank, tip dusumea, din gama Karelia Urban Soul are urmatoarele dimensiuni: 188 x 2000 mm.

Pe parchetul dublustratificat cu strat de uzura de 5-6 mm, se pot regasi esente de lemn, in general exotice. Acestea au un grad ridicat de duritate, ce nu pot fi disponibile pe triplu in strat de 3,5 mm, pentru ca top layerul prezinta risc de exfoliere. Din punct de vedere al finisajelor, lucrurile sunt similare, ambele variante de produs prezinta o mare diversitate. Un alt sfat este ca inainte de a achizitona parchetul, sa solicitati de la comerciant fisa tehnica a produsului, certificatul CE sau agrementul tehnic, in care sa fie precizate toate detaliile legate de materialele din care este fabricat, inclusiv cele de finisaj, de rezistenta sau conductivitatea termica, de rezistenta la umiditate si abraziune, etc. O garantie reala este insotita de toate aceste documente plus conditiile in care aceasta se acorda.

Concluzie

Decizia dumneavoastra finala trebuie sa tina cont de toate aceste aspecte. In acelasi timp, trebuie fie corelata cu acele detalii pe care dumneavoastra le considerati ca fiind primordiale. Colectia Saima poate fi achizitionata exclusiv prin Delta Studio!

                                  Colectia Saima

2013-03-01_155507_Parchet Saima_ruska_square_stonecut

2013-03-01_155514_Parchet Saima_wirkkala_lumi_hedge

2013-03-01_155554_Parchet Saima_wirkkala_1200_longstrip

                                                                                          Karelia Urban Soul

2013-03-01_115429_Parchet Karelia Oak Promenade grey FP

2013-03-01_115416_Parchet Karelia Oak Electric light FP

2013-03-01_115405_Parchet Karelia Oak Concrete grey FPSursa: https://parchet-incalzire-pardoseala.ro/

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.