Idei pentru decorațiuni de Crăciun

Ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă. Dacă nu ți-ai decorat deja casa, acum e momentul perfect să cauți sursele de inspirație. Fie că te-ai hotărât sau nu asupra unei teme pentru decorul de anul acesta, ți-am pregătit câteva idei pe care le-ai putea pune în practică.

 

Pentru acest demers am întrebat-o pe arhitecta Cristina Micu ce ne recomandă pentru decorarea casei în perioada sărbătorilor: “Dacă avem posibilitatea de a încadra în locuința noastră un brad natural de Crăciun, ar fi minunat. Pe lângă acesta, recomand câteva mici ansambluri decorative, care să vină în completarea atmosferei de Crăciun, precum lumânări, conuri de brad, câteva ramuri de brad, felii de portocală uscată, alături de câteva bețișoare de scorțișoară, cutii de cadouri. Roșul întotdeauna va fi în tendințe pentru împodobirea bradului. Clasicul roșu mă duce întotdeauna cu gândul la Crăciunul autentic. Bineînțeles că iubesc și alte culori pentru împodobirea bradului, spre exemplu decorațiunile albe, aurii, cupru, roz pudră, nuanțele de albastru închis, sunt printre preferatele mele.”

 

Pornește de la piese existente și selectează-le pe acelea care îți inspiră bucurie. Pot fi o parte din globuri sau mici decorațiuni vintage păstrate cu drag an de an. Apoi, urmărește linia tematicii propuse. Retro, rustic, scandinav sau tradițional? Odată stabilit acest detaliu, te poți concentra pe următoarele etape.

Dacă peisajul rustic îți surâde, atunci mizează pe decorațiuni din lemn realizate manual. Adu alături și textile naturale pentru a descrie un peisaj cât mai autentic.

Alege o cromatică pe care să o dezvolți în toată casa sub diferite forme. Poți merge pe varianta tradițională de roșu și verde, sau poți explora cu orice mix de culori dorești: auriu, argintiu, albastru, roz. Amintește-ți că sărbătorile sunt despre bucuria de a fi alături de cei dragi în primul rând.

În aceeași notă,  ornamentele care nu au mai avut loc în brad, se pot folosi în alte locuri pe care vrei să le pui în evidență. Pot fi așezate pe masa de Crăciun ca zonă de interes, pe o măsuță de cafea, pe hol sau dormitor, pe pervaz  sau la fereastră. De exemplu, globurile de diferite mărimi vor atrage atenția într-un bol transparent sau pe un platou. Luminițele discrete arată foarte bine amplasate într-un vas tip borcan pe care îl poți așeza pe măsuță pentru a crea o atmosferă plăcută și relaxantă. Adaugă și un platou cu forme diferite din turtă dulce și vei completa armonios decorul mesei.

În cazul în care ai optat pentru un brad de Crăciun artificial, vei putea totuși să aduci mirosul de sărbatoare în casa ta. Lumânările parfumate vor răspândi mireasma de pin, vanilie sau măr și scorțișoară. Conurile de brad, castanele, ghindele, ramuri mici de brad sau crenguțeșe de merișor redau și ele spiritul festiv pentru masa de Crăciun.

Folosește luminițe peste tot în casă sau cel puțin acolo unde este posibil. Nu te limita doar la brad! În jurul ferestrei, pe o măsuță de cafea, pe balcon sau pe terasă, înșiruite prin bibliotecă, iată doar câteva locuri prin care poți contura un spirit de sărbătoare și bucurie.

 

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.