Dormitoare clasice – Elemente reprezentative ale acestui stil de design

Cand vine vorba de dormitoare clasice, fiecare are o intelegere diferita asupra acestui stil de design interior. Cuvantul “clasic” poate fi uneori derutant; scopul acestuia nu este de a transmite atmosfera unui tablou monoton, antic, ci sugereaza o tratare in detaliu a rafinamentului interior. Prin incorporarea unor elemente de accent specifice stilului clasic, se contureaza un spatiu calm, totodata interesant, potrivit pentru relaxare si odihna. Aceste este un stil de amenajare rezistent la schimbari de trenduri si este potrivit pentru orice tip de interior.

In orice locuinta, dormitorul reprezinta un sanctuar fata de lumea exterioara, poate cea mai semnificativa incapere a locuintei. Este spatiul personal unde zgomotul zilnic si agitatia sociala nu patrund, si trebuie tratat cu atentie. Un consultant / proiectant poate maximiza potentialul fiecarui centimentru al dormitorului, cu scopul de a creea un ambient placut si potrivit beneficiarului.

Dupa cum sugereaza si denumirea, interioarele clasice sunt profund influentate de clasicism si traditia clasica occidentala. Proportiile Vitruviene (sustinute ulterior de Da Vinci) au reprezentat un element fundamental al acestui stil de design si a operelor de arta, conducand catre capodopore estetice.

Dormitoare clasice cu mobilier elegant

Majoritatea dormitoarelor clasice sunt decorate intr-o maniera atat functionala, cat si estetica. Armonia caracteristica acestui stil de amenajare contureaza un spatiu elegant, sofisticat. Se utilizeaza elemente de accent precum asternuturi de lux, perdele si perne decorative, pentru a spori rafinamentul stilului. Simultan, este esential ca aceste elemente sa exprime personalitatea proprietarului. Accesorii precum vase din sticla, colorate, sunt binevenite in ansamblul total al dormitorului clasic.

Un proiectant / consultant poate crea cu usurinta un dormitor atemporal, extravagant, prin combinarea mobilierului de epoca, a decorului si a elementelor de accent.

O piesa de mobilier reprezentativa acestui stil de design este Klismos – tip de scaun inventat de greci in secolul V si reproiectat de designerul de mobilier britanic T. H. Robsjohn-Gibbings in anul 1930. Designul acestui scaun este recunoscut prin picioarele sale usor rotunjite la capat, precum si spatarul din piele naturala. Modelul Chaise Longue poarta, de asemenea, inspiratii clasice, si este o piesa perfecta pentru dormitoare.

Elemente reprezentative stilului clasic sunt :

  • Urnele si coroanele de laur;
  • Busturi, semineuri si sculpturi de marmura;
  • Coloane;
  • Draperii de epoca;
  • Elemente arhitecturale inedite (de exemplu, cupole, cornise si frize clasice);
  • Picturi murale.

Dormitoare clasice si culori puternice

In materie de culori, inspiratia pentru acest stil de design poate veni din moda antica a Greciei sau Romei. Paleta originala de culori a Greciei antice a fost compusa din gri metalic, nuante calde de albastru, stacojiu, violet, malachit palid, galben luminos, fildes, marmura. Paleta Romei era compusa din nuante de magenta mai vii, aurite, rosu de Pompei si accente de negru.

Culoarea poate literalmente “construi sau distruge” o camera. Prin urmare, este o alegere esentiala in procesul de amenajare a locuintei. Intr-un dormitor clasic se folosesc tonuri neutre si pasteluri pentru pereti. Pentru mobilier si elemente de accent, se poate opta pentru culori puternice, stralucitoare.

Exista o ordine fireasca a proceselor de amenajare. Primul pas este reprezentat de alegerea mobilierului, asternuturilor, operelor de arta, etc., urmat de selectarea finala a culorilor pentru pereti.

Dormitoare clasice – Stil si eleganta

Dormitoarele clasice pot varia de la dormitoare moderne la dormitoare traditionale, in functie de elementele care sunt incorporate. Stilul de asternut, perne decorative, lampi, lucrari de arta si alte astfel de elemente contureaza un cadru elegant si confortabil.

Dupa cum a fost mentionat anterior, un dormitor calm si relaxant serveste drept sanctuar fata de lumea exterioara. Aceasta senzatie de confort poate fi stimulata prin intermediul elementelor ce alcatuiesc stilul clasic. Mobilierul intr-un dormitor clasic apartine unor epoci diverse, de la antichitate, pana la epoca moderna.

Pentru a obtine elementul de contrast, sunt disponibile multiple optiuni de materiale pentru mobilier, covoare si perdele. Prin asocierea acestor elemente, se creeaza o atmosfera personalizata si confortabila.

Particularitatile stilului de design clasic sunt echilibrul, confortul, bunul gust si sobrietatea. Un interior devine elegant si intim odata cu amenajarea de tip clasic. Stilul clasic totodata reprezinta si utilizarea moderata a decoratiunilor. Acestea sunt direct corelate cu perioada din care se inspira designul general, astfel incat sa se pastreze cursivitatea spatiului. De asemenea, cromatica acestora este unitara si armonioasa.

Stilul clasic necesita un buget mai pretentios, din pricina materialelor folosite, de cea mai buna calitate. Insa din perspectiva eficientei, merita investitia. Astfel de mobiler aduce rezultate pe masura, fiind in acelasi timp caracterizat si de o rezistenta ridicata in timp.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.