De veghe cu Robert Marin

Am stat de vorba cu Robert Marin, un nume cunoscut printre designerii de produs romani. Am descoperit impreuna colectia de mobilier de baie Turn, proiectata in exclusivitate pentru Delta Studio. De ce Turn? Pentru ca impresia vizuala iti trezeste imediat senzatia de stabilitate, de eternitate in fata timpului efemer. Stilul minimalist, cu linii limitate la necesar, impreuna ca mixtul de materiale, construiesc in Turn un rezultat ofertant: lemnul arhaic si reuseste sa comunice perfect cu materialul compozit de ultima generatie. Discretia este eliminata cu totul, lasad loc la fermitate si la un obiect construit sa domine.

Estetica reiese tocmai din aceast dialog dintre vechi si nou, dintre natura si hitech, dintre culoare si non-culoare. Din acest punct de vedere, Turn reuseste sa uneasca timpurile, sa transfere gratie intre culori, sa reincarneze spirite arhaice.

Elemente decorative alese de Robert Marin (si ele cu un numar bine gestionat) produc de asemenea o rupere de timp si de spatiu: spre exemplu, cunoscutele “rozete” rosii din epoca de aur (sic!) fac parte din concept si elibereaza o pata de culoare in confruntarea dintre o culoare calda (maro natural) si una rece (alb).

Un concept unitar – Turn, marturie sensibila a designului romanesc de produs:

„Tot vorbim despre procese creative, procese tehnologice, despre design procedural in cele din  urma. Si este foarte bine ca procesul a ajuns sa conteze atat de mult in discursul profesional pentru ca intelegerea parcursului obiectului de la concept la finalizare fizica ne poate face mai putin ignoranti la adresa functionalitatii si mai sensibili la expresivitatea design-ului.

In cautarea unei expresii autentice obiectele „Turn” incearca sa redescopere trainicia lucrului manual. De data aceasta procesul consta in felul in care se compune un intreg din parti bine articulate individual.

Este un proces constructiv in care elemente create diferite fac un apel comun la structura si memorie. Segmentarea functionalitatii mobilierului sanitar: bazinul de apa, reflexia, suportul, cotele lor diferite de amplasare nu se doreste a fi o separare a acestora ci dimpotriva o tentativa de a le aduce impreuna”, Robert Marin.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.