Cum amenajăm biroul de acasă – opt sfaturi practice

Privit până de curând ca un moft, biroul de acasă se dovedește în această perioadă un „must-have”. Atunci când lucrezi de acasă, e important să ai un spațiu funcțional, cu o atmosferă care să crească productivitatea. Iată mai jos câteva sfaturi de amenajare a biroului.

Mathieu Writing desk by Emmanuel Gallina - Poliform

Alege locația ideală

Probabil cel mai important aspect este amplasarea biroului de acasă. Mulți dintre noi nu avem o cameră dedicată și trebuie să integrăm zona de lucru într-una din încăperile deja existente. Ia în considerare profesia și stilul tău de lucru, dar și nevoile celor cu care împarți spațiul – dacă activitatea ta este una solitară și ai nevoie de liniște, locul ideal se poate dovedi livingul sau chiar dormitorul (asta dacă nu dispui de un garaj, colț de terasă sau mansardă pe care să le poți adapta).

Dacă trebuie să ai grijă de cei mici în timp ce lucrezi, ar fi bine să-ți amplasezi biroul cât mai aproape de camera lor, de bucătărie sau dining.

Birou Inkiostro Arketipo

Biroul Inkiostro de la Arketipo se integrează și într-un decor modern, și în unul clasic.

Planifică bine spațiul

Asigură-te că îți creezi suficient spațiu pentru a lucra confortabil. Pare ceva de la sine înteles, dar trebuie să ai suficient loc pentru a te simți în largul tău. Ține cont de scaunul pe care îl folosești și de dimensiunile acestuia atunci când poziționezi biroul. Ia în considerare și necesitățile implicate de activitatea pe care o desfășori.

Biroul trebuie să fie suficient de încăpător pentru laptop sau computer, agendă și alte materiale pe care le folosești. Gândește-te unde le vei păstra atunci când nu lucrezi – un coș sau o cutie de depozitare pot fi o soluție rapidă.

Scaun de birou rotativ Basil de la Calligaris

Scaunul de birou rotativ Basil de la Calligaris se potrivește în spațiile mici.

Creează un spațiu multifuncțional

Pentru locuințele mici, în care nu încape un birou mare, obiectele multifuncționale se dovedesc salvatoare.

 
Biroul Biblio de la Calligaris

Biroul Biblio de la Calligaris are 104 × 53 × 102 cm și un sertar unde poți păstra laptopul sau alte obiecte.

Un birou de dimensiuni mici poate fi folosit pe post de comodă sau masă de toaletă, în restul timpului.

Mathieu Writing desk by Emmanuel Gallina - Poliform

Mathieu de la Poliform poate servi și ca masă de toaletă.

Dacă nu ai loc să incorporezi un birou în zona de zi, poți folosi un colț al mesei de dining – ai grijă însă să delimitezi bine activitățile – laptopul rămâne pe masă doar în timpul programului de lucru 😊.

Masa Concorde Poliform

Masa de dining Concorde de la Poliform poate servi temporar și ca birou.

Alege un scaun de birou confortabil

Regula de la serviciu e valabilă și acasă: protejează-ți spatele folosind un scaun de birou ergonomic și confortabil. Alege unul cu un design potrivit cu restul încăperii și nu neapărat unul cu design standard, office. Doar asigură-te că este conceput pentru statul la birou, pentru că, nu uita, vei petrece câteva ore bune pe zi.

Un scaun alb de birou de la Calligaris care imbina designul si ergonomia.

Un scaun alb de birou de la Calligaris care îmbină designul și ergonomia.

Profită de lumina naturală

Dacă ai cum să-ți așezi masa de lucru către geam, te numeri printre cei norocoși. Lumina naturală ne energizează și binedispune și este sănătos să beneficiem cât mai mult de ea.

Athena Arketipo

Ține cont însă că razele nu trebuie să-ți bată în ecran – așază biroul în funcție de cum cade lumina pe parcursul zilei sau folosește un rulou de protecție sau draperie pentru a o obtura parțial, atunci când este necesar.

Biroul Zac de la Bontempi

Biroul Zac de la Bontempi

Dacă vorbim de lumina artificială, o veioză sau lampă este necesară pentru crearea atmosferei, seara. Poți ilumina biroul și printr-o lampă suspendată chiar deasupra lui – în felul acesta, nu încarci spațiul. Important pentru confortul ochilor este să fie o lumină neutră, care să nu te obosească sau să te moleșească.

Biroul Zac de la Bontempi

Biroul Zac de la Bontempi, orientat către perete, cu un lampadar elegant în dreapta.

Ține cont de priveliște

Poliform

Varianta ideală – un birou cu aer masculin de la Poliform, orientat spre o grădină perfect îngrijită.

La serviciu ne bucurăm și de o oarecare viață socială, însă acasă devenim destul de izolați de comunitatea noastră profesională. Așadar, este important ce vezi în jur atunci când ridici ochii din ecran. Poate te inspiră și te face să continui să lucrezi dacă vezi rafturi cu cărți, sau poate ai cum să montezi masa de lucru în fața unui geam care dă spre grădină. Dacă nu te poți bucura de nici una dintre acestea, poți oricând compensa cu o operă de artă – un tablou sau o poză cu un citat motivațional care să te inspire, sau un perete vopsit într-o culoare energizantă.

Biroul Inkiostro de la Arketipo

Biroul Inkiostro de la Arketipo, poziționat în fața unei biblioteci – un spațiu ideal pentru un iubitor de artă.

Păstrează ordinea

Indiferent de obiectele de care ai nevoie atunci când lucrezi, îți trebuie o soluție pentru depozitarea lor. Poți folosi rafturi deschise sau un corp cu sertare. Dezordinea este un factor care îți distrage atenția, de aceea e bine să te străduiești să ai cât mai puține lucruri la vedere.

Concorde Writing desk by Emmanuel Gallina - Poliform

Biroul Concorde de la Poliform – prea frumos ca să nu ții lucrurile mele în ordine.

Dacă ai loc lângă o etajeră sau bibliotecă, poți folosi unul din rafturile ei pentru păstrarea obiectelor necesare la lucru.

Un micuț birou Calligaris, care „profită” de rafturile din dreapta.

Alege culori care te inspiră

Știm deja cât de mult ne influențează culorile starea de spirit. Iar în perioada în care stăm mai mult acasă, suntem și mai vulnerabili la orice fel de stimul. Culorile de care te înconjori atunci când lucrezi îți vor dicta, împreună cu celelalte elemente, eficiența și productivitatea. Verdele și albastrul calmează și reduc stresul, pe când nuanțele puternice precum galbenul sporesc creativitatea și insuflă bună dispoziție. Nu înseamnă însă că trebuie să pictezi o cameră întreagă – un obiect, de exemplu o veioză sau perne decorative, poate fi suficient.

Secret Desk Bontempi 3

Biroul Secret de la Bontempi, cu un perete vopsit parțial roz în față.

Dacă în fața biroului ai un perete, poți să îl colorezi, integral sau parțial, cu una dintre culorile care te stimulează.

Biroul Secret de la Bontempi

O alegere pentru cei curajoși: biroul Secret de la Bontempi poziționat către un perete de cărămidă neagră.

Dacă îți amenajezi biroul acasă, înconjoară-te de lumină și ordine, ține cont de felul în care îți desfășori activitatea, de nevoile și pasiunile tale și lucrurile care te inspiră.

Sperăm că sfaturile noastre te vor ajuta să-ți creezi un birou cât mai practic și confortabil acasă.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.