Culori living – obtinerea unei cromatici elegante

Livingul este zona cea mai reprentativa a unei locuinte si, de multe ori, spatiul cel mai elaborat in cadrul unui proiect de amenajare interioara. La configurarea acestuia participa numeroase elemente estetice, precum forme, texturi, culori living, lumini. Acestea isi aduc aportul la crearea unui ambient echilibrat si atragator, care gazduieste momentele de intalnire si destindere

In proiectul de amenajare, culorile livingului ocupa un loc important in definirea atmosferei generale. Alaturi de formele si texturile asociate, culorile dau pulsatie spatiului, creand ambiente dinamice si atragatoare.

Interior cu mobilier Calligaris

Din punct de vedere cromatic, reusita unei amenajari o da echilibrul intre toate culorile folosite – proportia fiecareia si modul de amplasare in spatiu. Subtilitatea si rafinamentul se obtin atunci cand se mizeaza pe o gama cromatica bogata si pe o gradatie a nuantelor, de la neutru la intens.

Interior cu canapea Panorama de la Bonaldo

Orice amenajare de calitate mizeaza pe tonuri neutre si culori active. Chiar si in cazul unei amenajari lipsite de culoare, jocul scenografic cu lumina poate crea o pulsatie intensa a spatiului.

Tendintele anului confirma apetenta pentru o cromatica cat mai elaborata si pentru folosirea culorilor saturate. In sprijinul acestora intervin numeroase elemente de detaliu sofisticate.

Ambianta vibrata cu tonuri de rosu. Canapeaua este de la Bonaldo

Exista mai multe optiuni de integrare pentru culori living: suprafete ample de culoare, accente de culoare sau elemente mozaic ce aduc laolalta o multitudine de culori si nuante. Toate acestea tind sa fie asociate in formule inedite ce dau spatiului complexitate si subtilitate.

CULORI LIVING – SUPRAFETE AMPLE

Atunci cand se mizeaza pe suprafete ample de culori saturate, acestea preiau rolul elementului vizual cel mai puternic al amenajarii. Celelalte elemente ale livingului se subordoneaza acestor suprafete de culoare. Se poate miza pe neutralitatea culorilor folosite in continuare, sau pe un joc de nuante si accente ce dezvolta tema culorii principale.

In proiectul de mai sus de amenajare a livingului, peretele este tratat intr-o nuanta dominanta de albastru. Prin complementaritate, acestuia ii sunt asociate culorile neutre ale pardoselii si mobilierului. Covorul si mobilierul diningului introduc o usoara vibratie spatiului.

Interior cu canapea Bontempi

Tonurile sobre de gri si negru ale amenajarii de mai sus sunt inscrise intr-o dinamica eleganta prin asocierea cu suprafete ample de albastru marin si verde pamantiu. Accentele de culoare (galben), grafismele monocrome si obiectele de arta creeaza pulsatii intermediare.

Amenajare living – arh. Cristina Micu. Proiect prezentat in albumul Lifestyle Design Interior 2019

Zona diningului din cadrul proiectului realizat de Cristina Micu se remarca printr-un perete dominant, in tonuri pamantii saturate. In continuare, elementele amenajarii continua gama cromatica prin pasteluri neutre si texturi naturale – lemn in doua formule. Corpul de iluminat si piesele metalice ale mobilierului constituie accente bine integrate in atmosfera generala.

CULORI LIVING – ACCENTE PUNCTUALE

Accentele de culoare sunt un element de design foarte des intrebuintat. Acestea pot scoate un spatiu din anonimat, imprimand dinamica prin intensitatea culorii. Cel mai adesea, un obiect de mobilier poarta rolul de accent cromatic.

Amenajarea realizata de Irina Radu foloseste culoare din belsug, insa pastreaza o neutralitate generala care evidentiaza accentul cromatic dat de canapea. Acestuia i se asociaza si un accent de textura reprezentat de masuta din lemn brut.

Folosind aceeasi culoare, amenajarea alaturata introduce doua accente prin draperii si fronturi de mobilier.

Amenajare living open space, arh. Carmen Tanase (proiect prezentat in albumul Lifestyle Design Interior 2019)

Amenajarea acestui living open-space mizeaza pe un accent de culoare principal – canapeaua de culoare rosie. In continuare, mai multe elemente prelungesc gradual vibratia introdusa de aceasta: masa cu blat negru lucios, scaunele cu tapiterie albastra, accentele metalice ale mobilei si sistemului de iluminat.

CULORI LIVING – ELEMENTE “MOZAIC”

Elementele cromatice mozaic sau compozit reprezinta un deliciu al designului contemporan. Acestea vin sa defineasca ambiente cu un puternic caracter scenografic. Regasim astfel de formule in designul tapetului decorativ ce poarta de multe ori imprimeuri large-scale cu motive vegetale sau geometrice. Totodata, tapiteria mobilierului sau covoarele livingului folosesc o cromatica bogata. Nu in ultimul rand, mozaicul “clasic” se reinventeaza, oferind accente savuroase de culoare pentru living sau spatii adiacente.

Amenajare living, arh. Magdalena Ancu. Tapet floral supradimensionat si canapea albastra.

Amenajarea de mai sus dezvolta o cromatica elaborata, pornind de la tapetul floral supradimensionat in tonuri de rosu si maro violet. Canapeaua albastra aduce, prin complementaritate, un accent de culoare. Acesta este sustinut elegant de accentele metalice, care realizeaza tranzitia intre culorile dominante ale amenajarii. Textura canapelei introduce o vibratie binevenita compozitiei generale. Restul finisajelor abordeaza tonuri neutre care sustin jocul cromatic amintit.

Acest detaliu de living dezvolta culoarea dominanta a amenajarii – indigo temperat – intr-un mozaic elaborat. Mozaicul mizeaza pe combinarea mai multor culori, forme si texturi pentru un efect vizual deosebit. Forma tip fagure, piesele fatetate si finisajul lucios pun in evidenta acest joc cromatic.

Detaliu living cu mozaic de la Porcelanosa

Daca tapetul cu motive vegetale este un element de design de maxima actualitate, nici sursa prima de inspiratie nu este neglijata. Din contra, tendintele actuale in design afirma si o orientare puternica spre elementele naturale. Amenajarea de mai jos, cu linii simple dar rafinate, integreaza culoarea in living printr-un fundal de vegetatie bogata. Cu multa abilitate, culoarea rafinata a scaunelor aduce accente subtile amenajarii. Masa tratata in negru confera stabilitate compozitiei.

Interior cu masa Tom si scaune Malik de la Bontempi

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.