Culoarea anului 2023 – Viva Magenta în designul de interior

Culoarea anului 2023 – Viva Magenta

Începutul lunii decembrie aduce, în fiecare an, o noutate în materie de culoare. Tradița a început în anul 1999 când Institutul Pantone Color a creat programul educațional Pantone Color of the Year în încercarea de a atrage atenția asupra relației dintre cultură și culoare prin implicarea comunității de design și a pasionaților de culoare din întreaga lume într-un dialog asupra acesteia.

Alegerea culorii anuale nu se rezumă la un singur sector de design, ori la o regiune, ci traversează toate sectoarele, servind ca expresie a unei atitudini și dispoziții din partea consumatorilor din întreaga lume.

Ce este Viva Magenta?

Viva Magenta este o nuanță îndrăzneață, aprinsă, care exprimă entuziasm și energie. Înrădăcinată în natură și aparținând familiei roșului, aceasta promovează optimismul și îndeamnă la acțiune, este puternică și neînfricată, fiind potrivită în orice context datorită versatilității acesteia, putând fi atât o culoare dominantă, cât și de accent, în funcție de personalitatea fiecăruia.

În această era a tehnologiei, căutăm să ne inspirăm din natură și din ceea ce este real. PANTONE 18-1750 Viva Magenta descinde din familia roșului și este inspirată de roșul de coșenilă, unul dintre cei mai prețioși coloranți aparținând coloranților naturali, precum și unul dintre cei mai puternici și strălucitori pe care i-a cunoscut lumea.” – Leatrice Eiseman, Director Executiv Pantone Color Institute.

Culoarea anului 2023 și implicațiile ei în designul de interior

Marcând un trend global, culoarea anului devine un simbol cultural în materie de design, lucru care impactează automat și amenajările interioare. Am văzut că este vorba despre entuziasm, energie și optimism, dar cum se transpune acest lucru în designul de interior?

Indiferent dacă decizi să vopsești pereții în această nuanță, ori dacă alegi să o integrezi subtil în decor, Viva Magenta invocă un sentiment al puterii prin creativitatea pe care folosirea acestei culori o necesită în amenajările de interior. Fiind vorba de o culoare îndrăzneață care nu se încadrează în paleta de nuanțe utilizată frecvent în designul de interior, putem să ne întrebăm care ar fi modurile potrivite și eficiente de a o folosi în interioarele contemporane.

„Când vine vorba de culori aprinse și puternice, foarte puțini sunt cei care îndrăznesc să le folosească. Acordul cromatic este un aspect crucial în amenajările interioare, de aceea, majoritatea clienților finali merg pe nuanțe sigure, pe nonculori sau griuri colorate. Desigur, un factor extrem de important de luat în calcul este și personalitatea beneficiarului, iar acolo unde se pretează, culoarea Viva Magenta este ofertantă și versatilă, putând fi integrată cu succes în decorul casei, prin accentuarea anumitor detalii, ca o pată de culoare binevenită ce exprimă atitudine și putere.” – Iulian Arbănaș, Arhitect Delta Studio.

Idei de amenajare – o provocare sau o expresie firească a stilului propriu?

Fiecare individ are propriul său sistem de valori estetice și dorințe. Ceea ce pentru unii poate constitui o provocare, pentru alții înseamnă un mod firesc de a imprima personalitate propriei case. De aceea,atâta timp cât ținem cont de câteva aspecte importante, precum armonie, funcționalitate, ergonomie, sustenabilitate și inovație, culoarea poate fi o alegere inspirată în designul de interior.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.