Cersaie 2019 – Tendințe și inovație în amenajări interioare

Ediția din acest an a renumitului târg de la Bologna a adus în prim plan o extraordinară bogăție decorativă. Precizia metodelor de realizare a produselor susține viziunea creatorilor de obiecte și de ambiente. Soluțiile propuse acoperă cele mai diverse preferințe și răspund tendințelor actuale în designul spatiilor.

Producătorii de talie mondială și-au prezentat cele mai noi și atractive colecții de plăci ceramice, obiecte sanitare și accesorii. Tendința generală este de a oferi savoare și rafinament spațiilor, creând o atmosferă intensă și detalii inedite, pline de subtilitate. Liniile geometrice se împletesc firesc cu liniile fluide, designul modern este îmbogățit de elementele retro, iar culorile pline de intensitate însoțesc cu succes tonurile de alb și negru.

Dintre numeroasele ambiente și obiecte prezentate de producători se conturează câteva tendințe majore în amenajările actuale. Fiecare producător a adus viziunea și interpretarea proprie privind tendințele actuale, ceea ce a creat o imagine de ansamblu plină de varietate. Posibilitățile de amenajare sunt aproape infinite!

FORMATE SUPRADIMENSIONATE: ELEGANȚĂ FĂRĂ LIMITE

Cea mai recentă inovație în domeniul plăcilor ceramice o reprezintă piesele de format mare – lungimi de până la 3,60 metri, cu lățimi de până la 1,50 metri. Dimensiunile impresionante se asociază unei tehnici de imprimare de înaltă fidelitate. Aceasta permite redarea oricăror texturi sau decorații într-un mod convingător și extrem de elegant.

Au fost prezentate numeroase modele de marmură care oferă noblețe interiorului. Vedeta anului o reprezinta însă Agatele – pietre semiprețioase care aduc un deosebit rafinament spațiului. Dar posibilitățile decorative nu se opresc aici: Plăcile supradimensionate redau cu succes orice texturi, de la cele industriale – beton sau corten – și până la cele mai neașteptate formule – picturi abstracte sau peisaje lunare!

MOBILIER FINISAT CU PLĂCI CERAMICE

Plăcile supradimensionate se remarcă atât prin proporții, cât și printr-o grosime extrem de mică (3,5 – 5,6 mm). Astfel, ele decorează cu succes piese de mobilier fixe sau mobile. Finisarea muchiilor prin tăiere oblică permite o îmbinare discretă, ce oferă finețe pieselor placate. Posibilitatea de imprimare high-definition a unor texturi dintre cele mai spectaculoase face ca plăcile să fie folosite inclusiv ca blat pentru masa din living. Din ce în ce mai mult, lavoarele executate din plăci îmbinate se remarcă ca o piesă geometrică inedită în spațiul băilor contemporane.

CULORI FĂRĂ LIMITE: POSIBILITĂȚI INFINITE

Game cromatice și asocieri de culori din ce în ce mai sofisticate sunt abordate de producători pentru a veni în întâmpinarea celor mai exigente gusturi. Sunt folosite atât culori primare cât mai ales tonuri de culoare extrem de sugestive: verde marin, albastru închis, pasteluri etc. Finisajul plăcilor vine să sublinieze nuanțele folosite, prin tratament lucios, neted sau ușor reliefat. Texturile mate se afirmă tot mai mult prin nota discretă și rafinată pe care o transmit.

AROME REGIONALE: MOTIVE DECORATIVE TRADIȚIONALE

Nostalgia timpurilor și a decorurilor îndepărtate este transpusă în piese contemporane care redau sau interpretează motive locale. Referințele sunt nenumărate, de la cultura spațiului italic sau iberic la seducătorul Orient cu geometriile sale alambicate. Imaginile sunt completate de forme inedite care pot fi compuse în diferite decoruri.

NEGRU MAT: SOBRIETATE ȘI RAFINAMENT

Negrul își menține poziția ca finisaj cu personalitate în special în decorul băilor, fie că vorbim de placări, de obiecte sanitare sau accesorii. Atmosfera sobră, puternică, pune în valoare designul de excepție al obiectelor. Negrul mat este asociat atât liniilor drepte, geometrice, cât și formelor fluide, al căror desen capătă o vigoare aparte.

RETRO SOFISTICAT

În contrapondere față de modernismul contemporan, întâlnim tot mai multe formule retro, la nivel de accent, sau ca stil general al amenajării. Art Deco-ul interbelic este o resursă folosită deja din plin în ultimii ani.

Placările cu motive Art Deco pare chiar că au ieșit din prima linie, însă mobilierul de baie sau accesoriile se afirmă în forță. Totodată, tapetul cu motive Art Deco este din ce în ce mai prezent și apreciat. Stilul clasic, fără de vârstă, inspiră în continuare creații ale prezentului, pentru cei care doresc să imprime o amprentă clasică amenajării.

O INFINITATE DE DECORURI

Am trecut prin câteva din elementele dominante care s-au remarcat în cadrul Cersaie 2019, însă opțiunile sunt extrem de diverse. Elemente originale întâlnim aproape la fiecare producător, astfel încât obținem o imagine de ansamblu extrem de variată, aproape infinită ca nuanțe. Pe lângă cele enumerate, merită menționate decorurile inspirate de natură, în cele mai intrigante, exotice sau seducătoare ipostaze. În același timp, compozițiile desprinse parcă din atmosfera tablourilor lui Salvador Dali sunt din ce în ce mai prezente în ambientele propuse: Siluete abstracte, aranjamente scenografice, forme parcă suspendate în spațiu.

SAVOAREA DECORULUI: PLANTE ȘI ACCENTE METALICE

Discuția despre tendințele actuale nu ar fi consistentă dacă nu am aminti aceste elemente de decor universal prezente: plantele decorative și accentele metalice. Sunt preferate specii luxuriante sau plante exotice, în formule care aproape că te fac să simți aerul cald și umed al savanei. Unul dintre pavilioane chiar duce acest motiv la cote hiper-realiste, prezentând obiectele sanitare împrăștiate într-un fragment de grădină botanică.

Accentele metalice, predominant alama, aduc acea notă feminină, de eleganță, cu care amenajările recente ne-au obișnuit deja într-o bună măsură. Împreună, plantele, decorațiile, accesoriile folosite în ambiente dau savoare atmosferei și un sentiment de bună dispoziție.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.