Ce trebuie să știi despre rezervoarele încastrate – răspunsuri de la specialiști

Rezervoarele de toaletă încastrate au devenit tot mai populare datorită tendințelor minimaliste în designul de interior.

Practice în băile mici și soluții estetice în băile spațioase, acestea definesc stilul de amenajare de inspirație modernă și creează spațiu pentru alte elemente de decor.

Argumentele în favoarea acestor modele de rezervoare sunt majoritare. Pornind de la efectul vizual elegant, simplist și curat, până la aspecte practice vis-a-vis de ușurința de menținere a curățeniei în baie, toate favorizează decizia finală de achiziție.

Cu toate acestea, mulți dintre noi avem totuși neclarități cu privire la aceste soluții: Cum funcționează?, Cum și când se montează?, Ce se întâmplă dacă apar probleme la nivelul rezervorului încastrat? și multe altele asemănătoare.

Dacă vrei să îți achiziționezi un rezervor încastrat și ai anumite neclarități, ți-am pregătit câteva răspunsuri oferite de specialiștii de la Fluidmaster. Le-am adresat câteva dintre cele mai frecvente întrebări primite și am aflat tot ce trebuie să știm despre rezervoarele de baie încastrate.

Ce trebuie să știi despre rezervoarele încastrate

1. În ce tipuri de băi se pretează rezervoarele încastrate?

De obicei, când primim astfel de întrebări, oamenii vor să știe dacă pentru montajul rezervoarelor încastrate, spațiul trebuie să aibă o configurație anume sau dacă pereții trebuie să fie realizați din anumite materiale.

Vestea bună este că nu există astfel de limitări. Aceste modele de rezervoare pot fi integrate în orice tip de baie, atâta timp cât sunt montate de specialiști cu experiență. Sunt foarte populare în spațiile publice și cele de cazare, dar se pretează la fel de bine și în cele rezidențiale, indiferent de dimensiunea spațiului disponibil.

Amenajare de baie cu rezervoare de toaletă încorporabile

Decor minimalist modern (în stânga) și clasic (în dreapta), create în jurul vaselor de toaletă cu rezervor încastrat.

2. În ce etapă a șantierului se montează rezervoarele îngropate?

Pentru că sunt o soluție încastrabilă, este bine ca montajul ramei să se efectueze odată cu instalațiile sanitare, urmând ca montajul clapetei de acționare să se facă după aplicarea finisajelor și după realizarea curățeniei finale.

3. Ce adâncime trebuie să am în perete pentru ca rezervorul să poată fi montat?

Adâncimea de montaj variază în funcție de cerințele din teren și de modelul de rezervor încastrat, de la 9 cm la 21 cm. Recomandat ar fi să ceri sfatul specialiștilor, pentru măsurători și analiză prealabilă.

4. Ce înălțime are rezervorul și la ce înălțime se montează vasul de WC?

Înălțimea rezervorului variază în funcție de model. Plaja de dimensiuni disponibile la Fluidmaster se întinde de la 83 cm și ajunge până la 116 cm.

Cât despre înălțimea vasului de toaletă, acesta se montează de la o înălțime de 41 cm (această valoare putând varia cu +/- 5 cm, în funcție de forma toaletei) măsurați între partea superioară a vasului de toaletă și pardoseala finisată.

Design de baie scandinav cu rezervor de toaletă încastrat

Baia Stockholm Hexagon amenajată în stil scandinav cu ajutorul faianței alb-negru, a vasului de toaletă suspendat, montat la înălțimea corespunzătoare și a mobilierului minimalist.

5. În cazul nefericit al unei defecțiuni, cum se repară rezervorul încastrat?

În faza de montaj se lasă o fereastră de acces, în spatele clapetei de acționare, special pentru momentele neprevăzute și pentru eventualele defecțiuni. Așadar, atunci când întâmpini astfel de probleme, folosește această „fereastră” pentru operațiunile de mentenanță și intervenții.

6. Dat fiind faptul că este încastrat, rezervorul este suficient de mare, de încăpător?

Rezervorul de apă este suficient de încăpător, suportând de la 6 până la 7.5 litri de apă. Toate produsele Fluidmaster vin gata reglate, conform standardului european în vigoare, la 3/6 litri, unde 3 reprezintă cantitatea de apă pentru volumul mic de spălare și 6 pentru volumul mare de spălare.

Ceea ce contează mai mult este justa corelare a vaselor de toaletă cu tipul de acționare (care poate fi mecanică, pneumatică sau electronică) a rezervoarelor.

7. Se poate monta orice tip de clapetă la rezervor?

Fiecare model de rezervor încastrat are asociat un număr generos de clapete, în forme și culori variate. Ele sunt realizate din materiale diverse cum ar fi ASA (plastic de înaltă calitate), sticlă, aluminiu, zamac, lemn și oțel inoxidabil. Există chiar și variante care se pot finisa cu ceramică.

8. Vasul de WC suspendat se potrivește cu orice rezervor îngropat?

Toate vasele de toaletă suspendate și rezervoarele încastrate sunt produse standardizate, deci da, se potrivesc toate între ele.

Rezervor de toaletă îngropat

Baia Essence Form – stil contemporan redus la esență, construit cu obiecte sanitare minimaliste – toaletă suspendată și duș de tip „walk in”, cu rigolă.

9. Pot să-l montez dacă nu am perete de beton în spate?

Da, montajul rezervorului încastrat se poate efectua chiar și în lipsa unui perete rigid. Pentru astfel de lucrări se folosesc modelele de rezervoare autoportante, la care prinderea se face doar de pardoseală, nu și de perete.

10. Care sunt principalele diferenţe între rezervoarele WC îngropate şi cele cu ramă de montaj pentru rezervor? În ce caz se folosește fiecare?

Rezervoarele încastrate fără ramă sunt pentru a se putea cupla vasele de toaletă cu montaj pe pardoseală (cil sau back to wall), iar rezervoarele încastrate cu element de susținere se folosesc la vasele de toaletă suspendate.

11. Ce racorduri/ instalații sanitare trebuie trase pentru un astfel de montaj?

Rezervoarele sunt livrate împreună cu toate elementele de montaj și cuplare la coloanele de alimentare și evacuare. În aceste condiții, coloana de evacuare a apei și cea de alimentare cu apă ar trebui să se afle în imediata apropiere a rezervorului.

Rezervor de toaletă încastrat, într-o baie modernă

Indiferent de cât de complicat ar fi mecanismul din spate și rețeaua de instalații, rezultatul final va fi cât se poate de curat, minimalist și elegant.

12. Cum pot fi folosite de către copii?

General vorbind, nu există rezervoare încastrate dedicate vaselor de toaletă pentru copii. Cu toate acestea, în cazul spațiilor dedicate copiilor, cum ar fi grădinițele și școlile, pot fi folosite rezervoare speciale cu înălțimea de 83 cm, cu acționare prin partea superioara sau frontală.

O soluție aparte este opțiunea pentru rezervorul VarioTronic care, pe lângă nota de eleganță, vine și cu un spor de confort de care pot beneficia atât copiii, cât și cei vârstnici, acest rezervor având posibilitatea de a putea fi reglat pe înălțime (plajă de 20 cm).

13. Cât de rezistent este un vas de WC suspendat? Există posibilitatea ca acesta să cadă, la un moment dat?

Ansamblul format din rezervorul încastrat și vasul de toaletă este standardizat la 400 kg. Montajul pieselor componente trebuie realizat cu o foarte mare atenție, de către profesioniști. În acest fel, teama referitoare la posibilitatea ca aceste piese să cadă devine nulă.

Sperăm că răspunsurile de mai sus îți vor fi de folos, iar dacă vrei să afli mai multe informații despre obiecte sanitare, nu ezita să ne contactezi prin e-mail la office@deltastudio.ro.

Înscrie-te la newsletter

Află cele mai noi tendințe și cele mai bune sfaturi de amenajare.